Αποζημίωση £535,000 στην οικογένεια Βρετανού στρατιώτη που πέθανε στο Κάβο Γκρέκο


Η οικογένεια ενός Βρετανού στρατιώτη, ο οποίος είχε πνιγεί κατά την διάρκεια άσκησης στην Κύπρο, αποζημιώθηκε με £535,000 από το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την DailyMail, πρόκειται για τον Jamie Lee Sawyer, ο οποίος έχασε την ζωή του κατά τη διάρκεια άσκησης για αρχάριους, όταν το καγιάκ στο οποίο επέβαινε αναποδογυρίστηκε από τα κύματα ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο, στις 12 Μαρτίου 2015.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της θανατικής ανάκρισης που πραγματοποιήθηκε στο δικαστήριο Birmingham Coroner το 2017, διαφάνηκε ότι υπεύθυνοι της άσκησης δεν έλαβαν υπόψη την πρόγνωση του καιρού που προειδοποιούσε για ισχυρούς ανέμους, προκαλώντας έτσι τον θάνατο του 20χρονου.

Η 47χρονη μητέρα του, Tracey, κινήθηκε νομικά εναντίον του Υπουργείου Άμυνας για τον θάνατο του γιου της, ο οποίος είχε έρθει στην Κύπρο για να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.  

Στο δικαστήριο οικογένεια και Υπουργείο Άμυνας ήρθαν σε συμβιβασμό για αποζημίωση £535,000, με το Υπουργείο να παραδέχεται την ευθύνη για τον θάνατο του 20χρονου.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο, την μέρα του θανάτου του ο Jamie σκόπευε να διανύσει 1.5 μίλια με το καγιάκ, αλλά 40 λεπτά μετά την έναρξη της πορείας του ο καιρός άλλαξε ξαφνικά.

Μάλιστα, οι πολύ ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά μεγάλα κύματα έστειλαν πίσω στην ακτή πολλούς από τους στρατιώτες που συμμετείχαν.

Ο 20χρονος στην συνέχεια εντοπίστηκε μακριά από την ακτή στην θάλασσα. Στην προσπάθεια τους να τον σώσουν, του είχαν πετάξει σχοινί αλλά πριν προλάβει να το πιάσει, έχασε τις αισθήσεις του και βυθίστηκε στο νερό. Στη συνέχεια, ανασύρθηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ενώ είχε καταφέρει να «δαμάσει» τα κύματα, στην συνέχεια υπέκυψε, ενώ οι προσπάθειες να τον σώσουν ήταν μάταιες.

Να σημειωθεί ότι ο David Hughes, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ομάδα των στρατιωτών εκείνη την ημέρα, είχε οδηγηθεί σε δικαστήριο στην Κύπρο το 2017 αλλά δεν αθωώθηκε.