Βαριές καμπάνες σε Ονήσιλο και Αχυρώνα Λιοπετρίου


Ο Αθλητικός Δικαστής της ΚΟΠ εξέτασε την παραπομπή των Σωματείων Ονήσιλος Σωτήρας και Αχυρώνας Λιοπετρίου μετά από ενημέρωση από την UEFA για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα. 

*Καταγγελία κατά του ΟΝΗΣΙΛΛΟΥ Σωτήρας 2014 μετά από ενημέρωση της ΚΟΠ από την UEFA για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα στον αγώνα Πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας περιόδου 2020-2021 ΟΝΗΣΙΛΛΟΣ Σωτήρας 2014 – ΑΧΥΡΩΝΑΣ Λιοπετριού που διεξήχθη στις 27/02/2021 και ώρα 15:30 κατά παράβαση του άρθρου 10.ιλ (1), (2), (3), (4), (5), (6) των Πειθαρχικών Κανονισμών της ΚΟΠ όπως αυτό έχει προστεθεί στους Πειθαρχικούς Κανονισμούς της ΚΟΠ με απόφαση του Δ.Σ ημερομηνίας 16/04/2019 και κοινοποιήθηκε η ισχύς του με την εγκύκλιο 0155 / 2018 – 2019 στις 17/04/2019.
Απόφαση: Ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών και πρόστιμο 5000 ευρώ. 

*Καταγγελία κατά του ΑΧΥΡΩΝΑ Λιοπετρίου μετά από ενημέρωση της ΚΟΠ από την UEFA για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα στον αγώνα Πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας περιόδου 2020-2021 ΟΝΗΣΙΛΛΟΣ Σωτήρας 2014 – ΑΧΥΡΩΝΑΣ Λιοπετρίου που διεξήχθη στις 27/02/2021 και ώρα 15:30 κατά παράβαση του άρθρου 10.ιλ (1), (2), (3), (4), (5), (6)  των Πειθαρχικών Κανονισμών της ΚΟΠ  όπως αυτό έχει προστεθεί στους Πειθαρχικούς Κανονισμούς της ΚΟΠ με απόφαση του Δ.Σ ημερομηνίας 16/04/2019 και κοινοποιήθηκε η ισχύς του με την εγκύκλιο 0155 / 2018 – 2019 στις 17/04/2019.  

Απόφαση: Ποινή της αποκοπής όλων των χορηγιών από την ΚΟΠ που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί μέχρι την ημέρα που έχει διεξαχθεί ο αγώνας που ήρθε ο φάκελος. Λόγω του ότι ο φάκελος αφορά παιχνίδι που έγινε μετά τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, η αποκοπή ποσού ισχύει και για την επόμενη περίοδο, σε οποιαδήποτε κατηγορία και αν αγωνίζεται η ομάδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Πειθαρχικός Εισαγγελέας ΚΟΠ
-και –
ΟΝΗΣΙΛΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΑΧΥΡΩΝΑΣ ΛΙΟΠΕΤΡΙΟΥ

Τα σωματεία ΟΝΗΣΙΛΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ(στο εξής Ονήσιλος) και ΑΧΥΡΩΝΑΣ ΛΙΟΠΕΤΡΙΟΥ (στο εξής Αχυρώνας) παραπέμπονται για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα στα πλαίσια του αγώνα πρωταθλήματος Β’ κατηγορίας ο οποίος διεξήχθη στις 27/2/2021. Η εν λόγω παραπομπή εδράζεται κατόπιν ενημέρωσης από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA) ότι τα σωματεία ΟΝΗΣΙΛΛΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ και ΑΧΥΡΩΝΑΣ ΛΙΟΠΕΤΡΙΟΥ ενήργησαν κατά παράβαση του άρθρου 10 ιλ(1)(2)(3)(4)(5)(6) των Πειθαρχικών Κανονισμών της ΚΟΠ, όπως αυτό έχει προστεθεί στους Πειθαρχικούς Κανονισμούς της ΚΟΠ με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ημερομηνίας 16/4/2019 και κοινοποιήθηκε η ισχύς του με την εγκύκλιο 0155/2018-2019 στις 17/4/2019.

