Αυξήσεις «φωτιά» 48% στο ρεύμα - Μηνιαίες δόσεις και διευκολύνσεις


Το ζήτημα της ακρίβειας που «χτυπά» την τσέπη του Κύπριου καταναλωτή αρχίζει από τα βασικά και απαραίτητα αγαθά και προϊόντα. Τι πιο βασικό λοιπόν από το ηλεκτρικό ρεύμα με την Οριάνα Παπαντωνίου να φιλοξενεί στην ραδιοφωνική εκπομπή «Διασπορά Ειδήσεων» την εκπρόσωπο τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου αναλύοντας τις αυξήσεις στους λογαριασμούς, τους λόγους καθώς και τις ενδεχόμενες διευκολύνσεις προς τους καταναλωτές.

Μέχρι και 48% πάνω οι λογαριασμοί σε σχέση με πέρυσι

Οι νέες αυξήσεις που παρουσιάζονται σε ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια δεν αφορούν φυσικά μόνο την Κύπρο αλλά ολόκληρη την διεθνή κοινότητα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αυξητική τάση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Η κατάσταση που αφορά την τιμή του πετρελαίου είναι ιδιαίτερα ασταθής ελέω πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία κάτι που αποτυπώνεται και στους λογαριασμούς ρεύματος που καλούνται να πληρώσουν οι Κύπριοι καταναλωτές.

Αυτό επιβεβαίωσε μιλώντας στην εκπομπή «Διασπορά Ειδήσεων» και την Οριάνα Παπαντωνίου ή εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου με χαρακτηριστική την αναφορά για τις τιμές του ρεύματος τον τρέχοντα Μάιο που αναμένονται αυξημένοι κατά 6.8% -περίπου- σε σχέση με τον Απρίλιο. Μάλιστα προβαίνοντας σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Μάιο του 2021 η αύξηση αγγίζει το 48%.

Μειωμένο ΦΠΑ και ευάλωτες ομάδες

Σε μία προσπάθεια -μερικής- αποφόρτισης των καταναλωτών η Πολιτεία αποφάσισε όπως τα τιμολόγια που εκδίδονται για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο περιλαμβάνουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (που ανέρχεται στο 9% για όλους τους οικιακούς πελάτες) ενώ για τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες το αντίστοιχο ποσοστό θα παραμείνει -όπως είχε θεσπιστεί από την 1η Ιανουαρίου- στο 5% μέχρι και το τέλος Αυγούστου.

Η κυρία Παπαδοπούλου μάλιστα, υπενθύμισε πως στα πλαίσια της προσπάθειας μείωσης της επιβάρυνσης στον Κύπριο καταναλωτή-πολίτη η ΑΗΚ έχει προσφέρει τα τελευταία 2 χρόνια σε 2 ξεχωριστές περιόδους έκπτωση της τάξεως του 10% με ποσό που ανέρχεται στα 56 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου επέστρεψε στην κοινωνία και την οικονομία του τόπου προσθέτοντας πως οι οικονομικές δυνατότητες του οργανισμού έχουν ξεπεραστεί.

Για τα παράπονα κατόχων φωτοβολταϊκών που έλαβαν και αυτοί φουσκωμένους λογαριασμούς η εξήγηση που δόθηκε αφορούσε την μακρά απουσία ηλιοφάνειας κατά την χειμερινή περίοδο κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην παράγεται το απαιτούμενο ρεύμα από τα εγκατεστημένα σε υποστατικά και οικίες φωτοβολταϊκά συστήματα και έτσι η ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε να χρεώνεται σε τιμές κιλοβατόρας από υγρά καύσιμα.

Ευκολίες πληρωμής και μειωμένες δόσεις

Εξόχως σημαντικό ήταν το ερώτημα που τέθηκε από τη δημοσιογράφο αναφορικά με ενδεχόμενες ευκολίες πληρωμής των λογαριασμών από πολίτες που ενδεχομένως να δυσκολεύονται ν’ανταποκριθούν καθώς και τυχόν προϋποθέσεις που οφείλει κάποιος να πληροί για να προβεί σε τέτοιου είδους συμφωνία. Για μεμονωμένες περιπτώσεις η ΑΗΚ έχει τη δυνατότητα να ελέγξει μέσα από το σύστημα της βρίσκοντας το ιστορικό του αιτούμενου πελάτη και εάν επιβεβαιωθεί ότι υπήρξε στο παρελθόν τυπικός και για οποιονδήποτε λόγο δυσκολεύεται στην παρούσα φάση να ανταπεξέλθει μπορεί να τον διευκολύνει, αν και υπογράμμισε πως στόχος της υπηρεσίας είναι να μην συσσωρεύεται χρεωστικό υπόλοιπο.

Αντ’αυτού και σε μία πιο μακροπρόθεσμη διεκπεραιωτική λύση υπενθύμισε την υπηρεσία εξόφλησης πληρωμών με μηνιαίες δόσεις. Χρησιμοποιώντας λοιπόν την εν λόγω υπηρεσία, η ΑΗΚ υπολογίζει την κατανάλωση του μετρητή τους τελευταίους 12 μήνες τιμολόγησης και στη συνέχεια διαιρεί το συνολικό ποσό σε 12 δόσεις ούτως ώστε να προκύψει ένα συγκεκριμένο ποσό που θα πληρώνεται σε μηνιαία βάση.

Φυσικά το ποσό αυτό αναπροσαρμόζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ούτως ώστε να μην προκύψει κάποιο αυξημένο πιστωτικό υπόλοιπο, ενώ παραμένει στον λογαριασμό η ένδειξη των μετρήσεων των τελευταίων δύο μηνών. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η λύση των μηνιαίων πληρωμών είναι κυρίως Α) Εξομαλύνονται οι εποχιακές αυξομειώσεις -κυρίως χειμώνα και καλοκαίρι- που υπάρχει αυξημένη κατανάλωση λόγω της χρήσης των κλιματιστικών και Β) Γίνεται καλύτερος μηνιαίος προγραμματισμός των εξόδων ενός νοικοκυριού έχοντας μία προκαθορισμένη δόση.