Απόπειρα φόνου Αγία Νάπα: Υπό οκταήμερη κράτηση εκτός Κεντρικών ο Μαμαλικόπουλος


Συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης ΜΜΑΔ μεταφέρθηκε λίγο πριν τις 11:00 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ο 37χρονος ισοβίτης (για το πενταπλό φονικό του 2012) Δημήτρης Μαμαλικόπουλος, εναντίον του οποίου εκτελέστηκε ένταλμα σύλληψης χθες αργά το βράδυ για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε στην Αγία Νάπα τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής. Ο συλληφθείς, θα παραμείνει υπό οκταήμερη κράτηση εκτός Κεντρικών Φυλακών.

Ο Μαμαλικόπουλος, που, σύμφωνα με την αστυνομία, φέρεται να είναι ο ηθικός αυτουργός της απόπειρας φόνου στην Αγία Νάπα, μεταφέρθηκε στο δικαστήριο για τη διαδικασία προσωποκράτησής του υπό μορφή αστυνομικής επιχείρησης. Ισχυρή αστυνομική παρουσία επικρατούσε τόσο εντός όσο και εκτός της αίθουσας του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, όπου πραγματοποιήθηκε η διαδικασία. Ο 37χρονος έφερε αλεξίσφαιρο γιλέκο για λόγους ασφαλείας.

Ερωτηθείς από την πρόεδρο του δικαστηρίου αν κατανοεί τη διαδικασία, ο Μαμαλικόπουλος απάντησε «κατανοητό, αλλά δεν έχω δει κάποιο ένταλμα». Έπειτα, τον λόγο έλαβε ο ανακριτής της υπόθεσης, ο οποίος υπενθύμισε την υπόθεση της απόπειρας φόνου.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, ο 38χρονος, που τελεί υπό κράτηση, παραδέχθηκε ότι ο Δημήτρη Μαμαλικόπουλος του έδινε στοιχεία, κανόνισε να του δοθεί όπλο από άγνωστο πρόσωπο, καθώς επίσης ότι παρακολουθούσε τον στόχο για ένα μήνα.

Όπως ανέφερε ο μάρτυρας κατηγορίας, χθες εντοπίστηκε έμφορτο περίστροφο σε ανοικτό χώρο στην Αγία Νάπα και έπειτα εκδόθηκε ένταλμα εναντίον του υπόπτου. Ταυτόχρονα, αναζητείται το πρόσωπο που παρέδωσε το πυροβόλο αυτόματο όπλο στον επίδοξο εκτελεστή. Το συγκεκριμένο άτομο φαίνεται να λειτούργησε ως μεσάζων ανάμεσα στον Μαμαλικόπουλο και τον 38χρονο που τελεί υπό κράτηση.

Η Αστυνομία αιτήθηκε όπως εκδοθεί διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης εναντίον του Μαμαλικόπουλου, η υπεράσπιση του οποίου έφερε ένσταση. Θέση της είναι ότι η Αστυνομία δεν απέδειξε ότι ο εκτελεστής του πενταπλού φονικού του 2012 έδινε στοιχεία στον 38χρονο.

Ωστόσο, η πρόεδρος του δικαστηρίου ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας, όπως ο Μαμαλικόπουλος παραμείνει υπό οκταήμερη κράτηση εκτός Κεντρικών Φυλακών, δηλαδή σε κρατητήρια αστυνομικού σταθμού. 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Στέλιο Στυλιανού, ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος συνελήφθη αργά χθες το βράδυ, μετά από μαρτυρία που προέκυψε εις βάρος του. 

Είναι ύποπτος για υπόθεση συνομωσίας για φόνο, απόπειρα φόνου, παράνομη κατοχή και μεταφορά πυροβόλων όπλων κατηγορίας Α και Β και παράνομη κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 13 και 16 Φεβρουαρίου 2020 στην Αγία Νάπα και όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο υπάρχει γραπτή μαρτυρία, η οποία ενέχει τον 37χρονο στα αδικήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η απόπειρα, που αφορά επίθεση με πυροβόλο όπλο σε καφετέρια της Αγίας Νάπας, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων προσώπων.

Για την υπόθεση τελεί ήδη υπό κράτηση 38χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα και αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.