Απόψε η συνάντηση Τράμπ - Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο


Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνεχίζει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Στις 21:00 (ώρα Κύπρου), ο πρωθυπουργός θα περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Φλόριντα, χθες και προχθές, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο πιο αξιόπιστος και πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα τονίσει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η χώρα μας είναι βασικός παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα οικονομικά, έχει αφήσει πίσω της την κρίση και προβάλλει ως ελκυστική επιλογή για επενδύσεις.

Ειδικά για τη «συμφωνία» Τουρκίας – Λιβύης, θα επαναλάβει ότι είναι άκυρη, απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα.

Επίσης αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όπως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο, όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Έλληνα πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα ξεχωρίζει επίσης η συνάντηση που θα έχει με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει εξάλλου συνάντηση με την ηγεσία του ινστιτούτου μελετών Atlantic Council και θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρό του Ντέιμοντ Ουίλσον.

Αναγνώριση της ενισχυμένης στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ η συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη, εκτιμά ο Λευκός Οίκος

Αναγνώριση της ενισχυμένης στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ και αντανάκλαση της δέσμευσης της κυβέρνησης Τραμπ να χτίσει δυναμική για το μέλλον αυτών των σχέσεων, χαρακτήρισε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος τη σημερινή συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και σύνεσης στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Σημειώνοντας ότι ο ρόλος αυτός καθίσταται ακόμα πιο πολύτιμος σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία συντελούνται μεγάλες αλλαγές στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Χαρακτήρισε τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας που έχει η στρατηγική σχέση Αθήνας-Ουάσιγκτον και για μια ιστορική στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών, με το επίπεδο των διμερών σχέσεων βρίσκεται ίσως στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

«Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης προωθεί ένα όραμα για ένα κοινό μέλλον, στο οποίο οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι σταθεροί εταίροι που εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση ζητημάτων σε μια περιοχή μείζονος σημασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αξιωματούχος απέφυγε να σχολιάσει αν θεωρεί πιθανό ένα επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στάθηκε στο υψηλό επίπεδο των συνομιλιών που διεξάγονται μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον για αυτά τα θέματα, επισημαίνοντας ότι κοινό συμφέρον Ελλάδας και ΗΠΑ είναι να παραμείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση.

Χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με την Άγκυρα, κάτι που, όπως αναγνώρισε, αποτελεί σαφές μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει μια εποικοδομητική σχέση γειτονίας.

«Έτσι, λοιπόν, εστιάζουμε στην ενθάρρυνση των βημάτων που κάνει η Ελλάδα και το κοινό συμφέρον μας για να βοηθήσουμε στη διαχείριση των διαφορών με την Τουρκία κατά ένα τρόπο που να μην βλάπτει τη σημαντική συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ».

Απέφυγε επίσης να σχολιάσει τις αναλύσεις του ελλαδικού Τύπου, που έφερναν τον πρωθυπουργό να ζητά την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν από κοινού για την επίλυση των διαφορών, σημειώνοντας την εξαιρετική σχέση που έχει ο πρόεδρος Τραμπ τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Επομένως, προτιμούμε να επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που μας ενώνουν και να επιδιώξουμε τα κοινά συμφέροντα που έχουμε στον τομέα της ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αντί να δούμε αν υπάρχουν προκλήσεις».

Οι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν επίσης στις αμυντικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, που έχει γίνει στενότερη.

«Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω από την πλευρά της Αμερικής την ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ των δυνάμεών μας, όπου συνεργάζονται όχι μόνο ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αλλά και ως χώρες με κοινές αξίες και κοινά στρατηγικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το μήνυμα που ο πρωθυπουργός θα στείλει στις επαφές του στην Ουάσιγκτον, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για επενδύσεις, τη συμφωνία που θα ανακοινωθεί για εκπαιδευτικά θέματα και την ίδια προσέγγιση που μοιράζονται Ουάσιγκτον και Αθήνα στο θέμα της ασφάλειας που σχετίζεται με την τεχνολογία 5G.


ΑΠΕ / ΚΥΠΕ