Τα δυο αναφερόμενα σωματεία παραπέμφθηκαν με τη πιο πάνω κατηγορία από τον Πειθαρχικό Εισαγγελέα με σχετική επιστολή ημερομηνίας 5/3/2021 και τα σωματεία έλαβαν σχετική πληροφόρηση στις 10/3/2021.

Σύμφωνα με τη σχετική επιστολή παραπομπής ημερομηνίας 5/3/2021, τα σωματεία εκλήθησαν αν το επιθυμούσαν να υποβάλουν γραπτώς τις απόψεις τους προς τον Αθλητικό Δικαστή μέσω της ΚΟΠ το αργότερο μέχρι τη Τρίτη 16/3/2021.

Το σωματείο του Ονήσιλου απέστειλε μέσω των δικηγόρων του επιστολή στις 16/3/2021 με την οποία προβαίνει σε διάφορους ισχυρισμούς και δηλώνει αθώο σε σχέση με τη παρούσα υπόθεση. Συγκεκριμένα οι συνήγοροι του σωματείου Ονήσιλος αναφέρουν ότι στην έκθεση την οποία απέστειλε η UEFA προς την ΚΟΠ και η οποία κοινοποιήθηκε και στα δυο σωματεία, δεν υπάρχει καμία αναφορά ή υποψία διασύνδεσης του σωματείου του Ονήσιλου με ασυνήθιστη στοιχηματική δραστηριότητα. Περαιτέρω οι συνήγοροι του σωματείου εγείρουν ζήτημα αναφορικά με τη διαδικασία που τηρείται ενώπιον της Επιτροπής την οποία και θεωρούν παράνομη και αντισυνταγματική. Τέλος, καταλήγουν ότι από το λεκτικό της έκθεσης της UEFA θεωρούν ότι αποδίδεται πλήρης ευθύνη και υπαιτιότητα σε σχέση με τη χειραγώγηση του αγώνα στο σωματείο του Αχυρώνα. 

Το σωματείο του Αχυρώνα απέστειλε μέσω του Προέδρου του επιστολή στις 16/3/2021 με την οποία αναφέρει ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με οποιαδήποτε στοιχήματα αφορούν το συγκεκριμένο παιχνίδι και θεωρεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία εξέτασης ενός αγώνα από την UEFA πάσχει και τα σωματεία γίνονται έρμαιο των στοιχηματικών εταιρειών. 

Ο Πειθαρχικός Εισαγγελέας παρουσίασε ενώπιον μου όλα τα στοιχεία τα οποία αφορούν τη παρούσα υπόθεση και ειδικότερα όλο το ενημερωτικό υλικό το οποίο απέστειλε η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA) προς την ΚΟΠ.

Από το υλικό αυτό διαπιστώνεται ότι η UEFA απέστειλε προς την ΚΟΠ σχετική αναφορά στα πλαίσια του συστήματος ανίχνευσης απάτης στοιχημάτων  θεωρώντας ως χειραγωγημένο τον εν λόγω ποδοσφαιρικό αγώνα.

Παράλληλα, με σχετική επιστολή της η UEFA προς τον αρμόδιο λειτουργό της ΚΟΠ γνωστοποίησε το εύρημα της αναφέροντας ότι υπήρχε έντονη στοιχηματική δραστηριότητα ότι ο Αχυρώνας θα έχανε το πρώτο ημίχρονο και θα σημειωνόταν τουλάχιστον ένα τέρμα πριν το ημίχρονο καθώς επίσης και ότι ο Αχυρώνας  θα έχανε τον αγώνα. 

Πριν προχωρήσω στα τελικά ευρήματα μου θεωρώ αναγκαίο να αναφερθώ στις πρόνοιες του άρθρου 10 (ιλ) των Πειθαρχικών Κανονισμών της ΚΟΠ όπως αυτό τροποποιήθηκε πρόσφατα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ.

