Αύξηση €3 μέσα σε 7 χρόνια στους μέσους μισθούς στην Κύπρο


Σε επίπεδα προ κρίσης - με επιπλέον 3 ευρώ – οι μέσες μηνιαίες απολαβές στην Κύπρο – Χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών

Με αφορμή τις συζητήσεις στις Επιτροπές της Βουλής για νομοθετική ρύθμιση του κατώτατου μισθού στην Κύπρο, αλλά και το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ γυναικών και ανδρών που παρατηρείται, ανατρέξαμε στην Στατιστική Υπηρεσία και στα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε στις 30/12/2019, και αφορά τόσο τις μέσες μηνιαίες αμοιβές στο σύνολο, όσο και μεταξύ ανδρών και γυναικών. 

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία το 2012 οι μέσες μηνιαίες απολαβές – διορθωμένες ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις – βρίσκονταν στο τρίτο τρίμηνο του εν λόγω έτους στα 1.989 ευρώ. 

Επτά χρόνια αργότερα οι μέσες μηνιαίες απολαβές για το τρίτο τρίμηνο του 2019 ανέρχονται σε 1.992 ευρώ, σημειώνοντας παράλληλα αύξηση 1,1% με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. 


Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2013 μέχρι και το 2016 οι μέσοι μηνιαίοι μισθοί κινούνταν με αρνητικούς ρυθμούς. 

Χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών 

303 ευρώ. Τόση ήταν η διαφορά στις μέσες μηνιαίες απολαβές ανδρών και γυναικών στο τρίτο τρίμηνο του 2019. 

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο μέσος μηνιαίος μισθός των γυναικών ήταν στα 1.826 ευρώ, ενώ τον ανδρών, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ήταν στα 2.129 ευρώ. 

Χάσμα το οποίο παρατηρείται από το 2003 όπου η Στατιστική Υπηρεσία παρέχει στοιχεία. 

Σημειώνεται πως, όπως επισημαίνει η Στατιστική Υπηρεσία, στις μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων περιλαμβάνονται ο βασικός μισθός, το τιμαριθμικό επίδομα, οι απολαβές για τυχόν υπερωρίες, το Ταμείο Αδειών, οποιαδήποτε επιδόματα έλαβαν οι υπάλληλοι κατά την περίοδο αναφοράς, όπως επίσης και αναδρομικές πληρωμές, ενώ ο μέσος όρος απολαβών υπολογίζεται διαιρώντας το σύνολο των ακαθάριστων απολαβών προτού αφαιρεθούν οποιεσδήποτε συνεισφορές στα υποχρεωτικά ταμεία των κοινωνικών ασφαλίσεων, με το σύνολο των υπαλλήλων που έλαβαν τις απολαβές αυτές.

Η Στατιστική Υπηρεσία τονίζει, ακόμη, ότι οι έκτακτες εισφορές των εργοδοτουμένων του ιδιωτικού τομέα (2012-2016) και των αξιωματούχων και εργοδοτουμένων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (1/9/2011-31/12/2016), όπως επίσης και οι μειώσεις των απολαβών των αξιωματούχων και εργοδοτουμένων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (από 01/12/2012), δεν επηρεάζουν τον ακαθάριστο μισθό αλλά το διαθέσιμο εισόδημα των υπαλλήλων. Συνεπώς, δεν αντικατοπτρίζονται στα πιο πάνω στοιχεία.

Κάλυψη στοιχείων

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί πως τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των μέσων μηνιαίων απολαβών, περιλαμβάνουν στοιχεία για όλους τους υπάλληλους για τους οποίους ο εργοδότης κατέβαλε εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Από την κάλυψη εξαιρούνται:

  • Άτομα που εργοδοτούνται σε ιδιωτικά νοικοκυριά, δηλαδή οι οικιακές βοηθοί, δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία.
  • Άτομα με απολαβές λιγότερες από το κατώτατο επιτρεπτό όριο, το οποίο όρισε η Στατιστική Υπηρεσία ως ένδειξη για τα άτομα που δεν είχαν κανονική απασχόληση κατά την περίοδο αναφοράς (π.χ. άτομα που έλαβαν μόνο κάποια αναδρομική πληρωμή, άτομα που εργάστηκαν πολύ λίγες ώρες, κτλ.). 


ΠΗΓΗ:offsite.com.cy