Αυξήθηκαν οι άνεργοι τον Απρίλιο λόγω των μέτρων


Αύξηση στον αριθμό ανέργων καταγράφει η Στατιστική Υπηρεσία για τον μήνα Απρίλιο φέτος σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, λόγω κυρίως της παύσης των εργασιών πολλών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Απριλίου 2020, έφτασε τα 28.591 πρόσωπα. Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές  διακυμάνσεις,  τα  οποία δείχνουν  την  τάση  της  ανεργίας, ο  αριθμός  των  εγγεγραμμένων ανέργων τον Απρίλιο 2020 αυξήθηκε στα 30.461 πρόσωπα σε σύγκριση με 21.951 τον προηγούμενο μήνα.   

Σε  σύγκριση  με  τον Απρίλιο 2019 σημειώθηκε αύξηση 8.276 προσώπων ή 40,7%  που  αποδίδεται κυρίως  στους  τομείς των δραστηριοτήτων υπηρεσιών  παροχής  καταλύματος  και εστίασης (αύξηση 5.785), του εμπορίου (αύξηση 928), των μεταφορών και αποθήκευσης (αύξηση 407), των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (αύξηση 369), των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (αύξηση 342), των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας (αύξηση 229)καθώςκαι στημείωση 415 προσώπων που σημειώθηκε στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Επισημαίνεται ότι,σύμφωνα με ενημέρωση του Τμήματος Εργασίας η σύγκριση των στοιχείων των μηνών Μαρτίου και Απριλίου του 2020 με τα στοιχεία προηγούμενων μηνών δεν θεωρείται ασφαλής. Αυτό οφείλεται στην εφαρμογή από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης των έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για διενέργεια αυτόματων ανανεώσεων των εγγεγραμμένων ανέργων και νέων εγγραφών ανέργων χωρίς φυσική παρουσία με στόχο την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.