Αποφάσεις στο Εθνικό Συμβούλιο για Αμμόχωστο


Σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στην παρουσία του Δημάρχου Αμμοχώστου θα συζητηθεί το θέμα του Βαρωσίου και των παράνομων τουρκικών σχεδιασμών για εποικισμό της κατεχόμενης πόλης. Σε μία συνεδρία, κατά την οποία θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να ανακοινωθούν μέτρα για αντιμετώπιση των αρνητικών δεδομένων που προδιαγράφονται. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός των αρχών της πόλης ο οποίος διαβιβάστηκε χθες στον Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της σύσκεψη στο Προεδρικό είναι η αντίδραση που πρέπει να υπάρξει στην περίπτωση που οι κατοχικές αρχές καλέσουν τους κατοίκους της πόλης να επιστρέψουν υπό το σημερινό κατοχικό καθεστώς στο πλαίσιο των σχεδιασμών εποικισμού της περιοχής. Στις 20 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατά την οποία αναμένεται ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στην οποία πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάσταση. 

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό  παρόντες ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης πόλης, ο Γενικού Εισαγγελέα Γιώργος Σαββίδης και υπερεσιακοί παράγοντες. Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου είπε ότι ζήτησαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιδράσει στις όποιες εξαγγελίες και κινήσεις κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος σε σχέση με την περίκλειστη πόλη, όταν επισκεφθεί τα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου.

Ζήτησε δε από την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί και το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, να  βγει μια ομόφωνη απόφαση, λέγοντας πως δεν είναι θέματα Κυπριακού ή ΑΟΖ. Το κάθε κόμμα, είπε, έχει την δική του άποψη για το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, αλλά το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα. «Η απόφαση πρέπει να είναι ομόφωνη. Αν δεν είναι, καλύτερα να μην γίνει. Αν βγουν έξω οι αρχηγοί των κομμάτων και ο καθένας λέει ό,τι θέλει, καλύτερα να μην γίνει».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Ιωάννου, τους ενημέρωσε για τις επιστολές και τις συζητήσεις που είχε για το ζήτημα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τη συζήτηση στο Συμβούλιο Αρχηγών. Η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου, είπε, είναι ομόφωνη. «Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να επιστρέψουν υπό την αιγίδα των ΗΕ, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, 550 και 789. Αλλά από την άλλη να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε καταστάσεις προκύψουν εάν ζητήσουν από τους Ελληνοκύπριους, νόμιμους ιδιοκτήτες να επιστρέψουν κάτω από τουρκική διοίκηση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε, τους ανέφερε ότι είναι σε επαφή με την Νομική Υπηρεσία, το ΥΠΕΞ και τις Πρεσβείες της Κύπρου στο εξωτερικό για να πράξουν οτιδήποτε χρειαστεί για να προστατέψουν την περίκλειστη περιοχή. Αν χαθεί η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου θα είναι και η ταφόπλακα του Κυπριακού, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου. Διότι, είπε, το εδαφικό είναι ένα από τα πιο βασικά κριτήρια του Κυπριακού «κι αν χαθεί κι αυτό το κομμάτι, τότε θα υπάρξουν ανυπέρβλητα προβλήματα και μάλλον θα είναι και το τέλος του Κυπριακού».

Όσον αφορά για τις κινήσεις που μπορεί να γίνουν, ο Σίμος Ιωάννου αναφέρθηκε στην πίεση που οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να ασκήσουν προς την Τουρκία, με οικονομικό και άλλος κόστος. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνέχισε, ανέφερε όμως ότι υπάρχουν χώρες που έχουν μεγάλα συμφέροντα με την Τουρκία και είναι δύσκολο.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε ότι εισηγήθηκαν όπως ζητηθεί και σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ εάν ο Τούρκος Πρόεδρος προβεί σε ενέργειες και εξαγγελίες για τη Αμμόχωστο, λέγοντας ότι εξαρτάται και από τον ΓΓ των ΗΕ εάν είναι έτοιμος να πράξει κάτι τέτοιο.

Οι Τούρκοι, ανέφερε ο κ. Ιωάννου, προχωρούν με τα σχέδιά τους πολύ μελετημένα λέγοντας ότι ο κ. Ερντογάν μπορεί τελικά και να ανακοινώσει άνοιγμα μέρους της τουριστικής περιοχής στο Βαρώσι κι αν ο διεθνής παράγοντας επιδείξει χλιαρή αντίδραση, «τότε θα συνεχίσει στο τελικό στάδιο». Μπορεί και να ανακοινώσει τον πλήρη εποικισμό της πόλης και να καλέσει τους Ελληνοκύπριους κατοίκους να επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση, πρόσθεσε.

