Αυτό είναι το πλάνο για το restart της εστίασης


Το πλαίσιο επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης στις 16 Μαρτίου αποκαλύπτει σε σημερίνο της ρεπορτάζ η ιστοσελίδα Insider και ο δημοσιογράφος Σωκράτης Ιωακείμ.  

Βάσει του Διατάγματος για την ασφαλή επανεκκίνηση θα γίνεται υποχρεωτικός εργαστηριακός έλεγχος τεστ αντιγόνου, στο σύνολο των εργαζομένων εστίασης πριν την έναρξη και έπειτα εβδομαδιαία με το ποσοστό που αναλογεί βάσει του αριθμού των εργαζομένων όπως ορίζεται βάση του σχετικού Διατάγματος.

Επί παραβιάσεως των απαραίτητων κριτηρίων,  για την ασφαλή και εναρμονισμένη επανεκκίνηση της εστίασης στη χώρα,  η ποινή που θα επιβάλλεται είναι σύμφωνα με τις διατάξεις των Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο (Κεφ. 260) που επιβάλλει:

-Δίωξη που σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε ένα χρόνο φυλάκισης και πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις 50,000 ευρώ

-Εξώδικο πρόστιμο σε σχέση με τον ωφέλιμο χώρο εξυπηρέτησης που κυμαίνεται από 500 ευρώ μέχρι 8,000 ευρώ πρώτη παράβαση και διπλασιάζεται σε δεύτερη παράβαση

-Αίτηση στο Δικαστήριο για έκδοση προσωρινού διατάγματος αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης.

-Ειδοποίηση Απαγόρευσης από την Αστυνομία με άμεση εφαρμογή με την οποία απαγορεύεται  χρήση του υποστατικού για περίοδο που δεν υπερβαίνει τις 5 μέρες.

Περί εξωδίκου Νόμος

Εξώδικη ρύθμιση για τους πολίτες με το ποσό των 300 ευρώ.

Χώροι Εστίασης:

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση που υπάρχει στον περί Κέντρων Αναψυχής Νόμο,  στους χώρους εστίασης περιλαμβάνονται τα ακόλουθα υποστατικά:

- Εστιατόρια

- Ταβέρνες

- Καφετέριες

- Πιτσαρίες

- Μπυραρίες

Παράλληλα, μπορούν να επαναδραστηριοποιηθούν:

- Καφενεία

- Κυλικεία ή/και καντίνες σωματείων και συλλόγων.

Εποπτεία

Αστυνομία και Υφυπουργείο Τουρισμού επικουρούμενοι από τους Λειτουργούς που θα προσληφθούν γι’ αυτό το σκοπό.

Πρωτόκολλο

Πρέπει να αναρτάται στην είσοδο του κάθε υποστατικού έντυπο που να αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στον κάθε χώρο, η ευθύνη τήρησης του μέγιστου αριθμού ατόμων βαραίνει τον υπεύθυνο της επιχείρησης. Ο μέγιστος αριθμός υπολογίζεται με βάση το εμβαδό του ανοικτού χώρου, ένα άτομο ανά 2 τετραγωνικά μέτρα εξαιρουμένων των εργαζομένων. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στους εσωτερικούς χώρους, ένα άτομο ανά 3 τετραγωνικά μέτρα. Ανεξαρτήτως του μεγέθους του χώρου, ο μέγιστος αριθμός παρουσίας ατόμων σε έκαστο υποστατικό δεν μπορεί να ξεπερνά τα 125 σε εξωτερικό χώρο και τα 75 σε εσωτερικό, εξαιρουμένων των εργαζομένων.

Υποχρεωτική εξυπηρέτηση αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα (μόνο καθήμενοι). Μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι 6 άτομα.

Η χωροθέτηση των τραπεζιών πρέπει να γίνεται με τρόπο ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός. Ενδεικτικά, μπορεί για εξωτερικούς χώρους, να καθορίζεται ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων ως εξής:

α) Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,70 μέτρα.

β) Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο, παράπλευρων τραπεζιών  τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,10 μέτρα.

γ) Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,70 μέτρα.

Για εσωτερικούς χώρους, ενδεικτικά καθορίζεται ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων ως εξής:

α. Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ.

β. Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,20 μ.

γ. Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,80 μ.

Θα πρέπει να υπάρχει επίσης σε ευκρινή θέση στις εισόδους και όπου εφαρμόζεται στις εξόδους όλων των υποστατικών, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.

Υποχρεωτική θα είναι και η ορθή χρήση μάσκας από όλους τους εργαζόμενους  καθ’ όλη τη διάρκεια εργασίας (με  εξαίρεση τους ψήστες) και θα γίνει σύσταση για κατά το δυνατό χρήση απλής χειρουργικής μάσκας.

Κατά τη λήψη της παραγγελίας ο σερβιτόρος να βρίσκεται κατά το δυνατό σε απόσταση τουλάχιστο ενός μέτρου από το τραπέζι, το δε σερβίρισμα να γίνεται γρήγορα ώστε να μειώνεται ο χρόνος έκθεσης σε στενή επαφή του σερβιτόρου με τους πελάτες.

Υποχρεωτική θα είναι και η χρήση μάσκας στους πελάτες, περιλαμβανόμενων κατά των μετακινήσεων μέσα στον χώρο, εκτός από τη διάρκεια ενεργούς σίτισης.

Συστήνεται όπου είναι εφικτό η χρήση μενού/καταλόγου τιμών μιας χρήσης ή αναρτημένος σε περίοπτα σημεία εντός και εκτός του υποστατικού ή διαθέσιμος ηλεκτρονικά. Σε αντίθετη περίπτωση ο κατάλογος θα πρέπει να απολυμαίνεται σχολαστικά μετά από κάθε χρήση (π.χ. πλαστικοποιημένος, αδιάβροχος).

Δεν επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων (εσωτερικούς ή εξωτερικούς) σε χώρους εστίασης μέχρι την έκδοση Διατάγματος που θα επιτρέπει τη λειτουργία τους.

Η λειτουργία και χρήση των μπαρ εντός και εκτός των χώρων εστίασης, περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την προπαρασκευή φαγητών ή ποτών από τους εργαζόμενους και απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση από το μπαρ.


Aπαγορεύεται επίσης η παροχή και η χρήση ναργιλέ σε χώρους εστίασης.

Στους εσωτερικούς χώρους τηρούνται οι προδιαγραφές για κλιματισμό σύμφωνα με τις οδηγίες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και των Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών ή και κατά το δυνατόν να γίνεται αερισμός με ανοιχτά παράθυρα ή παράθυρα σε ανάκληση.

Επιπρόσθετα:

-Απαγορεύεται το μπουφέ – self service.

- Συστήνεται όπως αποφεύγεται η χρήση τραπεζομάντηλων πολλαπλής χρήσης.

- Μετά από κάθε αποχώρηση πελατών, τα τραπέζια θα πρέπει να καθαρίζονται και απολυμαίνονται.

- Μείωση στο βαθμό που είναι εφικτό των συναλλαγών σε μετρητά και αντί αυτού προώθηση των ανέπαφων συναλλαγών.


-Εφοδιασμός των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων), και αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).

Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης για το προσωπικό καθαριότητος εντός του υποστατικού.

- Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης.

- Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τον συστηματικό, επαρκή και συνεχή φυσικό αερισμό των χώρων που εργάζεται το προσωπικό (κουζίνα).

- Όλες οι επιφάνειες δάπεδα, πάγκοι, ταμεία, χώροι υγιεινής (δάπεδα, λεκάνες, νιπτήρες, κλπ) πρέπει να διατηρούνται καθαρές και να απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

- Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, ανελκυστήρες, διακόπτες, βρύσες, κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).

Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών.

- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών, με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα ίωσης.

- Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, π.χ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.

Οδηγίες ατομικής υγιεινής προς τους εργαζόμενους

- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

- Αποφεύγουν να ομιλούν, να βήχουν ή να εισπνέουν-εκπνέουν βαθιά κατά τον χειρισμό των τροφίμων ανοιχτών τροφίμων.

- Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων.

- Τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται απαραίτητα μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

-Άτομα με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού να μην προσέρχονται στην εργασία τους μέχρι το πέρας των συμπτωμάτων.

.

.

Insider/Σωκράτης Ιωακείμ