Βάζουν λόγια στο στόμα Αναστασίαδη, Ακιντζί και Τσαβούσογλου-Επανέλαβαν εαυτούς

Σε ανεπίσημη συνάντηση κάλεσε ο Μουσταφά Ακιντζί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να του πει (ο ΠτΔ) τί είδους λύση επιδιώκει στο Κυπριακό. Ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε ότι στο Κραν Μοντάνα και ενώ οι διαπραγματεύσεις έβαιναν προς το τέλος, ο ε/κ ηγέτης συναντήθηκε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και του ανέφερε ότι η ε/κ κοινότητα δεν είναι έτοιμη να διαμοιρασθεί την εξουσία και θα πρέπει να συζητηθεί η λύση δύο κρατών.
 
Η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να διαμοιραστεί οτιδήποτε, ο κ. Αναστασιάδης το παραδέχθηκε αυτό, ανάφερε από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας ότι στην συνάντησή τους στην Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του μίλησε για άλλες επιλογές. Εμείς δεν αποκλείουμε καμία επιλογή, ούτε και επιβάλλουμε καμιά, αλλά δεν έχει νόημα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, για να λέμε ότι ξεκίνησαν, πρόσθεσε.


Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μουσταφά Ακιντζί δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν στους σχεδιασμούς τους για το φυσικό αέριο και ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι εντός Φεβρουαρίου η Τουρκία θα προβεί σε γεωτρήσεις νότια – όπως είπε – σε εξουσιοδοτημένες από το ψευδοκράτους περιοχές και στην ΑΟΖ της Τουρκίας, στα σημεία όπου εντατικοποιούνται σήμερα οι σεισμογραφικές έρευνες.

 
Ο Τ/κ ηγέτης και ο Τούρκος ΥΠΕΞ προέβησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την σύσκεψη στο «προεδρικό» όπου συμμετείχαν και οι αρχηγοί των 6 «κοινοβουλευτικών» κομμάτων και συζήτησαν το Κυπριακό, το φυσικό αέριο και τις σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους.
 
Μουσταφά Ακιντζί
Στις αρχικές του δηλώσεις ο Τ/κ ηγέτης έκανε λόγο σε κοινές διαπιστώσεις στις οποίες κατέληξαν στην σύσκεψη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι «όλοι μας θέλουμε λύση στην Κύπρο. Πιστεύουμε ότι η λύση είναι αναγκαία και γνωρίζουμε ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διαπραγματεύσεις. Γνωρίζουμε ότι αυτό θα διεξαχθεί στο πλαίσιο των ΗΕ. Όμως θέλουμε να υπογραμμίσουμε το εξής, ότι η εποχή του να γίνονται διαπραγματεύσεις για να λέμε ότι κάτι κάνουμε, έχει κλείσει».
 
Η διαδικασία ανοικτού τέλους, ανέφερε, δοκιμάστηκε 50 χρόνια, αυτό πλέον έχει μείνει στο παρελθόν, το αναφέρει στην έκθεσή του και ο ΓΓ του ΟΗΕ. Μόνο αν αρχίσει μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα με περιορισμένο χρόνο θα μπορέσει να φέρει ένα αποτέλεσμα, συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι όποιο και αν είναι το όνομα μιας λύσης, η ουσία της πρέπει να είναι η πολιτική ισότητα. «Είναι λυπηρό που η ε/κ πλευρά σε αυτό αλλά και σε άλλα θέματα διαπιστώθηκε ότι κάνει βήματα προς τα πίσω. Αυτό το πισωγύρισμα δεν δίδει ελπίδες για μια λύση».
 
Στο σημείο καμπής στο οποίο βρισκόμαστε, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, θα ήθελε να πει ανοιχτά κάποια πράγματα, αναφέροντας ότι στο Κραν Μοντάνα έγιναν σοβαρές διαπραγματεύσεις και ενώ η διαδικασία εκεί έβαινε προς το τέλος, επρόκειτο να καταρρεύσει χωρίς λύση – όπως είπε – ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσέγγισε τον κ. Τσαβούσογλου.
 
«Σε διάφορες περιπτώσεις αυτό έχει λεχθεί αλλά μέχρι σήμερα από τον δικό μου στόμα δεν βγήκε, ωστόσο πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να το πω. Ο κ. Αναστασιάδης είπε στον κ. Τσαβούσογλου ότι η ε/κ κοινότητα δεν είναι έτοιμη για τον διαμοιρασμό της εξουσίας και πλέον πρέπει να έρθει στην ατζέντα μια λύση δύο κρατών. Αργότερα στην Κύπρο, ο ίδιος (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) μίλησε για μια χαλαρή ομοσπονδία».
 