Η εν λόγω πρόνοια των Πειθαρχικών Κανονισμών αναφέρει επι λέξη τα ακόλουθα:

«Α. Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει ενημέρωση από την UEFA για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα για οιονδήποτε ποδοσφαιρικό αγώνα που αφορά μέχρι το πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας (δηλαδή εκτός της Α’ κατηγορίας) που διοργανώνεται από την ΚΟΠ, θα επιβάλλονται οι ακόλουθες ποινές: 

1.    Στον πρώτο φάκελο θα τιμωρούνται οι ομάδες με αποκοπή όλων των χορηγιών από την ΚΟΠ που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί μέχρι την ημέρα που έχει διεξαχθεί ο αγώνας που ήρθε ο φάκελος. 

Σε περίπτωση που ο φάκελος έρχεται μετά τη πρώτη φάση του πρωταθλήματος ή τον πρώτο γύρο, θα ισχύει η αποκοπή και για την επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο σε οποιανδήποτε κατηγορία και αν αγωνίζεται η ομάδα, του ποσού όμως που θα αποκόπτετο στη κατηγορία που αγωνίζεται η ομάδα. Η τιμωρία της αποκοπής δηλαδή θα είναι για το υπόλοιπο της τρέχουσας ποδοσφαιρικής περιόδου και για την επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο. Π.χ. αν η ομάδα που τιμωρήθηκε ήταν Β’ κατηγορία και ανέβηκε στην Α’ κατηγορία θα αποκόπτεται το ποσό ωσάν να είναι ακόμα η ομάδα στη Β’ κατηγορία.

2.    Στο δεύτερο φάκελο αφαίρεση τριών(3) βαθμών και €5.000 πρόστιμο. 

3.    Στο τρίτο φάκελο αφαίρεση έξι(6) βαθμών και €10.000 πρόστιμο. 

4.    Στο τέταρτο φάκελο απαγορεύεται συμμετοχή του σωματείου στο πρωτάθλημα το οποίο συμμετέχει (διαβάθμιση) και €20.000. 

Σε περίπτωση που το σωματείο είναι ήδη διαβαθμισμένο, τότε διαγράφεται από το μητρώο μελών της ομοσπονδίας.

5.    Στο πέμπτο φάκελο διαγραφή του σωματείου από το μητρώο μελών της ομοσπονδίας και €50.000. στη περίπτωση αυτή το σωματείο που έχει διαγραφεί από το μητρώο μελών της ομοσπονδίας, δεν έχει δικαίωμα επανεγγραφής του και συμμετοχής του στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ για τα επόμενα πέντε(5) χρόνια.

6.    Νοείται ότι για το θέμα της διαγραφής από το μητρώο μελών της ομοσπονδίας ενός σωματείου θα επιλαμβάνεται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ, το οποίο με βάση το καταστατικό έχει την αρμοδιότητα για την υλοποίηση της ποινής διαγραφής του σωματείου.
Σε αντίθεση με όσα ισχύουν στο άρθρο 10 (ιθ) όπου απαιτείται ο καταλογισμός υπαιτιότητας σε συγκεκριμένη ομάδα για την εφαρμογή του, είναι ξεκάθαρο ότι ο αναφερόμενος κανονισμός του άρθρου 10 (ιλ) δεν κάνει οποιαδήποτε μνεία σε θέματα υπαιτιότητας για να μπορεί κάποιο σωματείο να καταδικαστεί, αλλά αντίθετα η ενοχή του σωματείου θεωρείται δεδομένη εάν και εφόσον η αρμόδια υπηρεσία της UEFA αποστείλει σχετικό φάκελο όπως την παρούσα υπόθεση.

Στην συγκεκριμένη υπόθεση,  η UEFA στην έκθεσή της αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανόν να ενέχεται η ομάδα του Αχυρώνα στην χειραγώγηση του αγώνα. Παρόλο που η ΚΟΠ ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις, δυστυχώς η UEFA δεν προσκόμισε οποιαδήποτε άλλα στοιχεία παραμένοντας στην αρχική θέση για πιθανή υπαιτιότητα του Αχυρώνα. 

