Βάζουν τις τελευταίες πινελιές για την μαρίνα Παραλιμνίου

Προχωρά η διαδικασία περιβαλλοντικής έγκρισης και πολεοδομικής αδειοδότησης της μαρίνας Παραλιμνίου την προσεχή Τρίτη, με την εξέταση από την Περιβαλλοντική Αρχή και την Επιτροπή Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) για το γενικό χωροταξικό σχέδιο (Master Plan) για την ανέγερση του έργου στον Πρωταρά.

Η μαρίνα Παραλιμνίου, που θα κηρυχθεί επίσημο σημείο εισόδου της Δημοκρατίας, θα είναι δυναμικότητας 300 σκαφών και θα περιλαμβάνει οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις. Το κόστος του έργου θα ανέλθει στα €110 εκατομμύρια και τα κεφάλαια προέρχονται εξ ολοκλήρου από Κύπριους επενδυτές, την PMV Maritime Holdings Limited, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συμφωνίες για την εμπορική χρήση των χώρων, καθώς και επαφές στο εξωτερικό όσον αφορά στην αγορά οικιστικών μονάδων, αφού από τις προ-πωλήσεις των οικιστικών εγκαταστάσεων θα προκύψουν επιπλέον εισοδήματα για το έργο. Η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα του 2021 και η δεύτερη το 2023.

Η μαρίνα Παραλιμνίου θα διαθέτει 300 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών, με όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες υποστήριξης, όπως παροχή ηλεκτρισμού και νερού, χώρο απορριμμάτων, καύσιμα, χώρο υποδοχής για ιδιοκτήτες σκαφών και πληρώματα, yacht club, ράμπα ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών, ειδικό κατάστημα εξοπλισμού σκαφών, Αστυνομία, τελωνείο και υπηρεσία αλλοδαπών και μετανάστευσης, καθώς θα αποτελεί επίσημο σημείο εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Στο χώρο της μαρίνας θα λειτουργούν επίσης καταστήματα, καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια και θα υπάρχουν 123 διαμερίσματα και τέσσερις επαύλεις, παραλιακό πάρκο και μονοπάτια που οδηγούν στις παραλίες του Πρωταρά.

Η μαρίνα προτείνεται να κατασκευαστεί μέσα σε έκταση 4,5 εκταρίων στην περιοχή Περνέρα που περιλαμβάνει και το θαλάσσιο μέρος της περιοχής «Λούμα», η οποία συνορεύει με το αλιευτικό καταφύγιο στην Αγία Τριάδα. Η αξία της διπλασιάστηκε μέσα σε πέντε χρόνια και ενώ το 2013 με βάση τις αξίες του Τμήματος Κτηματολογίου ανερχόταν σε €7 εκατ., το 2018 εκτοξεύτηκε στα €14,5 εκατ.

Σημειώνεται ότι με βάση τη συμφωνία παραχώρησης του χερσαίου και θαλάσσιου κρατικού χώρου, στην εταιρεία PMV Maritime Holdings Ltd, η σύμβαση έγινε με μακροχρόνια άδεια χρήσης των χώρων για 125 χρόνια έναντι συνολικού ποσού €8,2 εκατ.
Η περιβαλλοντική μελέτη που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη, έχει εκπονηθεί από την εταιρεία I.A.CO Environmental & Water Consultants Ltd, εκ μέρους της PMV Maritime Holdings Ltd.

Ο βασικός σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η δημιουργία μιας μαρίνας υψηλών προδιαγραφών, με ασφαλή και εύκολη πρόσβαση και πλοήγηση από σκάφη αναψυχής, συνδυασμένη με υψηλής ποιότητας εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, έτσι ώστε να προσελκύει επισκέπτες στην περιοχή καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο φυσικός κολπίσκος, γνωστός και ως «Κόλπος Λούμα», καθορίστηκε ως η ιδανική τοποθεσία για την ανάπτυξη της Μαρίνας Παραλιμνίου και η παρακείμενη γη έχει διατεθεί για την ανάπτυξη. Η περιοχή του έργου, η οποία βρίσκεται μεταξύ του κόλπου Σειρήνα και του ξενοδοχείου Golden Coast, καταλαμβάνει έκταση 29.000 τ.μ. και εντάσσεται αρμονικά μεταξύ α) μίας περιοχής 13.000 τ.μ. στα δυτικά η οποία θα διατηρηθεί ως φυσικό πάρκο (δημόσιος χώρος πρασίνου) και β) του γραφικού αλιευτικού καταφυγίου Περνέρα στα νότια.

Με οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις

Η μαρίνα Παραλιμνίου είναι μια ανάπτυξη μικτής χρήσης η οποία –κατά τους μελετητές– συνδυάζει επιτυχημένα ένα τρίπτυχο βασικών λειτουργιών, τη μαρίνα σαν πρωταρχική λειτουργία, με την οικιστική και την εμπορική ανάπτυξη, κάτι που δεν απευθύνεται μόνο στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής.

Τα βασικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού του έργου της μαρίνας Παραλιμνίου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: 300 θέσεις ελλιμενισμού, κτήριο διοίκησης μαρίνας, yacht club με 24 σουίτες επισκεπτών, έξι οικιστικά κτηριακά συγκροτήματα με 119 διαμερίσματα, τα οποία περιλαμβάνουν εμπορικές και άλλες βοηθητικές χρήσεις, όπως δύο καφετέριες, τέσσερα καταστήματα και τέσσερα εστιατόρια, κτήριο τελωνείου και λιμενικού σώματος, χώρος ανεφοδιασμού καυσίμων, τέσσερις επαύλεις, εξέδρα/ podium, παραλιακό πεζόδρομο, παραθαλάσσιο πάρκο (δημόσιο χώρο πρασίνου) και χώρο στάθμευσης 535 θέσεων, εκ των οποίων 427 υπόγειες και 108 υπέργειες.

 Λιμενικά έργα υποδομής

Τα βασικά λιμενικά έργα υποδομής που απαιτούνται για την ανάπτυξη της μαρίνας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

• Διαμόρφωση χερσαίου χώρου με επίχωση (6.200 τ.μ.) με στόχο την ανάπτυξη στο χερσαίο κομμάτι και παράλληλα την τοποθέτηση της Μαρίνας σε μεγαλύτερο βάθος.
• Κατασκευή νέου εξωτερικού κυματοθραύστη για προστασία της λιμενολεκάνης της μαρίνας (40.384 τ.μ.) και του αλιευτικού καταφυγίου.
• Ανακατασκευή της εισόδου του αλιευτικού καταφυγίου με στόχο την οριοθέτηση των διαφορετικών χρήσεων.
• Δημιουργία νέου καναλιού πρόσβασης.
• Κατασκευή πλωτής αποβάθρας για ελλιμενισμό σκαφών και πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο.
• Κατασκευή αποβάθρας για τις εγκαταστάσεις Τελωνείου και Λιμενικού, καθώς και χώρου ανεφοδιασμού καυσίμων για τους χρήστες της μαρίνας και του αλιευτικού καταφυγίου.

Δίπλα από το Περνέρα

Το αλιευτικό καταφύγιο Περνέρα χωρητικότητας περίπου 85 σκαφών μεγέθους μεταξύ 5m-15m περίπου, κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και καταλαμβάνει το εσωτερικό μέρος του κόλπου. Το αλιευτικό καταφύγιο διαθέτει επίσης ράμπα καθέλκυσης σκαφών, η οποία ανήκει και λειτουργεί από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) και χρησιμοποιείται από το κοινό, και εγκαταστάσεις του Λιμενικού Σώματος, το οποίο και διατηρεί δυο σκάφη αγκυροβολημένα παραπλεύρως της αποβάθρας.

Η ευρύτερη περιοχή του έργου είναι μια ιδιαίτερα τουριστική περιοχή με δημοφιλείς παραλίες, ξενοδοχειακές μονάδες, εξοχικές κατοικίες και εστιατόρια/ καφετέριες.

Ο Δήμος Παραλιμνίου και ιδιαίτερα η περιοχή Περνέρα, καθώς και η γειτονική ακτή του Πρωταρά στα νοτιοανατολικά, είναι πολύ δημοφιλείς παραθεριστικοί προορισμοί τόσο από οικογένειες Κυπρίων, αλλά και από ξένους επισκέπτες και τουρίστες. Μεγάλη μερίδα Κυπρίων κατέχει εξοχικές κατοικίες στη ευρύτερη αυτή παραλιακή περιοχή, στις οποίες διαμένουν κατά τους πιο θερμούς μήνες του χρόνου –κυρίως Σαββατοκύριακα από Απρίλιο/Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής (συνήθως Ιούλιο - Αύγουστο), οι φυσικοί κόλποι γεμίζουν με αγκυροβολημένα σκάφη, τα οποία βρίσκονται εκεί για μονοήμερες εκδρομές. Η περιοχή αυτή έχει έλλειψη από εγκαταστάσεις ελλιμενισμού ή μονάδες ανεφοδιασμού καυσίμων κατά μήκος της ακτής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μεγάλης ζήτησης για θέσεις αγκυροβολίας/ ελλιμενισμού επισκεπτών, καθώς και για μόνιμες θέσεις ελλιμενισμού στην περιοχή.

Η δημιουργία ενός χώρου με ασφαλή πρόσβαση και πλοήγηση σκαφών αναψυχής, σε συνδυασμό με τις χερσαίες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν, θα μπορεί να καλύψει σημαντικά τις ανάγκες των σκαφών αναψυχής στην περιοχή και παράλληλα να συμβάλει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Το έργο θα έχει σημαντικά οφέλη τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία, με τη δημιουργία και παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, την ενίσχυση του τουρισμού σε ολόχρονη βάση, την ανάπτυξη οικιστικών μονάδων στην περιοχή, την παροχή εγκαταστάσεων προς εμπορικές, πολιτιστικές και αθλητικές χρήσεις, την ενοικίαση θέσεων ελλιμενισμού και τέλος στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