Αρχίζει η κούρσα της δημαρχίας Αμμοχώστου


Μπαίνουν και επίσημα στη μάχη από σήμερα και στέλλουν κοινό μήνυμα προς τον λαό της Αμμοχώστου να προσέλθει στις κάλπες, δηλώνοντας το ενδιαφέρον του για την κατεχόμενη πόλη του και την επιθυμία του για επιστροφή σε αυτήν. Η συμμετοχή αποτελεί κοινό στόχο για αντιμετώπιση της αποχής σε μία δύσκολη από πολλές απόψεις χρονική περίοδο.

Οι τρεις μέχρι σήμερα υποψήφιοι για τη δημαρχία Αμμοχώστου μεταφέρουν με δηλώσεις τους στον «Φ» το όραμά τους προς τους Αμμοχωστιανούς και τη σημασία της μαζικής παρουσίας τους την Κυριακή 25 του μήνα.

Ο Σίμος Ιωάννου, ο οποίος στηρίζεται από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, ο Νίκος Κάρουλλας, του οποίου τη στήριξη επικύρωσε χθες και τυπικά το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, και ο Ανδρέας Λόρδος, ο οποίος διεκδικεί τη δημαρχία της Αμμοχώστου ως ανεξάρτητος υποψήφιος, δηλώνουν έτοιμοι να μπουν στη μάχη με κοινό στόχο όλων την επιστροφή στην κατεχόμενη πόλη του Ευαγόρα. Και αντιμετώπιση των προκλήσεων και των δύσκολων καταστάσεων που υπάρχουν ενώπιον των Αμμοχωστιανών.

Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων αρχίζει σήμερα στις 9:00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 12:30 στο κτήριο της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου στη Λάρνακα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να προκύψει και τέταρτη υποψηφιότητα, από τον Γιώργο Σταυρή, που είχε διεκδικήσει και το 2016 ως ανεξάρτητος, και ίσως κατέλθει ξανά στον στίβο. Αυτό ωστόσο θα ξεκαθαρίσει οριστικά σήμερα μέχρι το μεσημέρι. 

Σίμος Ιωάννου: 30 χρόνια στην υπηρεσία της Αμμοχώστου

«Η υποψηφιότητά μου τέθηκε στο τραπέζι μετά τον θάνατο του φίλου και αείμνηστου δημάρχου της πόλης μας Αλέξη Γαλανού και μετά από πιέσεις από κόμματα, φίλους, υποστηρικτές της υποψηφιότητάς μου στις προηγούμενες εκλογές. Μου δόθηκε η εντύπωση ότι μπορούσα να υποστηριχθώ από όλα τα κόμματα και να αποφύγουμε τις εκλογές. Ο ΔΗΣΥ πήρε τη δική του απόφαση η οποία είναι σεβαστή. Θέτω την υποψηφιότητά μου στη διάθεση του λαού της Αμμοχώστου. Νομίζω ότι έχω την πείρα μετά από 30 χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπηρετώντας τον δήμο από διάφορες θέσεις, όπως πρόεδρος επιτροπών, επικεφαλής ομάδων και αντιδήμαρχος και γενικότερα εμπλεκόμενος στα κοινά για χρόνια. Ο ένας λόγος για τον οποίο προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τις εκλογές ήταν η αποχή, διότι στις προηγούμενες εκλογές ήταν μόλις 39% η συμμετοχή. Σήμερα θα είναι σίγουρα πιο κάτω. Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια, όλος ο κόσμος να έρθει να ψηφίσει και να επιλέξει τον κατά τη γνώμη του καλύτερο. Είναι περίοδος διακοπών βέβαια και κάποιοι δεν μπορούν να διακόψουν τις διακοπές τους για να ψηφίσουν, όμως δεν πρέπει να δώσουμε την εικόνα, ειδικά στο εξωτερικό, ότι δεν ενδιαφέρει τον κόσμο η Αμμόχωστος. Ειδικά στις κρίσιμες συνθήκες που υπάρχουν σήμερα για το Κυπριακό».