«Αμμοχωστοποίηση» του Κυπριακού

Ο δήμαρχος Ιωάννου κλήθηκε να σχολιάσει την άποψη για «αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού», λέγοντας πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εάν χαθεί η περίκλειστη περιοχή, ανέφερε, θα χαθούν τα ¾ της υπόλοιπης Αμμοχώστου, θα χαθεί και ολόκληρη η Κύπρος. «Όταν οι μεγαλύτερες συνοικίες της Αμμοχώστου είναι εποικισμένες από το 1979, έχουν το ίδιο στάτους που έχουν η Μόρφου, η Κερύνεια, η Λάπηθος, αυτό είναι αμμοχωστοποίηση;» Ο Δήμος Αμμοχώστου, συνέχισε, είναι δήμος και αυτών των περιοχών. Υπάρχει, συνέχισε, αυτό το κομμάτι της περίκλειστης το οποίο προστάτευαν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ  από το 1984 και εντεύθεν και πίστευαν ότι θα ήταν μια κίνηση καλής θέλησης της Τουρκίας να την αποδώσει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ «και να γίνει η πόλη ένα παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης».

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου υπενθύμισε την εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 19 Ιουλίου στη Δερύνεια και κάλεσε όλο τον κόσμο να παρευρεθεί.

Κίνηση διχόνοιας

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε υπάρχουν περιπτώσεις Αμμοχωστιανών που εξέφρασαν πρόθεση επιστροφής ακόμα και υπό τουρκική διοίκηση, λέγοντας ότι αν δεν επιστρέψουν, οι περιουσίες τους θα είναι χαμένες έτσι κι αλλιώς. «Είναι μια κίνηση σύγχυσης και διχόνοιας. Ξέρουν τι κάνουν οι Τούρκοι», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να είναι έτοιμη σε όλα τα σενάρια να δώσει απαντήσεις. Παρέπεμψε επίσης σε δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι το Βαρώσι ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Διερωτήθηκε δε αν κάποιος επιστρέψει, θα διεκδικήσει μετά το ΕΒΚΑΦ την περιουσία του. «Γι αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι και από πολιτικής όψεως τι κόστος θα έχουμε, αλλά και από νομικής πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν».

Διαβεβαιώσεις για προσπάθεια αναχαίτισης των τουρκικών ενεργειών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να καταβάλλει το άπαν των δυνάμεών του για την αναχαίτιση των τουρκικών απειλών για δημιουργία νέων τετελεσμένων, αλλά και για τη συνέχιση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Παράλληλα, ανακοίνωσή της Προεδρίας για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου, αναφέρει πως πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να συγκαλέσει εντός των ημερών το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ αναλύθηκαν τα μέτρα που λήφθηκαν ή προγραμματίζεται να ληφθούν για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών για την κατεχόμενη πόλη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφέρει η Προεδρία, «διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει το άπαν των δυνάμεων του για  την αναχαίτιση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων, με στόχο την επάνοδο σε ένα δημιουργικό διάλογο για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου για τις συνεχείς επαφές του με τον διεθνή παράγοντα, τόσο τα ΗΕ όσο και την ΕΕ, αλλά και ηγέτες τρίτων χωρών, προκειμένου να προστατευθεί η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και όχι μόνο, στη βάση των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, «συναντώντας την απόλυτη στήριξή τους στις θέσεις μας, οι οποίες βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, καθώς και την πλήρη αντίληψη περί του παράνομου και κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενεργειών της Τουρκίας».

Επιπρόσθετα, αναφέρεται, η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας επεκτάθηκε και στα όσα μέτρα έλαβε η Κυβέρνηση ή προγραμματίζεται να λάβει προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές απειλές, με στόχο να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί και οι όποιες ανεπιθύμητες και έκνομες ενέργειες για την πόλη της Αμμοχώστου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, εξάλλου, την πρόθεση του να συγκαλέσει εντός των επόμενων ημερών το Εθνικό Συμβούλιο, προς συζήτηση των οποιωνδήποτε άλλων μέτρων», αναφέρεται.

«Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να προστατευτεί το καθεστώς της πόλης των Βαρωσίων, όπως προβλέπεται από τα ψηφίσματα 550 και 789 και χαιρέτισε τη θετική ανταπόκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο με υπευθυνότητα αντιμετωπίζει τις κρίσιμες ώρες που περνούμε», καταλήγει η ανακοίνωση.