Αυγόρου: Λύπη και αγανάκτηση για τη βεβήλωση των τάφων


Για τον βανδαλισμό των τάφων ηρώων στο Αυγόρου τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959.

Νυχτοβάτες αφαίρεσαν και έκλεψαν τους χάλκινους σταυρούς οι οποίοι βρίσκονταν τοποθετημένοι στα μηνύματα δύο εκ των ηρώων της κοινότητας.

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Με αισθήματα λύπης και αγανάκτησης πληροφορηθήκαμε τη βεβήλωση των τάφων δύο ηρωικών μορφών της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας, της Λουκίας Λαουτάρη Παπαγεωργίου και του Παναγή Ζαχαρία, ενέργεια την οποίαν η Ένωση Αγωνιστών Αμμοχώστου καταδικάζει με αποτροπιασμό και βδελυγμία.

Συγκεκριμένα, οι βέβηλοι αφαίρεσαν τους χάλκινους σταυρούς από τους τάφους των ηρώων. 

Οι δύο αθάνατοι ήρωές μας έπεσαν ηρωικώς στις 5 Ιουλίου του 1958 κατά τη διάρκεια συμπλοκής χωρικών με Άγγλους στρατιώτες στην πλατεία της κοινότητας Αυγόρου στο πλαίσιο του Αγώνα  της Ε.Ο.Κ.Α. για απελευθέρωση της πατρίδας μας και ένωση με τη μάνα Ελλάδα.

Το μνημόσυνο των δύο ηρωικών μορφών του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. θα τελεστεί την Κυριακή 5 Ιουλίου από τον ιερό ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην κοινότητα του Αυγόρου.

 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ανίερη αυτή πράξη της βεβήλωσης δεν συνδέεται με την τέλεση του μνημοσύνου των δύο ηρώων της κοινότητας ,γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια το ανοσιούργημα αυτό.