Αποζημίωση £1,000,000 σε 33 αγωνιστές της ΕΟΚΑ από Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε να πληρώσει αποζημίωση £1,000,000 σε 33 Ελληνοκύπριους για βασανιστήρια από τις βρετανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

 

Η διευθέτηση ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών, Alan Duncan αλλά η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν ανάλαβε την ευθύνη, ούτε απολογήθηκε. 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι δικηγόροι των ενάγοντων δημοσίευσαν σήμερα ανακοίνωση, λέγοντας μεταξύ άλλων: Η KJ Conroy & Co είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει διευθετήσει (χωρίς την αναγνώριση ευθύνης) την απαίτηση που είχαν εναντίον τους 33 Ελληνοκύπριοι στο ακαθάριστο ποσό των £ 1 εκατομμυρίων , με κόστος που θα εκτιμηθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για τους ενάγοντες που φέρνει μία κατάληξη σε μια μακρόχρονη διαμάχη. Κατά τη διάρκεια της δίκης, τέσσερις από τους ενάγοντες απεβίωσαν και τέσσερις ακόμα δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν την κατάσταση. Οι υπόλοιποι ενάγοντες είναι όλοι πολύ ηλικιωμένοι και, εάν η διαμάχη είχε συνεχιστεί για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, πολύ λίγοι από αυτούς θα μπορούσαν να πάρουν την αποζημίιωση από τον διακανονισμό. Το αίτημα δεν θα τίθεται υπό αμφισβήτηση τώρα και το ερώτημα για το τι πραγματικά συνέβη στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της περιόδου 55-59 και για το ποιος ήταν υπεύθυνος θα αφεθεί στην κρίση των ιστορικών και όχι του δικαστή.


ΠΗΓΗ:sigmalive.com