Στην συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 26 Οκτωβρίου, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του μίλησε για αποκέντρωση, όμως δεν πήρε απάντηση για το ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν στις πολιτείες από την κεντρική κυβέρνηση.
 
Ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια της Τζέιν Χοτ Λουτ, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, θέλει να απευθύνει μια έκκληση. Εάν είναι έτοιμος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να συζητήσει ακόμα και σε μια ανεπίσημη συνάντηση το τί πραγματικά θέλει και να το συζητήσουν σε λεπτομέρεια, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε έτοιμος να συζητήσει μια συμφωνία που θα φέρει ειρήνη και ευημερία στο νησί, θα μπορεί να γίνει αμοιβαία αποδεκτή και θα είναι επικερδής για όλες τις πλευρές.
«Αρκεί να ξέρουμε τί θέλετε. Ελπίζω ότι θα το επιτύχει αυτό η προσπάθεια της κ. Λουτ». Πιθανόν είπε, η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ θα έρθει στην Κύπρο εντός Φεβρουαρίου, αλλά η ημερομηνία δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Επανέλαβε δε ότι δεν προβλέπει πως θα υπάρξει οποιαδήποτε σοβαρή κίνηση στο Κυπριακό πριν από τον Ιούνιο.
 
Για το φυσικό αέριο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είναι κοινή άποψη όλων ότι το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο ανήκει σε όλους τους Κύπριους, είναι μια πηγή στην οποία έχουν δικαιώματα και οι δυο κοινότητες.
 
Επανέλαβε την άποψή του ότι ο νούσιμος δρόμος για το φυσικό αέριο είναι να συνεργαστούν από την αρχή οι δύο πλευρές στο ζήτημα αυτό και εάν υπάρχει μια σοβαρή πηγή – όπως είπε – τότε μέσω της Τουρκίας μπορεί να μεταφερθεί στην Ευρώπη. Ευχόμαστε, συνέχισε, να πραγματοποιηθεί αυτός ο «νούσιμος δρόμος» αλλά δεν είναι εφικτό να μείνουν μόνο στις ευχές.
 
Τουρκία και ψευδοκράτος, ανέφερε, θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται μέχρι τέλους τα δικαιώματά τους στον τομέα του φυσικού αερίου και θα προβαίνουν σε αυτά που χρειάζονται. Και αυτό περιλαμβάνει και τις εργασίες γεώτρησης σε περιοχές της Τουρκίας και σε εκείνες που έχει εξουσιοδοτήσει το ψευδοκράτος.
 
Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Στο Κραν Μοντάνα παρακαθίσαμε στο τραπέζι συζητώντας την ομοσπονδία και είδαμε ότι για 11 μέρες ευέλικτη ήταν η τ/κ πλευρά και ο εκπρόσωπός της, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφερόμενος στον Μουσταφά Ακιντζί.
 
Στο Κραν Μοντάνα, συνέχισε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η ε/κ πλευρά υποχώρησαν από συγκλίσεις που είχαν προηγηθεί στην Κύπρο και στο Μοντ Πελεράν. «Είδαμε μια πραγματικότητα. Η ε/κ πλευρά δεν θα είναι έτοιμη να διαμοιραστεί τίποτα με την τ/κ. Ο κ. Αναστασιάδης το παραδέχθηκε άλλωστε αυτό στις διμερείς μας συναντήσεις. Όταν τον είδα μετά στην Νέα Υόρκη συζητήθηκαν και κάποιες άλλες επιλογή. Το να λες διαφορετικά πράγματα κάθε μέρα για να προσπαθήσεις να κερδίσεις χρόνο δεν είναι νούσιμη προσέγγιση».
 
Αυτό που πρέπει να δούμε, συνέχισε, είναι τί θα διαπραγματευτούμε για ποιο λόγο, ποιες είναι οι παράμετροι, πόσο καιρό τί θα γίνει εάν υπάρξει συμφωνία ή αν δεν υπάρξει. «Γι’ αυτό εμείς πρέπει να ομονοούμε στο ότι πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρουμε τί διαπραγματευόμαστε. Σε αυτό το θέμα βλέπω ότι και η Ελλάδα σκέφτεται το ίδιο, και η ε/κ πλευρά, η Βρετανία και εμείς».
 
