Αυγόρου: Ο...μοναχικός καβαλάρης που κυνηγά το όνειρό του


Το Stunt, είναι άθλημα μοτοσυκλέτας, το οποίο χαρακτηρίζεται από ακροβατικά και ελιγμούς του δίκυκλου και αρκετές φορές και του ίδιου του αναβάτη. Στην Κύπρο δεν είναι καθόλου διαδεδομένο, λόγω του ότι είναι πολυέξοδο και οι αθλητές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Ο μόνος εν ενεργεία αθλητής στην Κύπρο, o οποίος, αν και γνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν, εντούτοις κυνηγά το όνειρο του, είναι ο 27χρονος Μιχάλης Ιωάννου από το Αυγόρου. O Μιχάλης αν και νωρίς… ψάχνεται για το παγκόσμιο πρωτάθλημα τον επόμενο Αύγουστο στην Τσεχία. Ως εκ τούτου, συναντηθήκαμε μαζί του για να μάθουμε περισσότερα γι΄αυτό το επικίνδυνο άθλημα.


Συνέντευξη: Στον Σταύρο Πιερουλλή


Πως και γιατί ασχολήθηκες με το Stunt;

Χόμπι μου ήταν τα μότοκρος, όμως μέσω του διαδικτύου και τα βίντεο που έβλεπα, με προσέλκυσε το εν λόγω άθλημα. Η περιέργεια μου για το Stunt μετατράπηκε πλέον σε τρόπο ζωής. Πλέον αθλούμαι μόνος μου εδώ και έξι χρόνια.

Θέλουμε να μας εξηγήσεις ακριβώς τι είναι αυτό το άθλημα

Kατ΄ αρχήν είναι ένα πολύ δύσκολο άθλημα το όποιο έχει πάρα πολύ λίγους φιλάθλους στην Κύπρο. Σίγουρα είναι δύσκολο και συνάμα επικίνδυνο άθλημα. Στις μηχανές που χρησιμοποιούμε  συνήθως γίνονται μετατροπές. Στην δική μου μηχανή κάνω εγώ ο ίδιος τις μετατροπές για να είμαι έτοιμος να αγωνιστώ στις ειδικές πίστες. Αναλόγως της βαθμολογίας των ελιγμών, των ακροβατικών και του βαθμού δυσκολίας βγαίνει ο νικητής.

Πόσο δύσκολο είναι για ένα Κύπριο να ασχοληθεί με το Stunt;

Από όποια χώρα και να είσαι για να διαπρέψεις στον εν λόγω άθλημα χρειάζεται να έχεις θέληση και παράλληλα να θυσιάσεις πολλά. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω εγώ είναι ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην Κύπρο, ώστε να είμαι σε εγρήγορση με κάποια τοπική διοργάνωση και να έχω συνεχή επαφή με το άθλημα. Να σημειώσω επίσης ότι την συγκεκριμένη περίοδο είμαι ο μόνος που ασχολούμαι με το Assos Stunt. Έτσι, είναι πάρα πολύ δύσκολο να προπονείσαι μόνος σου και ίσως αυτός να είναι λόγος να μην μπορείς να ανέβεις στο επόμενο επίπεδο.

Σε άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει ραγδαία ανάπτυξη, με πάρα πολλούς αθλητές σε ψηλό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει γιατί διάφοροι φορείς και εταιρείες έχουν στηρίξει οικονομικά αυτό το πολυέξοδο άθλημα.

Ποιοι είναι οι άμεσα επόμενοι σου στόχοι;

Οι στόχοι μου είναι να ανεβώ σταδιακά επίπεδα και όνειρο μου είναι να αγωνιστώ εξωτερικό. Επί τη ευκαιρία, κάνω έκκληση στους αρμόδιους φορείς και όσους θέλουν να δουν την Κύπρο να εκπροσωπείται στο Assos Stunt σε παγκόσμιο επίπεδο, να στηρίξουν την δύσκολη αυτή προσπάθεια που κάνω. Μεγάλος μου στόχος είναι η συμμετοχή μου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Τσεχία, τον επόμενο Αύγουστο.