Απαλλοτριώσεις για δρόμο Δερύνειας – Αμμοχώστου

Γύρω στους 187 Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μέμνονα, της Ακρόπολης Αμμοχώστου και της Κάτω Δερύνειας, χάνουν μέρος της κατεχόμενης γης τους, στο πλαίσιο της διαπλάτυνσης και αναβάθμισης του δρόμου Δερύνειας – Κάτω Δερύνειας - Αγίου Μέμνονα, τον οποίο θα χρησιμοποιούν όσοι θα διέρχονται από το οδόφραγμα της Δερύνειας.

Σχετικές καταγγελίες προσφύγων κατοίκων της ενορίας Αγίου Μέμνονα που έφτασαν στον «Φ» μετά το προχθεσινό μας ρεπορτάζ για το πρατήριο μαμούθ και το πολυκατάστημα ειδών προερχόμενα εκ Τουρκίας στην ίδια περιοχή, επιβεβαίωσε μιλώντας στον «Φ» ο κοινοτάρχης Χριστόφορος Έλληνας. Ο κ. Έλληνας επιβεβαίωσε συγκεκριμένα τα εξής:

·    Η Κυπριακή Δημοκρατία πρόκειται σύντομα (βάσει πληροφόρησης που έχουν οι ίδιοι οι επηρεαζόμενοι) να τους αποστείλει επιστολές, στις οποίες μάλλον θα ενημερώνονται για το θέμα πληρέστερα, αλλά και για το ύψος της αποζημίωσης που θα τους δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία (Και όχι από την ψευδοκυβέρνηση όπως έλεγαν κάποιες από τις πληροφορίες μας από κατοίκους). 

·    Η εκτίμηση της αξίας της αλλοτριωθείσας γης έγινε από την Υπηρεσία Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι όμως με επιτόπια εκτίμηση αλλά βάσει χαρτών προ του 1974, που υπήρχαν στα χέρια της Υπηρεσίας (Και όχι από το «Κτηματολόγιο» των Κατεχομένων, σύμφωνα με κάποιους καταγγέλοντες).
·    Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον κοινοτάρχη Αγίου Μέμνονα, η εκτιμηθείσα αξία της γης των Ε/κ προσφύγων της κοινότητας καθορίστηκε βάσει της αξίας των ακινήτων στην περιοχή Δερύνειας. 

Εν αναμονή εξελίξεων στο αμέσως επόμενο διάστημα, ο κ. Έλληνας μάς παρακάλεσε να μην επεκταθεί περαιτέρω το θέμα, επί του παρόντος τουλάχιστον.
Ωστόσο, σύμφωνα με ενημέρωση της οποίας έτυχε η εφημερίδα μας από άλλη πηγή, προκύπτουν τα εξής: Στις 28 Ιουλίου 2017 δημοσιεύτηκε το διάταγμα απαλλοτρίωσης για το πιο πάνω έργο στα κατεχόμενα, το οποίο αφορούσε απαλλοτρίωση περιουσίας Ελληνοκυπρίων ως εξής: Για 56 ιδιοκτήτες από την ενορία Αγίου Μέμνονα, για 44 κατοίκους της ενορίας Ακρόπολης και για 86 κατοίκους της Κάτω Δερύνειας (Σύνολο 187 περιπτώσεις). Στις 21 Ιανουαρίου 2018 δημοσιεύτηκε και το διάταγμα απαλλοτρίωσης για τις πιο πάνω υποθέσεις.

Με βάση τη νομοθεσία, 14 μήνες μετά το διάταγμα των απαλλοτριώσεων το κράτος είναι υπόχρεο να γνωστοποιήσει τις αποζημιώσεις προς τους επηρεαζόμενους. Εξού και αναμένονται σύντομα εξελίξεις επί του θέματος.