Αυτοτελώς Εργαζόμενοι: Αυτά τα μέτρα στήριξης ζητούν από το κράτος


Πρωτοβουλία πολιτών που ανήκουν στις 50 χιλιάδες των αυτοτελώς εργαζομένων της Κύπρου, απέστειλαν επιστολή προς την υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ελέω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Αναλυτικά η επιστολή,

Έντιμη κυρία Υπουργέ Εργασίας,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε της ανησυχίες μας συμφώνα με την παρούσα πρωτοφανή κατάσταση που διανύει ο τόπος μας αλλά και τις πρωτόγνωρες οικονομικές συνέπειες τις οποίες καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε. Εμείς, οι αυτοτελών εργαζόμενοι, αποτελούμαστε από 50 και πλέον χιλιάδες ανθρώπων. Ο κάθε ένας μας, μέσα οπό την ειδικότητα του, προσπαθεί από μόνος του για το εισόδημα του.

Όλοι εμείς αποτελούμε αναμφισβήτητα σημαντικό πυλώνα στην οικονομία του κράτους, εντούτοις θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί σαν η πιο αδικημένη κατηγορία πολιτών - και αυτό φαίνεται στο ότι, δεκαετίες τώρα δεν υπάρχει καμία πρόνοια και καμία εξασφάλιση.

Πέρα αυτού η καταβολή εισφορών μας στο Τ.Κ.Α γίνεται με βάση κατηγοριών επαγγελμάτων, το υπολογιζόμενο ποσό της κατηγορίας δεν είναι αντιπροσωπευτικό με το πραγματικό εισόδημα. Ως εκ τούτου καλούμαστε κάθε χρόνο να υποβάλλουμε αίτηση <<πληρωμής βάση πραγματικού εισοδήματος>> με μια διαδικασία πολύ δύσκολη μέχρι και ανέφικτη τα τελευταία 2 χρόνια.

Για την παρούσα και πρωτοφανή κατάσταση, γνωρίζουμε ότι έχουμε το δικαίωμα κάτω από τις παρούσες περιστάσεις να υποβάλουμε την αίτηση δήλωση μη απασχόλησης του αυτοτελώς εργαζομένου για την απαλλαγή καταβολής εισφορών στο Τ.Κ.Α για την περίοδο από 14 Μαρτίου μέχρι λήξης των περιοριστικών μέτρων.

Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη απαλλαγή δεν αποτελεί ικανοποιητική λύση για το οικονομικό πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Για τον λόγο αυτό σας παραθέτουμε την δική μας πρόταση για νέα μέτρα με την ελπίδα την θετική σας ανταπόκριση.

Αναλυτικά ζητούμε τα ακόλουθα:

1. Ελάφρυνση των απαιτούμενων εγγράφων προς καταχώρηση ένστασης (αυτά μπορούν να περιοριστούν σε φορολογική δήλωση αν υπάρχει ή παρουσίαση αποδείξεων πληρωμών και κατάσταση εξόδων, αναφέροντας την πραγματική του οικονομική κατάσταση. )

2. Μειωμένο ΓΕΣΥ από την 1/1/2020

3. Ειδικό Επίδομα για την περίοδο που δεν εργαζόμαστε, αφού άλλων οι εργασίες έχουν υποχρεωτικά ανασταλεί με βάση το διάταγμα του Υπουργικού και άλλοι ήταν υποχρεωμένοι να αναστείλουν τις εργασίες τους αφού είχαν τα παιδιά τους στο σπίτι επίσης βάση του διατάγματος που ήθελε τα σχολεία κλειστά.

4. Ζητάμε επίσης να μην καταβληθεί πρόστιμο για τυχόν καθυστέρηση καταβολής του ποσού Κ.Α για το έτος 2020 - που τα πρόστιμα ανέρχονται μέχρι και 27%

Θα εκτιμούσαμε επίσης :

-Εάν πάρετε θέση για τα ενοίκια του χώρου εργασίας των αυτοτελώς εργαζομένων, τα οποία αποτελούν μεγάλο προβληματισμό τόσο για τους ενοικιαστές όσο και για τους ιδιοκτήτες των χώρων αυτών.

-Αναμένουμε σε έναν ανοικτό διάλογο για της πραγματικές μας συνθήκες, εκείνες που μόνο οι αυτοτελώς εργαζόμενοι μπορούν να καταλάβουν.

-Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι ακόμα αναρρώνουμε από το εφιαλτικό 2013 και για το οποίο ουδεμία ελάφρυνση είχαμε. Ευελπιστούμε στην θετική σας ανταπόκριση και ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση.


Πηγή:reporter.com.cy