Βελγικά ΜΜΕ: Ανάμεσα στους 4 που κρατούνται η Εύα Καϊλή


Τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων ανακοίνωσαν επίσημα οι βελγικές αρχές το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς και τη διενέργεια έρευνας σε οικία και δεύτερου Ευρωβουλευτή το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή είναι μεταξύ των τεσσάρων συλληφθέντων. Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα «Le Soir» και την ιστοσελίδα Knack, ο δεύτερος ευρωβουλευτής στο σπίτι του οποίου έγινε έρευνα είναι ο Βέλγος ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Μαρκ Ταραμπέλα.
 

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις Βελγικές αρχές, δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα και τέσσερα συνελήφθησαν. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας, τα τέσσερα αυτά άτομα κατηγορούνται πως συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση καθώς και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.

Τα ονόματα των προσώπων που συνελήφθησαν δεν δημοσιοποιήθηκαν. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται τα άλλα τρία άτομα που συνελήφθησαν είναι Ιταλός πρώην Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Αντόνιο Παντσέρι, ο τέως συνεργάτης του κ. Παντσέρι, σημερινός συνεργάτης της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, και σύντροφος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, και ο πρόσφατα εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι.

Επίσης, ανακοινώθηκε επίσημα πως στις 8 το βράδυ τοπική ώρα του Σαββάτου έγινε έρευνα και στο σπίτι ενός δεύτερου Ευρωβουλευτή. Οι αρχές σημειώνουν πως δεν θα δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την ταυτότητα του Ευρωβουλευτή στο παρόν στάδιο για λόγους προστασίας της εμπιστευτικότητας της έρευνας.

Οι αρχές κάνουν λόγο για έρευνα που ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες μετά από πληροφορίες πως χώρα του Περσικού Κόλπου επιχειρούσε να ασκήσει επιρροή σε οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω της καθοδήγησης τρίτων με πολιτική ή στρατηγική θέση εντός του Κοινοβουλίου να πληρώσουν μεγάλα ποσά ή να προσφέρουν σημαντικά δώρα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, στο πλαίσιο της έρευνας την Παρασκευή έγιναν έρευνες σε 16 οικίες και γραφεία σε διάφορα σημεία της βελγικής πρωτεύουσας, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν συνολικά 600 χιλιάδες ευρώ σε μετρητά καθώς και ηλεκτρονικός εξοπλισμός και κινητά τηλέφωνα.

Παρ’ όλο που οι επίσημες αρχές δεν αναφέρουν ποια χώρα κατηγορείται για προσπάθεια επηρεασμού ευρωβουλευτών, δημοσιογραφικές πληροφορίες που δημοσιεύονται ευρέως παραπέμπουν στο Κατάρ, καθώς και σε δηλώσεις της κ. Καϊλή σε σχέση με τις εργασιακές συνθήκες στη χώρα.

Η κ. Καϊλή είχε υποστηρίξει σε ομιλία της στην Ολομέλεια πως η χώρα έχει κάνει μεγάλες προόδους στα θέματα ασφάλειας των εργαζομένων, παρά τις κατηγορίες για χιλιάδες θανάτους εργαζομένων σε εργασίες για την προετοιμασία του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου την Παρασκευή το Κίνημα Αλλαγής ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τη διαγραφή της κ. Καϊλή, και ζητά την επιστροφή της έδρας, ενώ η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, καθαίρεσε την κ. Καϊλή από τη θέση μιας εκ των 14 Αντιπροέδρων και προχώρησε στην άρση όλων των αρμοδιοτήτων και εξουσιών της.