Βάζουν πίεση για την Αμμόχωστο


Κινητοποιείται προς δύο κατευθύνσεις η Λευκωσία επιχειρώντας να ανατρέψει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας στο θέμα της Αμμοχώστου. Τόσο προς τα Ηνωμένα Έθνη όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση η κυπριακή Κυβέρνηση διαμηνύει για τους κινδύνους και τις παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν λόγω των τουρκικών κινήσεων. Η τουρκική πλευρά προχωρεί βήμα-βήμα στο θέμα των Βαρωσίων υποστηρίζοντας προκλητικά ότι οι ενέργειές της είναι «νόμιμες». 

Οι θέσεις της Λευκωσίας μεταφέρθηκαν προς την πλευρά της ΕΕ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών μεταφέρθηκαν συγκεκριμένα μηνύματα από τον υπουργό Εξωτερικών κατά τη συνάντηση που είχε με την Ειδική Αντιπρόσωπο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. 

Η συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με την εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιήθηκε ενόψει της ετοιμασίας των δύο εκθέσεων που αφορούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε έντονα το θέμα της Αμμοχώστου υπό το πρίσμα και σειράς ενεργειών στις οποίες προβαίνει η τουρκική πλευρά. Υπογράμμισε στην Ελιζαμπεθ Σπέχαρ ότι η έκθεση που συντάσσεται αυτές τις ημέρες και θα τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ενδεχομένως να είναι η πιο σημαντική που έχει ετοιμαστεί από το 1964 όταν εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά η ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο. 

Αυτό που ζητά η Λευκωσία από την αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών είναι όπως δοθεί έμφαση στα όσα καταγράφονται στην Αμμόχωστο και τις κινήσεις της Τουρκίας και να μην συμπεριφερθεί κατά ανάλογο τρόπο όπως έγινε στο θέμα των Στροβιλιών. Ο ΥΠΕΞ τόνισε πως με τις ενέργειές της η τουρκική πλευρά παραβιάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και είναι αυτό που θα πρέπει να απασχολήσει τον διεθνή οργανισμό.

 Σ’ ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε μέσα από την έκθεση θα πρέπει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών να στέλνει μηνύματα σε σχέση με το επιτελεσθέν έργο και να ξεκαθαρίζει τη θέση του σ’ ό,τι αφορά τη μορφή λύση του προβλήματος. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο θέμα της Αμμοχώστου τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.  

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού Εκπροσώπου, στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολίασε όλα τα σημεία της ατζέντας, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει καταθέσει η Κυπριακή Δημοκρατία και τις σχετικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που σχεδιάζει να υλοποιήσει η Κύπρος για την αναγκαία εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων.

Το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνει ο Εκπρόσωπος, «επικεντρώθηκε στη συζήτηση που θα διεξαχθεί την άλλη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, επισημαίνοντας εκ νέου την αντίφαση που υπάρχει μεταξύ της ξεκάθαρης θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της διεθνούς κοινότητας για επανένωση της Κύπρου - στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καταγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ - και των τουρκικών αξιώσεων για λύση δύο κρατών».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «τόνισε την ανάγκη διατήρησης από πλευράς Τουρκίας της αποκλιμάκωσης της κρίσης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας παράλληλα πως τυχόν συνέχιση των τουρκικών τετελεσμένων στα Βαρώσια θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού». 

«Δήλωσε ακόμη ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι σαφής πως θα υπάρξει αντίδραση σε περίπτωση συνέχισης των προκλήσεων, είτε επί θαλάσσης είτε επί εδάφους», προσθέτει ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«ΝΟΜΙΜΕΣ» ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΤOYΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ

Τα βήματα που έχουν γίνει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου είναι εντός του διεθνούς δικαίου, αναφέρει επιστολή του «εκπροσώπου» του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Μεχμέτ Ντάνα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Ανακοίνωση του «υπεξ» αναφέρει ότι στην επιστολή του ο κ. Ντάνα υποστηρίζει ότι ένας από τους λόγους που δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα το Κυπριακό είναι ότι η ε/κ πλευρά απορρίπτει εξ ολοκλήρου τον διαμοιρασμό της εξουσίας και του πλούτου με την τ/κ πλευρά, επαναλαμβάνοντας ότι το 2004 οι Ε/κ απέρριψαν το σχέδιο Ανάν και το μη αποτέλεσμα στο Κραν Μοντάνα οφειλόταν στην αδιάλλακτη ε/κ στάση.

Αναφερόμενος στο Βαρώσι, σύμβολο του στάτους κβο που υπάρχει μέχρι σήμερα - όπως ανέφερε – στην επιστολή υποστήριξε ότι το να παραμένει περίκλειστο δεν είναι προς όφελος κανενός στο νησί. Ισχυρίστηκε ότι η περίκλειστη πόλη είναι μέρος του εδάφους του ψευδοκράτους και τα βήματα που έχουν γίνει εκεί από πλευράς «κυβέρνησης» είναι εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου.

Στις 21 Ιουλίου ενημερώνει το ΣΑ 

Η έκθεση για την δράση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλύπτει την περίοδο από τις 18 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι κα σήμερα, 18 Ιουλίου 2021. Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό το προσχέδιο της έκθεσης θα πρέπει να πάει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας μέχρι τις 10 Ιουλίου. Η ειδική αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, θα παρουσιαστεί στη συνέχεια ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για να το ενημερώσει. Η ενημέρωση έχει ήδη προγραμματιστεί για τις 21 Ιουλίου.

Πηγή: Φιλελεύθερος