Αρχιλοχίας της ΥΚΑΝ έπαιρνε χρήματα για να βοηθήσει κατηγορούμενο


Το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο συνήλθε ως Εφετείο, απέρριψε τις εφέσεις τόσο του κατηγορούμενου αρχιλοχία της ΥΚΑΝ για την καταδίκη του, όσο και της Αστυνομίας για την ποινή, επικυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση σε καταδίκη δύο ετών φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Ο αρχιλοχίας, 56 ετών, αντιμετώπιζε κατηγορίες για δεκασμό δημόσιου λειτουργού, κατάχρηση εξουσίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η υπόθεση αφορούσε το 2012-2013 με τον κατηγορούμενο να είχε πάρει τα χρηματικά ποσά των €10.000, €1.396,99 και €418,98 προς όφελός του, με αντάλλαγμα να βοηθήσει ένα πρόσωπο να αθωωθεί στην υπόθεση στην οποία ήταν κατηγορούμενος για κατοχή 1.630 γρ. κοκαΐνης. Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, αποτελεί κοινή θέση ότι ο εφεσείων, κατά τον επίδικο χρόνο υπηρετούσε στην ΥΚΑΝ, ενώ ο παραπονούμενος είχε συλληφθεί και κατηγορείτο για κατοχή 1.630 γρ. κοκαΐνης.


Λόγω πληροφορίας που υπήρχε για εισαγωγή μεγαλύτερης ποσότητας ναρκωτικών, ο εφεσείων πρότεινε στον παραπονούμενο, μέσω του δικηγόρου του, συνεργασία με στόχο τη σύλληψη του εμπόρου των ναρκωτικών, με αντάλλαγμα την προώθηση εκ μέρους του εφεσείοντος αιτήματος στο Γενικό Εισαγγελέα για αναστολή της ποινικής δίωξης του και όπως αυτός χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας κατηγορίας. Στα πλαίσια αυτά, αναφέρεται στην απόφαση, υπήρχαν συχνές συναντήσεις μεταξύ των δύο και αναπτύχθηκε κάποιου είδους φιλική σχέση. 

Δόθηκαν από τον παραπονούμενο στον εφεσείοντα και στα μέλη της οικογένειάς του διάφορα χρηματικά ποσά, όπως αναφέρονται στο κατηγορητήριο και διάφορα δώρα. Εκεί όπου εντοπίζεται η διαφορά είναι κατά πόσο αυτά δόθηκαν στα πλαίσια των «φιλικών» σχέσεων που αναπτύχθηκαν μεταξύ των δύο, ή κατά πόσο αποτελούσαν δεκασμό, δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας.

Είναι, επίσης, σημαντικό να λεχθεί ότι τα γεγονότα διαδραματίστηκαν σε ένα χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2012 και αρχές του 2013, ενώ εκκρεμούσε η ποινική υπόθεση εναντίον του παραπονούμενου. Η γνωριμία ξεκίνησε, διαπιστώνει το Εφετείο, λόγω της υπόθεσης και δεν πέρασε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που να δικαιολογούσε την παροχή τέτοιων χρηματικών ποσών και με τέτοια ευκολία σε κάποιο άτομο που γνωρίζεις, κάτω από τις δοσμένες συνθήκες, για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η φύση της γνωριμίας και η εκκρεμότητα της υπόθεσης δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες εξηγήσεις. Έτσι, το Δικαστήριο απέρριψε την έφεση του αρχιλοχία, όπως επίσης και την έφεση της Αστυνομίας που στρεφόταν κατά της ποινής. 

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι προσωπικές περιστάσεις του αρχιλοχία, όπως και το γεγονός ότι θα δικαστεί και πειθαρχικά, και η διακοπή των σπουδών της θυγατέρας του έγειραν την πλάστιγγα να μην παρέμβει στο θέμα της ποινής κρίνοντας ότι το πρωτόδικο δικαστήριο ορθά ζύγισε όλα τα δεδομένα. 

Πηγή: Φιλελεύθερος