Αρχίζουν πληρωμές για το εφάπαξ Νοεμβρίου


Σήμερα, το αργότερα αύριο, αρχίζει η καταβολή της εφάπαξ χορηγίας προς επιχειρήσεις, η οποία εξαγγέλθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Οι πληρωμές θα γίνουν ανεξαρτήτως των εξελίξεων σήμερα στη Βουλή για την ψήφιση ή όχι του αναθεωρημένου προϋπολογισμού.

Η εφάπαξ επιδότηση για κάλυψη λειτουργικών εξόδων συγκεκριμένων επιχειρήσεων εξαγγέλθηκε από τον ΥΠΟΙΚ τον Νοέμβριο και εκκρεμούσε ενόψει σχετικής ενημέρωσης και έγκρισης της ΕΕ. Βασική προϋπόθεση για καταβολή της ήταν οι δικαιούχες επιχειρήσεις να είχαν ενταχθεί στα ειδικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας. Η εφάπαξ στήριξη του Νοεμβρίου αφορά κυρίως τα κέντρα διασκέδασης που είναι κλειστά από τον Μάρτιο και τις επιχειρήσεις που πλήγησαν τον Νοέμβριο 2020 από το τοπικό lockdown σε Λεμεσό και Πάφο.

Οι πιστώσεις για καταβολή της επιδότησης, με στόχο την κάλυψη λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων, υπήρχαν στον προϋπολογισμό και ως εκ τούτου οι σημερινές εξελίξεις στη Βουλή δεν επηρεάζουν την έναρξη των πληρωμών σήμερα ή αύριο. Όπως σημείωσε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο ανώτερος λειτουργός του Υπουργείου Εργασίας Άντης Αποστόλου, έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι και όλα είναι έτοιμα για την καταβολή της χορηγίας.

Σε αντίθεση, πάντως, με την εφάπαξ χορηγία του Νοεμβρίου, τα επιδόματα για τα ειδικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας για τον Δεκέμβριο -που αφορούν στην επιδότηση του μισθολογικού κόστους εταιρειών- θα αρχίσουν να καταβάλλονται όταν εγκριθεί ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός. Εντούτοις, όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου, εφόσον δεν υπάρξει πρόβλημα σήμερα και τελικά εγκριθεί ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός, η καταβολή των επιδομάτων θα αρχίζει αμέσως, αφού η αξιολόγηση των αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί.

Εν αναμονή της έγκρισης του προϋπολογισμού τελεί εξάλλου και η νέα εφάπαξ στήριξη προς επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους για κάλυψη λειτουργικών τους εξόδων, που εξαγγέλθηκε αυτόν το μήνα από το Υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο της νέας στήριξης θα διατεθούν 200 εκατ. ευρώ και θα επωφεληθούν γύρω στις 30 χιλ. επιχειρήσεις. Δικαιούχοι της νέας εφάπαξ χορηγίας είναι επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι υποκείμενοι σε ΦΠΑ, οι οποίοι παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους πέραν του 35%, λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας, σε σύγκριση με το 2019. Το ανώτατο ύψος της νέας εφάπαξ επιδότησης καθορίζεται στις 300.000 ευρώ και το ελάχιστο στα 1.000 ευρώ.    

.


 Ρεπορτάζ: Αδάμος Αδάμου / Φιλελεύθερος