Αστέρια και για τα εστιατόρια



Έρχονται αστέρια στα εστιατόρια προκειμένου να αναβαθμιστεί η ποιότητα των κέντρων αναψυχής. Όπως λειτουργεί ο θεσμός των αστεριών στα ξενοδοχεία, για να ξέρει ο πελάτης την ποιότητα που θα του παρασχεθεί, έτσι θα λειτουργήσει ο θεσμός και στα εστιατόρια. Το υφυπουργείο Τουρισμού δρομολογεί αλλαγές στο σύστημα ποιότητας στη γαστρονομία, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των κέντρων αναψυχής κρίθηκε ότι χρήζει εκσυγχρονισμού.

 

Ο υφυπουργός Σάββας Περδίος έδωσε το στίγμα της νέας στρατηγικής, η οποία θα δώσει έμφαση στις ειδικές μορφές του τουρισμού. Μία από τις ειδικές μορφές τουρισμού είναι και ο γαστρονομικός. Η κυπριακή κουζίνα έχει πλούσια παράδοση, φημίζεται για τους πλούσιους μεζέδες και για τα ξεχωριστά της προϊόντα, όπως το χαλούμι, τις πούλλες κ.λπ. Το υφυπουργείο στοχεύει να αναδείξει αυτή την παράδοση της Κύπρου και να ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους.

  

Σε δηλώσεις του στον «Φ», ο κ. Περδίος ανέφερε ότι θα δώσει έμφαση σε ένα σύστημα ποιότητας στη γαστρονομία. «Δεν μας ικανοποιεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο των κέντρων αναψυχής. Έχουμε στα σκαριά ένα αναθεωρημένο πλαίσιο και υπολογίζουμε εντός έτους να το ολοκληρώσουμε προκειμένου να το στείλουμε στη Νομική Υπηρεσία και αργότερα στη Βουλή» ανέφερε ο υφυπουργός. Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, όραμα και στόχος του υφυπουργείου είναι όπως υπάρχει κατηγοριοποίηση αστέρων στα ξενοδοχεία (ανάλογα με την ποιότητα και τις υπηρεσίες που παρέχουν), να υπάρχει κατηγοριοποίηση και στα εστιατόρια. «Οι τιμές θα πρέπει να διαφοροποιούνται αν θέλει κάποιος να έχει πλαστικές καρέκλες» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Περδίος.Παράλληλα, ανέφερε ότι μια άλλη πτυχή που θα τεθεί στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου είναι ο βαθμός υγιεινής των εστιατορίων. «Είναι κάτι που έκανε πετυχημένα η Βρετανία. Ο πελάτης επιλέγει πού να πάει ανάλογα με την ποιότητα που του παρέχεται» πρόσθεσε.

 

Είπε επίσης ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στα κέντρα αναψυχής προκειμένου ο επιχειρηματίας να προβεί σε ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις. Μέχρι στιγμής, σημείωσε, δόθηκαν κονδύλια για ανακαινίσεις κουζινών, ή έγιναν επεκτάσεις μεγάλης κλίμακας στα ξενοδοχεία. «Επομένως, θα πρέπει να δούμε ξεχωριστά το ζήτημα ανακαινίσεων και αναβαθμίσεων των χώρων εστίασης» ανέφερε ο υφυπουργός.

 

Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, «υπάρχει ήδη ο θεσμός του κυπριακού προγεύματος στα ξενοδοχεία και θέλουμε να το προωθήσουμε περαιτέρω. Έχει καθοριστεί η βδομάδα 6-12 Μαΐου ως βδομάδα προγεύματος και brunch». Το υφυπουργείο έχει απευθύνει κάλεσμα στα ξενοδοχεία αλλά και τους ξένους/ντόπιους τουρίστες να συμμετάσχουν. «Είναι ευκαιρία να ζήσουμε την εμπειρία και εμείς οι ντόπιοι και να προβληθεί αυτή η εκδήλωση στα social media» πρόσθεσε ο υφυπουργός. Τέλος, συμπλήρωσε ότι στα πλαίσια αυτά διοργανώνεται επίσης International street food festival τον Νοέμβριο, ενώ θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο άλλο φεστιβάλ.

 

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις/εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων της ισπανικής εταιρείας THR – Innovative Advisors περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός συστήματος σημάτων ποιότητας (System of quality labels) στη βάση διεθνών καλών πρακτικών για προορισμούς, αξιοθέατα και υπηρεσίες με στόχο την προώθηση της κουλτούρας ποιότητας και καινοτομίας. Μάλιστα, εισηγούνται την υιοθέτηση πρωτοβουλιών “Μade in Cyprus” (MIC) και “Soul of Cyprus” για υποβοήθηση των τοπικών κοινοτήτων να αυξήσουν τα εισοδήματά τους και να διατηρήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα.


ΠΗΓΗ: "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"