Απέκλεισαν παιδί με σύνδρομο Down από νηπιαγωγείο - Έκθεση Λοττίδη

Έκθεση ως ανεξάρτητος μηχανισμός προώθησης προστασίας και παρακολούθησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, αναφορικά με την ένταξη παιδιών με αναπηρίες σε βρεφοκομικούς και παιδοκομικούς σταθμούς εξέδωσε η Επίτροπος Διοικήσεως.

Ο ισχυρισμός που τέθηκε ενώπιον της Επιτρόπου έκανε λόγο για απόρριψη παιδιού με σύνδρομο Down από νηπιαγωγείο. Θέση του νηπιαγωγείου ήταν ότι το παιδί θα χρειαζόταν εξειδικευμένη φροντίδα από συνοδό, κάτι το οποίο ο σταθμός δεν μπορούσε να παράσχει λόγω υποστελέχωσης. Οι γονείς απ' την πλευρά τους υποστήριξαν ότι το παιδί τους δεν χρειαζόταν καμιά ειδική μεταχείριση.

Στην έρευνα του Γραφείου της Επιτρόπου, διαπιστώθηκε ότι δεν αποτελούσε εμπόδιο το γεγονός ότι το παιδί είναι με σύνδρομο Down. Το γεγονός όμως ότι το παιδί δεν μπορούσε να περπατήσει καθιστούσε αδύνατο, το να ενταχθεί σε τάξη και έτσι απαιτείτο συνοδός, κάτι το οποίο εν τέλει αρνήθηκαν οι γονείς και το παιδί εγγράφηκε σε άλλο νηπιαγωγείο.

Μεταξύ άλλων η Μαρία Στυλιανού Λοττίδη καυτηριάζει το γεγονός ότι στην ισχύουσα νομοθεσία που διέπει τους όρους λειτουργίας των Σταθμών δεν περιλαμβάνονται οποιεσδήποτε πρόνοιες οι οποίες να υλοποιούν την υποχρέωση του κράτους που απορρέει από τη σχετική Σύμβαση του ΟΗΕ. Όπως επισημαίνει δεν προνοούνται οποιεσδήποτε ρυθμίσεις για αξιολόγηση των αναγκών των προνηπίων και νηπίων με αναπηρία, ώστε να αποφασίζεται από τις συναρμόδιες κρατικές αρχές, σε συνεργασία με τους γονείς και τους ιδιωτικούς σταθμούς, η κατά περίπτωση παροχή των αναγκαίων εύλογων προσαρμογών και η αντίστοιχη οικονομική, όπου απαιτείται κάλυψή τους.

Η Επίτροπος αναφέρει την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, επισημαίνοντας το γενικό σχόλιο που υπογραμμίζει ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση θα πρέπει να διασφαλίζεται χωρίς διακρίσεις και στη βάση της ισότητας ευκαιριών. Η κ.Λοττίδου υπογραμμίζει το κενό που περιλαμβάνει η ισχύουσα νομοθεσία και παράλληλα υποβάλλει την εν λόγω έκθεση στο Υπουργείο Εργασίας με την επισήμανση ότι όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα προβούν στην λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε κατά το συντομότερο δυνατό να τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία