Αρτυματά: "Το πρόγραμμά μου άλλαξε εντελώς"


Δε θεωρώ ότι κάνω προετοιμασία αλλά μια μίνι γυμναστική για να διατηρηθώ όσο γίνεται σε καλή φυσική κατάσταση», ήταν τα λόγια της Ελένης Αρτυματά στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Alphanews.Live.

Έχοντας εξασφαλίσει ήδη τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η Κύπρια πρωταθλήτρια προσπαθεί πλέον να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού ανά το παγκόσμιο μετά και την μετάθεση των Αγώνων για του χρόνου. Όπως μας αποκάλυψε, προπονείται στο πατρικό της στο Παραλίμνι έχοντας δανειστεί διάδρομο γυμναστικής από ένα γυμναστήριο, παρά την επικοινωνία που είχε με τον ΚΟΑ για κάποια επιπλέον βοήθεια.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού μάλιστα όπως σημείωσε, ήταν τόσο γρήγορη, που δεν επέτρεψε σε κανένα να καταλάβει πόσο γρήγορα άλλαξαν τα δεδομένα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κλείνοντας δεν παρέλειψε να στείλει το δικό της μήνυμα στον κόσμο για να παραμείνει αισιόδοξος και πως όλο αυτό θα τελειώσει για να έρθουν καλύτερες ημέρες. 

Να θυμίσουμε ότι η Ελένη Αρτυματά εξασφάλισε το όριο πρόκρισης για την Ολυμπιάδα του Τόκυο στα 400 μέτρα στο Premium Meeting της Μαδρίτης με επίδοση 51.34 τον Αύγουστο του 2019. 

Αυτούσια η συνέντευξή της στην ιστοσελίδα alphanews.Live 

Που σε βρίσκουμε αυτή την περίοδο, πως άλλαξε το πρόγραμμα σου: «Είμαι στο Παραλίμνι στο πατρικό μου σπίτι. Το πρόγραμμα μου άλλαξε εντελώς, ό,τι προπόνηση κάνω είναι στο σπίτι. Τις τελευταίες ημέρες δανείστηκα ένα διάδρομο από ένα γυμναστήριο στο Παραλίμνι όποτε έχω εξοπλισμό σπίτι για προπονήσεις. Αυτό που προσπαθούμε είναι να διατηρηθούμε σε ένα επίπεδο όσο γίνεται. Ουσιαστικά τη φυσική μας κατάσταση όσο γίνεται μέχρι να επιστρέψουμε στις προπονήσεις.

Για το αν βρίσκονται σε επικοινωνία με τον ΚΟΑ για παραχώρηση εξοπλισμού όπως δήλωσε ο κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, πρόεδρος του Οργανισμού: «Ισχύει ότι πήραμε email από τον κυπριακό οργανισμό αθλητισμού για το τι χρειαζόμαστε για τις προπονήσεις μας στο σπίτι. Να συνεχίσουμε όμως τις προπονήσεις στο σπίτι είναι αδύνατο. Άλλο το σπίτι, άλλο το γήπεδο. H ενημέρωση που λάβαμε πάντως ήταν για το αν θα πάρουμε εξοπλισμό ή αν θα μας αγοράσουν, να δουν ουσιαστικά πως θα το χειριστούν. Όπως έχω πει εγώ δανείστηκα προς το παρόν κάτι από κάποιο γυμναστήριο, δε χρειάζεται να μπούμε σε περαιτέρω έξοδα παρά την καλή διάθεση του οργανισμού να μας βοηθήσει. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα».

Τι σημαίνει η αλλαγή του προγράμματος εδώ και ένα μήνα μακριά από το γήπεδο για ένα αθλητή Ολυμπιακών Αγώνων; «Άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα. Δε θεωρώ πλέον με τον εαυτό μου ότι κάνω προπόνηση, απλά κάνω μια μίνι γυμναστική για να διατηρηθώ όσο γίνεται σε καλή φυσική κατάσταση. Το ότι αναβλήθηκαν οι αγώνες δηλώνει ξεκάθαρα ότι η χρονιά σχεδόν χάθηκε. Δηλαδή όποιοι άλλοι αγώνες και να γίνουν, για έμενα δε θα είναι όπως ήταν στο μυαλό μου».

