Aυξάνονται οι πρόσφυγες χωρίς στέγη στην Κύπρο

Toν κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Caritas Cyprus και Cyprus Refugee Council,  για την αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων χωρίς στέγη και βασικές προμήθειες.

Σε επείγουσα επιστολή που απέστειλε την Τρίτη στην Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, η εκτελεστική διευθύντρια της Caritas Cyprus, Elizabeth Kassinis, αναφέρεται ότι πολλοί πρόσφυγες αναγκάζονται τώρα να ζουν στην ύπαιθρο και στους δρόμους.

"Ενώ ορισμένα από αυτά τα προβλήματα δεν είναι νέα, ωστόσο οξύνονται", ανέφερε. «Το σημερινό επίπεδο των παροχών αποδεικνύεται ανεπαρκές - τα επιδόματα ενοικίου είναι πολύ χαμηλά και η καθυστέρηση και η ασυνέπεια τους καθιστούν αδύνατη για πολλούς αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες να εξασφαλίσουν και να διατηρήσουν την στέγαση», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι από τη Δευτέρα, μερικοί από αυτούς που είχαν έρθει σε επαφή με την Caritas Cyprus για βοήθεια χρειάζονται τώρα να ζήσουν σε δημοτικό πάρκο, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά ηλικίας μικρότερης του ενός έτους.

Tην ίδια ώρα στη σελίδα του στο Facebook, η Cyprus Refugee Council προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Ανέφερε ότι η πρόσβαση στην απασχόληση των αιτούντων άσυλο περιορίζεται σημαντικά για τους πρώτους έξι μήνες και στη συνέχεια περιορίζεται σε τομείς με χαμηλούς μισθούς και λίγες κενές θέσεις εργασίας. Πολλοί δεν προσφέρουν ευκαιρίες για οικογένειες με παιδιά που χρειάζονται φροντίδα ή εκπαίδευση».

"Καλούμε τις αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα και να προσφέρουν βασικές και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα", δήλωσε το Cyprus Refugee Council, το οποίο συνεργάζεται στενά με την UNHCR.

Τη Δευτέρα, η Caritas Cyprus έγραψε στο Τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας την υπόθεση τεσσάρων οικογενειών - μία με δύο παιδιά ηλικίας ένα και εννέα, μία με τέσσερα παιδιά ηλικίας 4, 9, 13 και 15 και μία με τέσσερα παιδιά ηλικίας 1, 5, 9 και 9, οι οποίες ήταν αμάμεσα σε έναν αυξανόμενο αριθμό αιτούντων άσυλο και προσφύγων που είναι πεινασμένοι, άστεγοι και απελπισμένοι.

Η ΜΚΟ δήλωσε ότι μετά την εξάντληση κάθε υποστήριξης στην οποία οι οικογένειες προφανώς δικαιούνται, έχουν φτάσει στο τέλος των μέσων τους και έχουν μείνει χωρίς στέγη και φαγητό. "Ως αποτέλεσμα, αναγκάζονται τώρα να ζουν στους δρόμους. Ως ανθρωπιστική οργάνωση θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τις βασικές τους ανάγκες σε τρόφιμα, αλλά η στέγαση είναι πέρα από τιςδυνατότητες μας ", κατέληξε η ΜΚΟ.

Καταληκτικά να αναφέρουμε ότι οι επιστολές υπογραμμίζουν ότι έχει γίνει χρόνιο πρόβλημα για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες στην Κύπρο, ένα ζήτημα που ανέδειξε πρόσφατα η UNHCR. Χαρα οργανισμός του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζήτησε συνέντευξη από τρεις νέους αιτούντες άσυλο από το Καμερούν, λέγοντας: "Οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις διώξεις και τη βία στις χώρες καταγωγής τους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της έλλειψης στέγης, φτώχειας και απελπισίας στην Κύπρο".

Πηγή: philenews