Αυγόρου: Η «Μπουμπουλίνα της ΕΟΚΑ», Λουκία Λαουτάρη...


Τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Απ. Πέτρου και Παύλου επέτειος της θυσίας της Λουκίας Λαουτάρη Παπαγεωργίου και του Παναγή Ζαχαρία, Εθνικό Μνημόσυνο των Ηρώων της Κοινότητας Αυγόρου

Η ιστορία τους όπως την διαβάζουμε από τηνwww.mixanitouxronou.com.cy

Τον Ιούλιο του 1958, ο αρχηγός της ΕΟΚΑ, Γεώργιος Γρίβας έδωσε εντολή να ξεσηκωθεί όλος ο άμαχος πληθυσμός της Κύπρου. 

Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν, γέροι, γυναίκες και παιδιά, που συμμετείχαν στον αγώνα ο καθένας με τις δυνάμεις του. Η τοπική οργάνωση ΕΟΚΑ στο χωριό Αυγόρου, τοποθέτησε στις 4 Ιουλίου πανό με συνθήματα σε όλο το χωριό. Οι Βρετανοί στρατιώτες, την ίδια μέρα τα κατέβασαν.

 Ο ξεσηκωμός

 Όμως οι κάτοικοι του χωριού, την επόμενη μέρα, γέμισαν ξανά το χωριό. Τότε οι Άγγλοι για να τους εκφοβίσουν, διέταξαν ένα 15χρονο αγόρι να ανέβει στις σκάλες και να ξηλώσει ό,τι είχαν αναρτήσει οι συγχωριανοί του. 

Ο νεαρός αρνήθηκε πεισματικά. Για παραδειγματισμό, τον έσυραν μέχρι το στρατιωτικό τζιπ τους και άρχισαν να τον ξυλοκοπούν με ρόπαλα. Οι γυναίκες του χωριού, δεν άργησαν να αντιδράσουν και τρέχοντας κοντά τους, τους τραβούσαν με δύναμη για να απομακρύνουν το 15χρονο παιδί. Οι καμπάνες άρχισαν να χτυπάνε για να καλέσουν τους Αυγορίτες στην πλατεία του χωριού.

Ο σύζυγός της, Γεώργιος με τα έξι τους παιδιά 


 Εκείνη την ώρα, η Λουκία Λαουτάρη ήταν στο σπίτι της και έκανε μπάνιο τη μικρή κόρη της, Θεοδώρα. 

Η Λουκία με τον σύζυγό της Γεώργιο, διατηρούσαν κρησφύγετο στο περιβόλι τους, όπου έκρυβαν καταζητούμενους αντάρτες της ΕΟΚΑ. Ακούγοντας τις καμπάνες, άφησε τη μικρή της κόρη στην αδελφή του συζύγου της και έτρεξε στην πλατεία. 

Η Λουκία Λαουτάρη Έφτασε τη στιγμή, που ο λιθοβολισμός των στρατιωτών είχε ξεκινήσει. Οι Βρετανοί κάλεσαν ενισχύσεις και απάντησαν στους κατοίκους ανοίγοντας πυρ. Οι σφαίρες βρήκαν τη Λουκία Παπαγεωργίου Λαουτάρη στο κεφάλι και τον συγχωριανό της Παναγιώτη Ζαχαρία στο στήθος. Ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος. Η Λουκία, ήταν έγκυος 5 μηνών στο 7ο παιδί της. 

«Μάνα»

Η θυσία της Λουκίας Λαουτάρη, ενέπνευσε την Κλαίρη Αγγελίδου η οποία έγραψε το ποίημα «Μάνα». Σε μουσική του Γιώργου Θεοφάνους, το ερμήνευσε η Μαρινέλλα και συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «Χοές»...