Νίκος Κάρουλλας: Η Αμμόχωστος είναι στην καρδιά μας

«Η υποψηφιότητά μου δεν ήταν προγραμματισμένη. Είναι μια έκφραση αυθορμητισμού διότι θεωρώ αδιανόητο να μη διεξαχθούν εκλογές για την Αμμόχωστο. Οι εκλογές είναι κάτι υγιές. Είναι μία εκδήλωση εθελοντισμού προς την πόλη μας. Έχουμε υποτιμήσει πάρα πολύ την κατεχόμενή μας πατρίδα. Θεωρούμε τις εκλογές αξιωματούχων ως μια τυπική διαδικασία. Θεώρησα ότι η μη διεξαγωγή εκλογών ήταν μία προσβολή προς την πόλη μου και έπρεπε κάτι να κάμω. Δεν μπορούσα να περιμένω μέχρι να γίνει κάτι και αν θα υπήρχε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων. Είπα ότι 15 χρόνια είμαι στους δρόμους και από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος, τι χειρότερο μπορώ να κάνω από αυτό που συμβαίνει; Για να είμαστε δίκαιοι, τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και το αποτέλεσμα είναι ότι κάθε μέρα πάμε χειρότερα. Μπαίνει ο κάθε ξεδιάντροπος στην πόλη μας. Και δεν μιλώ μόνο για τον Οζερσάι και τους στρατιωτικούς, αλλά και για τις πύλες που άνοιξαν προς τις παραλίες της Αμμοχώστου που γέμισαν ομπρέλες. Πάνε θάλασσα στη δική μας πόλη. Πόσο καιρό θα κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας; Πιστεύω ότι πρέπει να εκλεγεί κάποιος που μπορεί να τα πει έξω από τα δόντια. Άκομψα πολλές φορές, αλλά με το χέρι στην καρδιά. Διότι η Αμμόχωστος είναι στην καρδιά μας».

Ανδρέας Λόρδος: Η Αμμόχωστος μακριά από κόμματα

«Κατέρχομαι ως υποψήφιος διότι άνοιξε η πόρτα της κατεχόμενης πόλης μας και έχουμε μπροστά μας ένα πολύ στυγνό ενδεχόμενο. Στην καλύτερη περίπτωση να επιστρέψουμε υπό εξευτελιστικούς όρους και υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση στην πόλη μας και να μοιραστούμε στα δύο αφού, σύμφωνα με τις στατιστικές, οι μισοί θα πάνε πίσω. Έχω ανοικτή επικοινωνία με τους πολίτες και δεν έχω κομματικές εξαρτήσεις. Πίσω από εμάς υπάρχει μία ιστορία πέντε περιπτώσεων που η κυπριακή Πολιτεία δεν πήρε μία πόλη που της την έδιναν πίσω. Μας την έδιναν το 1976 με τα φώτα αναμμένα και τα πράγματά μας μέσα, το 1978 με το δυτικό σχέδιο με τον μόνο όρο να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και ας διαφωνούσαμε στα πάντα. Ακολούθησαν άλλες τρεις φορές. Οπόταν υπάρχει, από ό,τι φαίνεται, μία πολιτική διάθεση από τα κόμματα, τα οποία πραγματεύονται πιο πολύπλοκα συμφέροντα και όταν τους λέμε ότι επιθυμούμε να ανοίξει η Αμμόχωστος, δυστυχώς υπολογίζουν ή συνυπολογίζουν πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με το Σύνταγμά μας. Οπόταν θεωρώ ότι για να μπορέσουμε να πάρουμε πίσω την πόλη μας από τους Τούρκους, πρέπει πρώτα να την πάρουμε από τα κόμματα. Εάν εκλεγώ, θα παραιτηθώ από όλα τα επαγγελματικά μου θέματα για να μπορέσω να ασχοληθώ αποκλειστικά με τον στόχο της επιστροφής στην Αμμόχωστο».

Πηγή:philenews