Ως εκ τούτου με βάση την πιο πάνω ενημέρωση από την αρμόδια επιτροπή της UEFA θεωρώ ότι στην χειραγώγηση του αναφερόμενου ποδοσφαιρικού αγώνα ενέχονται και τα δυο σωματεία, αφού δεν γίνεται οποιαδήποτε ξεκάθαρη αναφορά αναφορικά με αποκλειστική υπαιτιότητα σε κάποιο από τα δυο σωματεία.

Ενόψει των πιο πάνω και σύμφωνα πάντοτε με τη σχετική πρόνοια του Πειθαρχικού Κανονισμού (άρθρο 10 (ιλ)(1)) επιβάλλω στο σωματείο ΑΧΥΡΩΝΑΣ ΛΙΟΠΕΤΡΙΟΥ την ποινή της αποκοπής όλων των χορηγιών από την ΚΟΠ που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί μέχρι την ημέρα που έχει διεξαχθεί ο αγώνας που ήρθε ο φάκελος. Λόγω του ότι ο φάκελος αφορά παιχνίδι που έγινε μετά τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, η αποκοπή ποσού ισχύει και για την επόμενη περίοδο, σε οποιαδήποτε κατηγορία και αν αγωνίζεται η ομάδα, του ποσού όμως που θα αποκόπτετο στην κατηγορία που αγωνίζεται η ομάδα.

Η εκτέλεση της πιο πάνω απόφασης, αναστέλλεται για 8 μέρες από την επόμενη της κοινοποίησης αυτής της απόφασης στο σωματείο σας, σύμφωνα με το Άρθρο 74 (Γ) του Πειθαρχικού Κανονισμού της ΚΟΠ.

Όσον αφορά το σωματείο του ΟΝΗΣΙΛΟΥ ΣΩΤΗΡΑΣ, θεωρώ ότι λόγω της καταδίκης του για πανομοιότυπο αδίκημα στα πλαίσια του αγώνα πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας, Α’ Φάση, Β’ Όμιλος περιόδου 2019-2020 ο οποίος διεξήχθη στις 11/1/2020 μεταξύ Ονήσιλου Σωτήρας και Διγενή Ακρίτα Μόρφου, η παρούσα υπόθεση θεωρείται πλέον ως δεύτερος φάκελος και ως εκ τούτου επιβάλλω στο σωματείο την ποινή αφαίρεσης 3 βαθμών και €5.000 (άρθρο 10 (ιλ)(2)). Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το Άρθρο 10 (8) των Πειθαρχικών Κανονισμών, τα προηγούμενα των σωματείων μετρούν για δυο ποδοσφαιρικές περιόδους.

Η εκτέλεση της πιο πάνω απόφασης, αναστέλλεται για 8 μέρες από την επόμενη της κοινοποίησης αυτής της απόφασης στο σωματείο σας, σύμφωνα με το Άρθρο 74 (Γ) του Πειθαρχικού Κανονισμού της ΚΟΠ.

Η πιο πάνω χρηματική ποινή με βάση το άρθρο 17 των Πειθαρχικών Κανονισμών πρέπει να πληρωθεί εντός 30 ημερών από την ημέρα που λήγει η αναστολή εκτέλεσης της ποινής. 

Είναι με λύπη μου που παρατηρώ ότι συνεχίζουν να παρουσιάζονται και να έρχονται ενώπιον μου φαινόμενα χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων, τα οποία πλήττουν ανεπανόρθωτα το κύρος και την αξιοπιστία του Κυπριακού Πρωταθλήματος και των ίδιων των ομάδων. 

Είναι η ώρα όλοι οι αρμόδιοι φορείς να δείξουν θέληση και αποφασιστικότητα με σκοπό την προστασία και αναβάθμιση του προϊόντος που λέγεται κυπριακό ποδόσφαιρο, εξαλείφοντας άμεσα τα φαινόμενα χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων.

Θέλω να προειδοποιήσω όλα τα σωματεία ότι είμαι αποφασισμένος να τηρήσω με θρησκευτική ευλάβεια όλες τις πρόνοιες του αναφερόμενου κανονισμού, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες ποινές σε μια έκδηλη προσπάθεια εξυγίανσης του Κυπριακού ποδοσφαίρου.

Αριστοτέλης Βρυωνίδης
Αθλητικός Δικαστής
23/3/2021