Άστεγοι Κύπριοι που διαμένουν κοντά στο σημείο της τραγωδίας στη Βηρυτό (ΒΙΝΤΕΟ)


Ζημιές και καταστροφές στα σπίτια και τις επιχειρήσεις πολλών Κύπριων πολιτών που ζουν και εργάζονται μόνιμα στον Λίβανο και διαμένουν σε ακτίνα δέκα περίπου χιλιομέτρων από το σημείο της φοβερής έκρηξης που συγκλόνισε την Βηρυτό και άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Η Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας του Λιβάνου Στάλω Χαμπίμπι ανέφερε στην εκπομπή "Μεσημέρι στον Alpha" οτι αρκετοί βρήκαν καταφύγιο σε συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα και πέρασαν την πρώτη νύχτα της τραγωδίας, φιλοξενούμενοι σε χώρους μακριά από το επίκεντρο της βιβλικής καταστροφής.


"Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, έχουμε κόσμο που έχει χάσει τις δουλειές, τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις τους και το μόνο που τους μένει είναι να πάνε πίσω στην Κύπρο. Μένουν σε συγγενείς, κάποιοι στα παιδιά τους, σε φίλους. Εχουμε σπίτια δίπλα στο λιμάνι που καταστράφηκαν, έχουμε σπίτια που έσπασαν τα τζάμια, αλλά δεν ξέρουν πότε θα επιδιορθωθούν."


Την ίδια ώρα, η κυρία Χαμπίμπι εξέφρασε την έντονη αντίδραση της σε οτι αφορά στην οδηγία του Υπουργείου Εξωτερικών για επαναπατρισμό Κύπριων πολιτών από τον Λίβανο, από τους οποίους ζητείται αρνητική εξέταση κορωνοϊου για να επιβιβαστούν στην ναυλωμένη πτήση που προγραμματίζεται για αύριο. 


"Δεν μπορούμε να πάμε στα νοσοκομεία για να κάνουμε τέστ, τώρα είναι υπερφορτωμένα. Είναι ένας χαμός όχι μονο στη Βηρυτό και σε άλλες πόλεις για να περιθάλψουν τους ασθενείς, να κάνουν χειρουργεία και πρέπει να αντιληφθούν στην Κύπρο το τι ακριβώς γίνεται εδώ. Είναι εντελώς αδύνατο."

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας η κατάσταση στη Βηρυτό είναι τραγική, ενώ ο αριθμός των Κύπριων τραυματιών παραμένει στους τρείες. 

"Είνα δύσκολη η κατάσταση μας εδώ και η Πρεσβεία μας δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως πριν, αφού έχει υποστεί ζημιές"