Βεραγγάρια το «Ξενοδοχείο των Βασιλιάδων»

Το «Ξενοδοχείο των Βασιλιάδων» έτσι χαρακτήριζαν το ξενοδοχείο Βερεγγάρια που δέσποζε σε μια άλλη εποχή στην κορυφή του Τροόδους και συγκεκριμένα στο χωρίο Πρόδρομος. Σε ύψος 1400μ το ξενοδοχείο ήταν πολύ δημοφιλές λόγω της ξεχωριστής αρχιτεκτονικής και τοποθεσίας του, που χάριζε στους επισκέπτες, καταπληκτική θέα.


Το ξενοδοχείο χαρακτηρίστηκε έτσι, καθώς κατά την λειτουργία του προσέλκυε μεγάλες προσωπικότητές που το επέλεγαν για να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους. Μεταξύ των διάσημών επισκεπτών του ξενοδοχείου ήταν ο Βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ, ο Εθνάρχης Μακάριος, ο πρόεδρος του Ισραήλ Εζέρ Βαϊσμάν, ο Άγγλος κυβερνήτης του νησιού και πολλοί άλλοι που αναγράφονται αναλυτικά στο βιβλίο των επισκεπτών.

Εξάλλου και η ονομασία του ξενοδοχείο φέρει βασιλική αίγλη καθώς προέρχεται από την ομώνυμη Βασίλισσα του Νεβάρρας, σύζυγο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου. Λέγεται πως ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, Ιωάννης Κόκκαλος  επέλεξε το όνομα αυτό προς τιμή της Βασίλισσας Βερεγγάριας και του Ριχάρδου καθώς επισκέφθηκαν το χωρίο Πρόδρομος, μετά τον γάμο τους. Μια άλλη εκδοχή της ονομασίας του ξενοδοχείο είναι αυτή που λέει πως ο Κόκκαλος έδωσε το όνομα του ξενοδοχείου του στη Βασίλισσα Βερεγγάρια με σκοπό να ευνοηθεί από την Αποικιοκρατία που τότε ήταν αντίθετη με κάθε κυπριακή επένδυση.

 


Βερεγγάρια 7


Το «σπίτι των θεών» όπως το οραματίστηκε ο Ιωάννης Γ. Ιωαννίδης Κόκκαλος πήρε σάρκα και οστά το 1931. Αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο βρετανός Walter Henry Clarke, ο οποίος για κάποιο διάστημα της ζωής του ζούσε στην Κύπρο.  Οι εργασίες για την ανέγερση του ξενοδοχείου ξεκίνησαν το 1927 όμως μια διακοπή στην προμήθεια του σιδήρου αλλά και ο βαρύς χειμώνας ανάγκασαν τους υπευθύνους του έργου, να κατεδαφίσουν το 1929 όλα όσα έκτισαν λόγω των ρωγμών που σχηματίστηκαν. Οι εργασίες οικοδόμησης του έργου άρχισαν ξανά το 1930 και ολοκληρώθηκαν το 1931.

 


Βερεγγάρια 1


Τα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν στις 10 Ιουλίου 1932. Αρχικά λειτούργησε με 32 κλίνες και μερικές σουίτες, ενώ πολύ σύντομα λειτουργούσε πλήρες με 80 κλίνες. Στις εγκαταστάσεις του βρίσκονταν ακόμη, κέντρο νυχτερινής διασκέδασης, τεράστιες τραπεζαρίες, παιδότοποι, γήπεδο τένις, πισίνα και άλλοι χώροι αναψυχής. Υπηρεσίες που σπάνια θα μπορούσε να συναντήσει κάποιος την τότε εποχή.

 


Βερεγγάρια 4

Το ξενοδοχείο που προσέλκυε κυρίως πελάτες της τότε υψηλής κοινωνίας, φημιζόταν κυρίως για την κυπριακή και γαλλική του κουζίνα, για την άριστη φιλοξενία του αλλά και για τις πετυχημένες εκδηλώσεις που πραγματοποιούσε όπως χορούς και χοροεσπερίδες, επετειακές εκδηλώσεις, κονσέρτα, θεατρικές παραστάσεις, διαγωνισμούς ομορφιάς και χορού.

 


Βερεγγάρια 8Camera Icon  


Βερεγγάρια 6