Βαρωσιώτες σε δίλημμα: Ζητούν καθοδήγηση από το κράτος μετά τις εξαγγελίες Ταταρ


Άμεση καθοδήγηση και στήριξη ζητούν από το κράτος οι πρόσφυγες Αμμοχωστιανοί που βρίσκονται ενώπιον του διλήμματος επιστροφής ή όχι στην κατεχόμενη Βασιλεύουσα μέσω της λεγόμενης "επιτροπής ακίνητης περιουσίας" και μετά τις εξαγγελίες του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ για αποχαρακτηρισμό ποσοστού 3,5% των Βαρωσίων. 

Η Δήμητρα Κλεόπα, πρόσφυγας από την Αμμόχωστο, το σπίτι της οποίας βρίσκεται μέσα στην περιοχή μεταξύ Αγίας Αικατερίνης και Αγίας Ζώνης, ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι οι τουρκικοί σχεδιασμοί ήταν γνωστοί τα τελευταία δύο χρόνια και επέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς που προκαλούν όπως είπε, λύπη, πόνο και οργή.

"Εγώ θέλω να πάω σπίτι μου, αλλά με ποιες προδιαγραφές. Να πάω να κάμω τι; Να μου δώσουν ένα σπίτι που είναι χαλαμάντουρο; Δεν ξέρουμε τίποτα, μας άφησαν στο παρά ένα μόνους. Που είναι η κυβέρνηση;"

Η κυρία Κλεόπα τόνισε ότι 47 χρόνια μετά, οι πρόσφυγες Αμμοχωστιανοί κρατούν για πρώτη φορά την πόλη στα χέρια τους και βασανίζονται από το ερώτημα "να πάνε ή να μην πάνε;"

"Ο Πρόεδρος μας είχε πει ότι ο κόσμος δεν θα ενδώσει σε αυτό που κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος, να μην είναι τόσο σίγουρος γιατί έχει πολλούς Αμμοχωστιανούς που θέλουν να πάνε πίσω και δεν είναι για το περιουσιακό ή το χρήμα. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να πάνε στο σπίτι τους, δεν μπορεί να καταλάβει ένας μη πρόσφυγας τον πόνο αυτού που θέλει να πάει στο σπίτι του."

Ερωτηθείσα εάν το κράτος αποφασίσει να παροτρύνει τους Αμμοχωστιανούς να μην προσφύγουν στην "επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας" η κυρία Κλεόπα ανέφερε ότι οι πρόσφυγες θα αναμένουν αντισταθμιστικά μέτρα, καθώς αυτό δεν θα αναχαιτίσει τον πόθο για επιστροφή στα σπίτια τους.

"Ειναι διχασμένοι οι Αμμοχωστιανοί, είναι σε δίλημμα γιατί δεν ξέρουν τι να κάνουν. Η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να μας δώσει ένα κίνητρο για να μας προβληματίσει; Ο Τούρκος Πρόεδρος λέει ελάτε και πάρτε τα σπίτια σας, Η κυβέρνηση λέει όχι μην πάτε. Ωραία, τι μας προσφέρεις. Εγώ θέλω το σπίτι μου, την περιουσία μου."