Αντιδράσεις στα κατεχόμενα στις εξαγγελίες για μεταφορά ενέργειας και κατοικίες στην κατεχόμενη Δερύνεια


Αντίθεση σε μια συμφωνία μεταφοράς ενέργειας με καλώδιο από την Τουρκία, εξέφρασε η συντεχνία των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού» (El Sen) υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προσπάθεια μακροπρόθεσμης αγοράς ρεύματος από ένα ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της συντεχνίας, Τσαγλαγιάν Τζεσουρέρμ ανέφερε ότι πρόκειται για λάθος πληροφόρηση της κοινής γνώμης πως δήθεν θα λυθεί το πρόβλημα ενέργειας με την μεταφορά ηλεκτρισμού μέσω καλωδίου και πως κάποιοι «μας δουλεύουν».

Δεν θα μείνουν μπροστά σε αυτή την συμφωνία με σταυρωμένα χέρια, συνέχισε. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η δημιουργία μιας γραμμής για περιπτώσεις ανάγκης και όχι μιας εγγυημένης (μόνιμης) αγοράς. Επί του παρόντος, υπάρχουν εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας που ξεπερνούν τα 100 MW στη χώρα και οι ανάγκες της χώρας μειώνονται στα 90 MW μεταξύ των εποχών». Αυτό που χρειάζεται, πρόσθεσέ, είναι η χρήση 50 MW, από ηλιακή ενέργεια, ανάλογα και με τις ανάγκες της κάθε εποχής.

Ο πρόεδρος της συντεχνίας αναφέρει ότι εάν πρόκειται για μια συμφωνία «πάρε – δώσε» με την Τουρκία στα θέματα ενέργειας «ορίστε κάντε την», αλλά εκφράζει αντίθεση στην μονομερή αγορά ηλεκτρισμού. 

Την αντίθεσή του στη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία με καλώδιο και την κατασκευή εργατικών κατοικιών στην κατεχόμενη Δερύνεια από το ΤΟΚΙ, εξέφρασε με γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του ΚΕΚ, Ιζέτ Ιζτζιάν.

Ο κ. Ιζτζιάν θύμισε τα ψηφίσματα 550 και 789 για το Βαρώσι λέγοντας ότι με την κατασκευή των κατοικιών στην περιοχή θα παραβιαστούν τα εν λόγω ψηφίσματα, θα αποτελέσει αυτό πλήγμα στην εμπιστοσύνη μεταξύ Τ/κ και Ε/κ και θα σύρει τους Τ/κ σε νέες περιπέτειες. Υποστηρίζοντας ότι αυτό που έχει γίνει δεν διαφέρει από αυτό που έχει κάνει το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, τόνισε ότι η Κύπρος χρειάζεται ειρήνη και λύση και όχι νέες εντάσεις.

Η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας με καλώδιο δεν θα φέρει κανένα όφελος στους Τουρκοκύπριους, συνέχισε ο κ. Ιζτζιάν λέγοντας ότι δεν θα είναι δυνατή η μετάβαση σε ένα διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και υπάρχουν νομικά εμπόδια γι’ αυτό. «Αυτό που θα γίνει είναι να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για ιδιωτικές εταιρείες όπως η AKSA να εκμεταλλεύονται τους Τουρκοκύπριους μέχρι το κόκαλο», σημείωσε.