Αυτές είναι οι επιχειρήσεις που μένουν ανοιχτές


Στη δημοσιότητα δόθηκε το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, με το οποίο τίθενται σε εφαρμογή τα νέα μέτρα που εξήγγειλε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε διάγγελμα. 

Σύμφωνα με αυτό ανοικτές παραμένουν, με εξαίρεση, οι πιο κάτω επιχειρήσεις: 

(v) Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου με εξαίρεση:

-  Τις επιχειρήσεις και εργαστήρια αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών.
- Τις επιχειρήσεις και εργαστήρια ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων.
-Τις επιχειρήσεις και εργαστήρια οπτικών.
- Τις επιχειρήσεις πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.
- Τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.
- Τις επιχειρήσεις πώλησης ελαστικών.
- Τις επιχειρήσεις εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων.
- Τα καθαριστήρια.
- Τις επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών μεταφορών(κούριερ).
- Τις επιχειρήσεις πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς, ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων.
- Τις επιχειρήσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, κατά το μέρος που αφορά υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών).
- Τις επιχειρήσεις εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων, υλικών ή εξοπλισμού.
- Τις επιχειρήσεις πώλησης αυτοκινήτων και μηχανοκινήτων οχημάτων.
- Τα γραφεία τελετών (κηδειών).
-  Τα φυτώρια και ανθοπωλεία.

Νοείται ότι όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, περιλαμβανομένων και των ανωτέρω, δύναται να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον.

Επιπρόσθετα, νοείται ότι για όλες τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες παραμένουν σε λειτουργία, πρέπει να τηρούνται οι πρόνοιες της παραγράφου 2(ε) του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19) Διατάγματος (Αρ. 3) του 2020 – Κ.Δ.Π. 101/2020, για μη συνωστισμό εντός των καταστημάτων. (ένα άτομο ανά οχτώ τ.μ.)

Νοείται επιπλέον ότι συνεχίζεται η λειτουργία των ακόλουθων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, δυνάμει του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19 Διατάγματος (Αρ. 3) του 2020 - Κ.Δ.Π. 101/2020:

-  Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (π.χ. υπεραγoρές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταγορές, κάβες).
- Τα φαρμακεία.
- Υπηρεσίες παροχής τροφίμων και ποτών (εστιατόρια, καφετέριες, καφενεία, μπαρ), οι οποίες δύναται να προσφέρουν κατ' οίκον διανομή και υπηρεσίες ταχείας εξυπηρέτησης από το παράθυρο.
- Τα πρατήρια υγρών καυσίμων.
- Τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ,

καθώς και των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας (κλινικά εργαστήρια) που προβλέπονται στο υπό αναφορά Διάταγμα (Αρ. 3) του 2020 - Κ.Δ.Π. 101/2020 και των επιχειρήσεων καθαρισμού οχημάτων (πλυντηρίων αυτοκινήτων), νοουμένου ότι τηρούνται οι πρόνοιες της παραγράφου 2(β) του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19 Διατάγματος (Αρ. 6) του 2020 – Κ.Δ.Π. 104/2020.