Αστυνομικός πήρε δικαστήριο τον Αρχηγό


Δυσανάλογη και επαχθέστερη από την πειθαρχική ποινή, κρίθηκε η απόφαση του Αρχηγού Αστυνομίας, με την οποία αποστέρησε από αστυνομικό ποσό 4.151 ευρώ, από το σύνολο των 8.302 ευρώ που παρακρατήθηκαν διαρκούσης της διαθεσιμότητάς του. Ο επηρεαζόμενος αστυνομικός προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο και πέτυχε την ακύρωση της εν λόγω απόφασης του Αρχηγού, η οποία λήφθηκε τον Αύγουστο του 2016.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, ο αστυφύλακας αντιμετώπισε, το 2015, πειθαρχική υπόθεση για τα πειθαρχικά αδικήματα της διαφθοράς, της ανάρμοστης συμπεριφοράς και της παράβασης ή παράλειψης, σε σχέση με συμβάντα που διαδραματίστηκαν τον Οκτώβριο του 2015 στην Αγία Νάπα, με τουρίστες που οδηγούσαν, παράνομα, μηχανοκίνητα οχήματα.


Τον Οκτώβριο του 2015, ο Αρχηγός Αστυνομίας αποφάσισε όπως τεθεί σε διαθεσιμότητα, η οποία, τον Ιανουάριο του 2016, παρατάθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, μέχρι και την εκδίκαση της εναντίον του πειθαρχικής και ποινικής υπόθεσης. Διαρκούσης της διαθεσιμότητας αποφασίστηκε να λαμβάνει το ήμισυ των απολαβών του.


Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς η ποινική δίωξη ανεστάλη λόγω της αποχώρησης βασικών μαρτύρων κατηγορίας στο εξωτερικό (υπήκοοι ξένων χωρών). Στη βάση αυτού, απεσύρθησαν παράλληλα συγκεκριμένες πειθαρχικές κατηγορίες που δεν θα μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν. Τελικά, παρέμειναν οι κατηγορίες της ανάρμοστης συμπεριφοράς και της παράβασης/παράλειψης. Τον Ιούνιο του 2016, ο αστυφύλακας παραδέχθηκε ενοχή σε τρεις πειθαρχικές κατηγορίες. Ως ποινή αποφασίστηκε η πειθαρχική μετάθεση και η επιβολή προστίμου, συνολικά, τεσσάρων ημερομισθίων.


Ο αστυφύλακας επέστρεψε στα καθήκοντά του και αιτήθηκε την επιστροφή των κατακρατηθέντων μισθών. Ο τότε Αρχηγός αποφάσισε επιστροφή του μισού ποσού που κατακρατήθηκε και η απόφαση αυτή ήταν το αντικείμενο εξέτασης από το Δικαστήριο. Μελετώντας τον φάκελο της υπόθεσης, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι «ήταν ενώπιον του Αρχηγού Αστυνομίας η επιβληθείσα ποινή, καθώς επίσης και οι μηνιαίες απολαβές του.

Διαπιστώνω ότι η απόφαση επιστροφής ποσού €4.151 από το συνολικά κατακρατηθέν ποσό των €8.302 συνιστούσε, στο τέλος της ημέρας, υπέρμετρη και δυσανάλογη επαύξηση της πειθαρχικής ποινής που του επιβλήθηκε, γεγονός που απέληγε ουσιαστικά σε στέρηση απολαβών δύο μηνών, έναντι της πειθαρχικής ποινής της στέρησης τεσσάρων ημερομισθίων». Κατάληξη του Δικαστηρίου ήταν ότι «με την προσβαλλόμενη απόφαση, ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν προέβη σε ορθή στάθμιση των ενώπιόν του δεδομένων, κατά την ενάσκηση της διακριτικής του εξουσίας, στη βάση του σχετικού Κανονισμού, επιφέροντας ουσιαστικά επαύξηση της ήδη επιβληθείσας ποινής».