Αυτό που θέλουμε, συνέχισε, δεν είναι δύσκολο. «Θέλουμε μια μόνιμη, δίκαιη λύση που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και στη διζωνικότητα. Αλλά εάν η μία πλευρά λέει εγώ δεν θέλω λύση, δεν θέλω διαμοιρασμό, δεν θέλω να ζούμε μαζί, τότε θα πρέπει να σταθούμε και να σκεφτούμε ποιος είναι ο λόγος γι’ αυτό, τί πρέπει να κάνουμε». Αυτά, είπε, συζήτησαν σήμερα και όπως μέχρι τώρα έτσι θα συνεχίσουν να λένε τις σκέψεις τους σε όλους, περιλαμβανομένων και των ΗΕ, αυτό έκαναν και σε όλες τις ανεπίσημες επαφές που είχαν.
 
«Εμείς δεν αποκλείουμε καμιά επιλογή και δεν επιβάλλουμε καμία επιλογή. Αλλά και κανείς άλλος να μην αποκλείει τις άλλες επιλογές, ας τις θέσουμε όλες κάτω. Να τις αξιολογήσουμε και αν υπάρχει ένα φως ελπίδας, εάν μπορούμε να τα βρούμε, ας αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει όμως νόημα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις απλά για να γίνουν».
 
Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι τους ενημέρωσε για τις ανεπίσημες επαφές που είχε τους τελευταίους μήνες. Συζήτησαν είπε το γιατί οι διαδικασίες που στήριξαν μέχρι τώρα Τουρκία και ψευδοκράτος, ο τ/κ «λαός» ήταν ανεπιτυχείς και τί θα διαπραγματευτούν από δω και πέρα, τί πρέπει να κάνουν. Κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ ήταν μια πολύ ωφέλιμη σύσκεψη.
 
Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου η σύσκεψη ήταν αποδοτική και συζήτησαν πρώτα πώς θα διευρύνουν την διμερή τους συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία και η παιδεία και πως μπορεί η Τουρκία να στηρίξει – όπως είπε – περισσότερο το ψευδοκράτος.
 
Για το φυσικό αέριο ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι αυτό όλοι αποδέχονται πως στα αποθέματα που υπάρχουν γύρω από το νησί έχουν δικαιώματα και οι Τ/κ, αυτά τα δικαιώματα «πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση. Αντί για μονόπλευρες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες, να βρούμε μια κοινή λύση και αυτό τον πλούτο, εάν υπάρχει, πρέπει να εξορυχθεί από κοινού και να διαμοιρασθεί δίκαια».
 
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτος, φέροντας ως παράδειγμα την Ταϊβάν και άλλα, όπου – όπως είπε -  υπάρχουν εμπορικές σχέσεις, γίνονται συμφωνίες και δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζουν κάποιο κράτος.
Από την ΕΕ, συνέχισε, ζητούν να βρει αυτή μια φόρμουλα συνεργασίας, είτε μεταξύ εταιρειών είτε με άλλο τρόπο. Διερωτήθηκε δε αφού οι Ε/κ λένε ότι θα διαμοιρασθούν τα κέρδη μετά την εμπορία με τους Τ/κ γιατί αυτά τα δικαιώματα δεν τα θέτουν από τώρα υπό εγγύηση. «Εάν δεν το κάνεις τώρα, πώς θα το κάνεις μετά; Αυτά όλα δείχνουν ανειλικρίνεια».
 
Επανέλαβε δε ότι τον Φεβρουάριο θα έρθει στην περιοχή και η δεύτερη γεωτρητική πλατφόρμα και θα τις κατευθύνουν προς τον νότο όπου θα αρχίσουν γεωτρήσεις. «Εάν αυτό επιθυμεί η ε/κ εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει και το κάνουμε».
 
Απαντώντας σε ερώτηση ε/κ δημοσιογράφου για το πού θα κάνει την γεώτρηση η Τουρκία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι οι περιοχές αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας είναι ξεκάθαρες και υπάρχουν και οι περιοχές που έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Τουρκία. Σε κάποια σημεία έχουν επικεντρωθεί οι σεισμογραφικές έρευνες οι οποίες θα ολοκληρωθούν και θα καθορισθούν τα σημεία στα οποία θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις.
 
Στην ερώτηση τ/κ δημοσιογράφου, τί θα γίνει σε περίπτωση που η προσπάθεια της κ. Λουτ ολοκληρωθεί χωρίς αποτέλεσμα, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι παράλληλα με τις προσπάθειες στο Κυπριακό θα πρέπει να συνεχισθεί και η προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης του ψευδοκράτους και διεύρυνσης της δημοκρατίας και των δομών του.
 
Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στην προσπάθεια της κ. Λουτ η ζωή συνεχίζεται, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να υπάγονται τα πάντα σε μια λύση. «Αλλά το σωστό είναι να συνεχισθεί η προσπάθεια για λύση», σημείωσε.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