Αυξάνονται οι αναστολές δόσεων


Ανάσα ρευστότητας έχουν πάρει 49.043 δανειολήπτες οι οποίοι έχουν παγώσει τη δόση τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, με το συνολικό ποσό να φθάνει τα €11,44 δισ. Τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας είναι μέχρι 5 Ιουνίου και δείχνουν ότι 43.046 φυσικά πρόσωπα (εργαζόμενοι, αυτοεργαζόμενοι) και 5.997 επιχειρήσεις έχουν ζητήσει παύση πληρωμών ως απόρροια των συνεπειών της πανδημίας στους οικογενειακούς και επιχειρηματικούς προϋπολογισμούς.

Τα πρώτα στοιχεία της Κεντρικής ήταν μέχρι τις 24 Απριλίου με τον αριθμό των δανειοληπτών που έκαναν χρήση της νομοθεσίας να φθάνει τις 27.184 και η αξία των δανείων τα €7,38 δισ. Σε λιγότερο από δεκαπέντε μέρες στις 8 Μαΐου ακόμη 16.448 δανειζόμενοι έτρεξαν στις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να κάνουν αίτηση παγώματος δόσης. Η αύξηση των πελατών ήταν 80% με τον αριθμό να φθάνει στις 43.632. Σε δεκατέσσερις μέρες στις 22 Μαΐου οι δανειζόμενοι που έτρεξαν στις τράπεζες ήταν 2.705 και η αξία των δανείων για αναστολή ήταν €10,77 δισ. Μέχρι τις 5 Ιουνίου, δηλαδή σε 14 μέρες ακόμη 2.706 δανειζόμενοι επωφελήθηκαν από το μέτρο της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας. 

Ανά οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, το μεγαλύτερος μέρος της αναστολής δόσεων δανείων, €1,7 δισ. αφορά τα ξενοδοχεία κι εστιατόρια που επηρεάστηκαν σημαντικά από την υγειονομική κρίση με το σύνολο των επηρεαζόμενων δανειοληπτών να ανέρχεται σε 710. Ακολουθεί ο τομέας της ακίνητης περιουσίας που δέχεται επίσης μεγάλο πλήγμα με αναστολή δόσεων €1,3 δισ. και σύνολο δανειοληπτών 672. Στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου 1. 732 δανειολήπτες προχώρησαν σε αναστολή των δόσεων τους με το επηρεαζόμενο ποσό να ανέρχεται σε €1,1 δισ.


Αναφορικά με τον τομέα των κατασκευών, ο αριθμός των δανειοληπτών που προχώρησε σε αναστολή δόσεων είναι 608 και το ποσό των δανείων €1,1 δισ. Η αναστολή δόσεων θεσπίστηκε στο τέλος Μαρτίου, στο πλαίσιο των μέτρων για μετριασμό του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία η οποία βρισκόταν σε lockdown. Το μέτρο αφορά δανειολήπτες που δεν είχαν καθυστερήσεις στην πληρωμή των δόσεων πέραν των 30 ημερών και προνοεί αναστολή δόσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

O διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου μιλώντας στο 10ο Nicosia Economic Congress αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια είπε πως δεν αναμένεται αύξησή τους το τρέχον έτος, καθώς βρίσκεται σε ισχύ η αναστολή καταβολής δόσεων. «Αναμένεται βεβαίως αύξηση των ΜΕΔ για το 2021», είπε, για να προσθέσει ωστόσο ότι λόγω της καλής κατάστασης της χώρας στον υγειονομικό τομέα ξεκίνησαν οι μεγάλες χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα, ενώ υφίσταται η αναστολή των δόσεων.

«Με άλλα λόγια», πρόσθεσε, «έχει αρχίσει η ανάκτηση των εισοδημάτων και στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, ενώ υφίσταται η αναστολή των δόσεων». Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ηροδότου υπογράμμισε ότι πρόκειται για αναστολή δόσεων και όχι ακύρωση δόσεων. Άρα και εδώ χρειάζεται σωστή διαχείριση αυτής της ανάκτησης εισοδημάτων που έχει ήδη ξεκινήσει, σημείωσε χαρακτηριστικά.