«Βγάζαμε φωτογραφίες πάνω από τα πτώματα. Ήταν ένας επαγγελματικός πόλεμος»

To αστυνομικό ρεπορτάζ είναι πάντοτε ένα από τα κορυφαία ρεπορτάζ στα φύλλα των εφημερίδων και στα δελτία ειδήσεων.  Δύο άνθρωποι που έζησαν το αστυνομικό ρεπορτάζ μιας άλλης εποχής από την πρώτη γραμμή των γεγονότων, όντας φωτορεπόρτερ, περιγράφουν στον REPORTER όσα έζησαν για χρόνια στους δρόμους.

 

Ο Στέλιος Παπαστυλιανού υπήρξε για 40 χρόνια μάχιμος φωτορεπόρτερ. Η Κάτια Χριστοδούλου μετρά μέχρι σήμερα 30 χρόνια και συνεχίζει απτόητη. Είδαν όλες τις τραγικές ιστορίες που βίωσε η κάθε οικογένεια στην Κύπρο. Είδαν τα σημαντικότερα γεγονότα μέσα από τον φακό και αυτό τους χάρισε την αιωνιότητα.

 

Μια φωτογραφία τους μπορεί να ξεπουλούσε τα φύλλα της επόμενης μέρας σε μια εφημερίδα. Μια φωτογραφία τους ίσως να καθήλωνε ολόκληρη την κοινωνία.

 

Στο παρελθόν οι φωτορεπόρτερ έδιναν μάχη για να βγάλουν την φωτογραφία. Πτώματα, εκρήξεις και τροχαία. Ήταν πάντα οι πρώτοι που βίωναν τον πόνο πριν από τους υπόλοιπους. Έζησαν γεγονότα που τους στιγμάτισαν όμως δεν φθάρηκαν, δεν αποκτηνώθηκαν και συνέχισαν. Γιατί η ζωή πάντα συνεχίζεται.

 

Μεταξύ άλλων συνέκριναν την τότε εποχή του Αστυνομικού ρεπορτάζ με τη σημερινή και θυμήθηκαν ιστορίες που έμειναν χαραγμένες στο μυαλό τους. «Βγάζαμε φωτογραφίες πάνω από τα πτώματα» μας ανέφεραν χαρακτηριστικά εξηγώντας μας ότι ήταν ένας επαγγελματικός πόλεμος και όλοι κυνηγούσαν την φωτογραφία που θα τους χάριζε την αποκλειστικότητα. Δεν υπήρχαν ωράρια, ενώ πολλές φορές στερήθηκαν την οικογένεια τους κυνηγώντας την είδηση.

 

Δείτε το βίντεο - αφιέρωμα στους δύο φωτορεπόρτερ