Astrazeneca: Άλμα κερδών – Στα 275 εκατ. δολάρια οι πωλήσεις του εμβολίου


Πωλήσεις, ύψους 275 εκατομμυρίων δολαρίων, από το εμβόλιο AstraZeneca για την COVID-19 ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο η φαρμακοβιομηχανία, η οποία δημοσίευσε καλύτερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα και προέβλεψε αύξηση των πωλήσεων της κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία δίδει οικονομικά στοιχεία για τη διανομή και τις πωλήσεις του εμβολίου της, το οποίο ανέπτυξε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σημείωσε ότι δεν θα αποκομίσει κέρδος από τους εμβολιασμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα έσοδα από το εμβόλιο περιλάμβαναν παράδοση περίπου 68 εκατομμυρίων δόσεων, ανέφερε η AstraZeneca, προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις στην Ευρώπη, όπου αντιμετωπίζει και νομική υπόθεση, ανήλθαν στα 224 εκατομμύρια δολάρια, στις αναδυόμενες αγορές στα 43 εκ. δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο στα 8 εκ. δολάρια.

“Οι αποστολές (των εμβολίων COVID-19) αυξάνονται καθώς βελτιώνεται η παραγωγή”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Pascal Soriot κατά τη διάρκεια ενημέρωσης αποτελεσμάτων, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είναι σε καλό δρόμο να παραδίδει 200 εκατομμύρια δόσεις το μήνα.

Τα συνολικά κέρδη τα οποία ανήλθαν στα 7,32 δισεκατομμύρια δολάρια για το α΄ τρίμηνο ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν κέρδη ύψους 6,94 δισ. δολαρίων. Η τριμηνιαία αύξηση των πωλήσεων προήλθε από το φάρμακο καρκίνου του πνεύμονα Tagrisso με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 17% στα 1,15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα έσοδα από το φάρμακο για την καρδιά και τον διαβήτη Farxiga αυξήθηκαν στα 625 εκατομμύρια δολάρια, ποσό μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, λόγω νέων συνταγών για καρδιακή ανεπάρκεια.

Η RACE Pfizer, το εμβόλιο της οποίας έγινε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία BioNTech και είναι αρκετά ακριβότερο από το AstraZeneca, αναμένει πωλήσεις 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αναλυτές να εκτιμούν κατά μέσο όρο πωλήσεις ύψους 18 δισ. δολαρίων.

Η BioNTech αναμένει έσοδα κοντά στα περίπου 10 δισ. ευρώ (12,1 δισεκατομμύρια δολάρια) από δεσμευμένες παραδόσεις εμβολίων για φέτος, αυξάνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις της για περισσότερες συμφωνίες προμήθειας εμβολίων.

Από την άλλη, η Moderna ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι αναμένει πωλήσεις για φέτος ύψους 18,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το δικό της εμβόλιο.