Αυξάνονται οι ποσότητες της Pfizer - Μείωση AΖ και J & J


Αυξάνονται το επόμενο διάστημα οι ποσότητες του εμβολίου της Pfizer που θα παραλάβει η Κύπρος και θα ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα ενώ την ίδια ώρα, αναμένονται λιγότερες ποσότητες του εμβολίου της AstraZeneca και ταυτόχρονα μικρές θα είναι και οι παρτίδες που θα παραληφθούν και θα αφορούν τα εμβόλια των Johnson & Johnson και Moderna. 

Από το Φθινόπωρο εξάλλου, οι εμβολιασμοί στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνονται αποκλειστικά με το εμβόλιο της Pfizer/BionTech αφού, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, οι πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα και αφορούσαν τη μη ανανέωση των συμφωνιών της ΕΕ με τις εταιρείες AstraZeneca και Johnson & Johnson, καθώς και τη στροφή των κρατών μελών στα εμβόλια τεχνολογίας mRNA μάλλον επιβεβαιώνονται. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Σχοινάς, προανήγγειλε στην ουσία, αλλαγές στον σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος της ΕΕ, τονίζοντας πως «η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, από το Φθινόπωρο, θα αφορά μόνο εμβόλια της τεχνολογίας mRNA που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, σημείωσε, de facto, οδεύουμε σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech». Ο κ. Σχοινάς ανέφερε, παράλληλα, ότι «αυτά τα εμβόλια θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους», κάνοντας λόγο για 900 εκατομμύρια δόσεις το 2022 και 900 εκατομμύρια δόσεις το 2023. 

Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα πως «όσοι εμβολιάστηκαν νωρίς θα χρειαστεί να κάνουν μια επιπλέον δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλιο mRNA, ενώ η ΕΕ θα εξαντλήσει όλες τις δόσεις των εμβολίων που έχει αγοράσει».

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου, «κάθε βδομάδα η Κύπρος παραλαμβάνει δόσεις και από τα τέσσερα αδειοδοτημένα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 και τώρα, αναμένονται αυξημένες ποσότητες των εμβολίων της Pfizer και λιγότερες της AstraZeneca ενώ χαμηλές αναμένονται οι ποσότητες εμβολίων των Johnson &Johnson και Moderna». Η κ. Παναγιωτοπούλου δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει τις αναφορές του αντιπροέδρου της Κομισιόν, λέγοντας πως «τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, έχουν την άδεια να κυκλοφορούν και να εμβολιάσουμε κόσμο στην ΕΕ. Δεν τίθεται θέμα να μην εμβολιαστεί κάποιος γιατί δεν υπάρχει καμιά επίσημη πληροφόρηση από ΕΕ να σταματήσει ο εμβολιασμός».

Πάντως, σε ό,τι αφορά την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, χθες, η Πύλη Εμβολιασμών άνοιξε για τα άτομα 42 ετών. Τα διαθέσιμα ραντεβού ήταν 10.389 και μέχρι τη 1 το μεσημέρι, είχαν διευθετηθεί, μόνο 6.190 με τις 5.411 να αφορούν το εμβόλιο της Pfizer, 439 το εμβόλιο της AstraZeneca και 340 το εμβόλιο της Moderna. 

Δικαίωμα σε νέο ραντεβού όταν υπάρχει λόγος

Οι πολίτες που χάνουν το προγραμματισμένο για εμβολιασμό ραντεβού τους, είτε επειδή εντοπίζονται θετικοί στον κορωνοϊό, είτε επειδή αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων και βρίσκονται σε περιορισμό, ή για άλλους λόγους, μπορούν να το επαναπρογραμματίσουν ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδικασία. Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε χθες ανακοίνωση, δίνοντας οδηγίες αλλά και απαντήσεις σε ερωτήματα που τίθενται συχνά τις τελευταίες ημέρες από τους πολίτες και αφορούν τη διαδικασία εμβολιασμών. 

Τονίζεται ότι, στην περίπτωση κατά την οποία οι πολίτες διευθέτησαν ραντεβού, μέσω της Πύλης εμβολιασμών και δεν έλαβαν γραπτό μήνυμα ή έντυπο, μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο 1474.

Επαναπρογραμματισμός ραντεβού 

-    Για να επαναδιευθετηθεί το ραντεβού, είναι απαραίτητο να ενημερωθεί άμεσα το υπουργείο Υγείας. Ο πολίτης μπορεί είτε να καλέσει τηλεφωνικά το Κέντρο Τηλεξυπηρέτησης 1474, είτε να αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] αναφέροντας τα εξής στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, αριθμό Ταυτότητας, ημερομηνία γέννησης και ώρα του ραντεβού. Εάν ο επαναπρογραμματισμός αφορά την πρώτη ή τη δεύτερη δόση του εμβολίου, το εμβολιαστικό κέντρο, το είδος του εμβολίου, τηλέφωνο επικοινωνίας και τον λόγο για τον οποίο ζητείται η επαναδιευθέτηση του ραντεβού και η ημερομηνία κατά την οποία είναι επιθυμητό να προγραμματιστεί το νέο ραντεβού. 

-    Αφού ληφθούν τα στοιχεία αυτά, από το υπουργείο Υγείας και επαληθευτούν, θα προωθηθεί ο επαναπρογραμματισμός του ραντεβού και θα ενημερωθεί σχετικά ο πολίτης. 

-    Σε περίπτωση επαναπρογραμματισμού δίνεται στον πολίτη νέο ραντεβού στο ίδιο Εμβολιαστικό Κέντρο και για τον ίδιο τύπο εμβολίου που αφορούσε το αρχικό ραντεβού του, στον συντομότερο δυνατό χρόνο. 

-    Οι πολίτες που έχουν διευθετημένο ραντεβού και στο ενδιάμεσο έχουν προκύψει είτε ως στενή επαφή κρούσματος είτε ως θετικό κρούσμα, μπορούν να ζητήσουν επαναπρογραμματισμό του.

-    Ο εμβολιασμός διενεργείται εντός τριών (3) μηνών μετά την ανάρρωσή και αφού έχουν περάσει τουλάχιστον 42 ημέρες μετά από την ανάρρωση/οροαρνητικότητα στα διαγνωστικά τεστ.

-    Εκτός από τον προγραμματισμό ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό και, σε περίπτωση που ο γιατρός έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να εμβολιάζει τους δικαιούχους του ηλικίας 30 ετών και άνω στο ιατρείο του με εμβόλιο της AstraZeneca.