Απλώνει χέρι και στην Κύπρο ο «Γηρυόνης»


Ο «Γηρυόνης», που σάρωσε με το πέρασμά του από την Ελλάδα προκαλώντας μέχρι και θανάτους, συνεχίζει την πορεία του και απλώνει χέρι στην Κύπρο, όμως ήδη έχει εξασθενήσει και, έτσι, το πέρασμά του από εδώ δεν αναμένεται να είναι φονικό όπως ήταν στην Κινέτα, σε ελληνικά νησιά και στη Χαλκιδική.

Ωστόσο, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που αναμένονταν να εκδηλωθούν από αργά χθες βράδυ και να συνεχιστούν μέχρι και σήμερα λίγο μετά το μεσημέρι, δεν αποκλείεται να είναι καταστροφικά, κυρίως για τη γεωργία.

Στην ελληνική μυθολογία ο Γηρυόνης (από το ρήμα γηρύω = φωνάζω, σκούζω) ήταν ένας τρισώματος ή τρικέφαλος γίγαντας, τον οποίο σκότωσε ο Ηρακλής, κοντά στον ποταμό Ανθεμούντα, όπου συναντήθηκαν και αναμετρήθηκαν. 

Ωστόσο, η κακοκαιρία, που πήρε το όνομά της στην Ελλάδα τού σήμερα και έφτασε μέχρι την Κύπρο, δεν θα χρειαστεί την παρέμβαση οποιουδήποτε μυθικού ήρωα, προκειμένου να τεθεί εκτός «μάχης».

Η χαμηλή πίεση που θα επηρεάζει την περιοχή μέχρι απόψε το βράδυ και στη συνέχεια θα δώσει τη θέση της σε ασθενή ψηλή πίεση δεν αναμένεται να προκαλέσει καταστροφές του μεγέθους που προκάλεσε ήδη στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολογικός λειτουργός Ιάσονας Χριστοδούλου, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουμε χαλαζόπτωση σε περιοχές όπου θα εκδηλωθεί καταιγίδα. «Σε αρκετές περιοχές του νησιού αναμένουμε καταιγίδες και σε κάποιες από αυτές πιθανότατα θα έχουμε και χαλαζόπτωση» δηλώνει. 

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση που τέθηκε σε ισχύ χθες βράδυ στις 10:00 και θα εκπνεύσει σήμερα στις 3:00 μετά το μεσημέρι. 

Η σκόνη που υπήρχε τις τελευταίες ημέρες στην ατμόσφαιρα υποχώρησε χθες το απόγευμα και δεν αναμένεται νέα, μέχρι και τις επόμενες λίγες μέρες. «Οι βορειοανατολικοί άνεμοι που έδωσαν τη θέση τους σε νοτιοδυτικούς και δυτικούς βοήθησαν στο να καθαρίσει από τη σκόνη η ατμόσφαιρα» αναφέρει ο Ιάσονας Χριστοδούλου και συμπληρώνει ότι μπορεί να είναι και πολύ δυνατοί.

Από σήμερα το απόγευμα μέχρι και το Σαββάτο αναμένονται βροχές, όχι όμως και άλλες καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο.