Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς για μέτρα: "Κούνια που σας κούναγε"


Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε σήμερα με δηλώσεις του ο Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου. H απόφαση του Υπουργικού είναι όπως η χώρα τεθεί σε κατάσταση lockdown από τις 26 μέχρι και τις 9 Μαΐου. Ωστόσο ορισμένες εξαιρέσεις δόθηκαν για την Κυριακή του Πάσχα και το Μεγάλο Σάββατο.

Συγκεκριμένα: 

Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους θα τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών

Επιτρέπεται η παρουσία πιστών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας για σκοπούς ατομικής προσευχής και με μέγιστο αριθμό εντός του χώρου τα 10 άτομα.

Επιτρέπεται μόνο για την Αναστάσιμη Ακολουθία το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου) η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί.
Στο εσωτερικό των ναών, επιτρέπεται μόνο για το Μεγάλο Σάββατο η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, στη βάση του πρωτοκόλλου.

Όλες τις υπόλοιπες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, απαγορεύεται η παρουσία πιστών στους χώρους θρησκευτικής λατρείας είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο.

Το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου), για διευκόλυνση της συμμετοχής των πιστών στην Αναστάσιμη Ακολουθία, αντί στις 9 το βράδυ του Σαββάτου, η απαγόρευση μετακίνησης αρχίζει στη 1 τα ξημερώματα (Μεγάλο Σάββατο προς Κυριακή του Πάσχα). Όλες τις υπόλοιπες μέρες, η απαγόρευση μετακίνησης παραμένει ως έχει (9 το βράδυ).

Κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα (2 Μαΐου), πέραν των μόνιμα διαμενόντων, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες ατόμων νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων.

Σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς, στηλίτευσε τις απόφάσεις της Κυβέρνησης για απαγόρευση εκκλησιαμσού από τους πιστούς την Μεγάλη Εβδομάδα, λέγοντας:

"Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς καθόλου πιστούς; Κούνια που σας κούναγε... Θα πάρετε την απάντηση στις εκλογές! Εγώ δηλώνω υπεύθυνα ότι δεν πρόκειται να διώξω κανένα πιστό από τον ναό! Τελεία και Παύλα!!!"