Η μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων τι σημαίνει για την ίδια και αν το επιθυμούσε: «Βασικά δεν πρόλαβα να έχω άποψη. Υπήρξε κάτι για αναβολή όμως μέχρι να σκεφτούμε τι θέλουμε, αναβολή ή ακύρωση, πάρθηκε η απόφαση ότι θα αναβληθούν. Τα γεγονότα έτρεξαν πάρα πολύ γρήγορα, ο ιός μεταδόθηκε τόσο γρήγορα που δεν υπήρχαν περιθώρια να έχουμε άποψη. Τι άποψη να έχεις όμως; Αυτό ήταν το πιο σωστό όπως φαίνεται».

Αν έχει επικοινωνία με την ομοσπονδία: «Έχουμε ενημέρωση από την ομοσπονδία ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους αθλητές της. Ξέρουμε σίγουρα ότι δε θα υπάρξει κάποια εγχώρια διοργάνωση μέχρι τις 30 του Ιούνη. Αυτό που ξέρουμε από την παγκόσμια ομοσπονδία είναι ότι θα προταθεί στις ομοσπονδίες των χωρών να κάνουν τα πρωταθλήματα τους στις 7 και 8 Αυγούστου. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια ενημέρωση αν η ΚΟΕΑΣ θα κάνει το πρωτάθλημα μας τον Αύγουστο. Περιμένουμε, είναι όλα αμφίρροπα».

Αν θεωρεί «ευνοϊκή» για την ίδια την μετάθεση των Αγώνων: «Συμφωνώ με την άποψη ότι έπρεπε να γίνουν το 2021, θα ήταν μεγάλο ρίσκο να γίνουν το 2020 και ουσιαστικά αδύνατο να γίνουν έτσι όπως ήταν η κατάσταση. Πριν δύο μήνες όταν ξεκίνησε όλο αυτό δήλωνα πως θα πάμε κανονικά, δεν υπάρχει φόβος. Εντάξει, όταν πήρε τέτοια πορεία ο ιός εννοείται πως δε θα ήθελα να πάω.

Εννοείται ως Ελένη θεωρώ ότι η προετοιμασία πήγαινε πάρα πολύ καλά. Είχαμε κάνει όλη τη χειμερινή και δύσκολη προετοιμασία. Εξαρτάται από πότε θα ξεκινήσουμε ξανά προπονήσεις, αν θα κάνουμε ξανά αγώνες. Εγώ θεωρώ ότι αν δεν κάνεις καθόλου αγώνες θα φανεί την επόμενη χρονιά και θα σου στοιχίσει. Ένα σώμα έχει μάθει να κάνει την προετοιμασία και το καλοκαίρι τους αγώνες, να φτάσει στην κορύφωση του και να ξεκουραστεί. Μετά ξεκινάς πάλι από την αρχή την προετοιμασία την χειμερινή».

Αν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα την δούμε σε κάποιους αγώνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Δε ξέρω αν αυτό το καλοκαίρι θα έχουμε αγώνες. Πιστεύω ότι κάποιες ημερίδες, το εθνικό πρωτάθλημα ίσως. Στο εξωτερικό δεν είχαμε κλείσει κάποια αναμέτρηση όμως ήταν σχεδόν βέβαιο πως θα άρχιζα τέλος του Μάη. Θα ήθελα να άρχιζα τότε παρόλο που είχα ήδη το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Το μήνυμα προς τον κόσμο για την παρούσα κατάσταση: «Εγώ προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη. Να μην μελαγχολώ, να μην με καταβάλει αυτό που συμβαίνει. Ώρες ώρες νομίζω είναι όνειρο και θα ξυπνήσω, όμως προσπαθώ να μην χάνω την αισιοδοξία μου. Εννοείται ότι επηρέασε όλους, τον κάθε ένα με διαφορετικό τρόπο, όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και να παραμείνουμε αισιόδοξοι ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για να μπούμε όλοι ξανά στους ρυθμούς μας και την καθημερινότητα μας».