Ανοιχτά 100 ξενοδοχεία σε Πρωταρά και Αγία Νάπα


Στους Κύπριους τουρίστες για αυγουστιάτικες ανάσες στην τουριστική κίνηση ποντάρουν οι ξενοδόχοι αυτήν την εβδομάδα, με αποκορύφωμα το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου.

Σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» διαφορετικά είναι τα μηνύματα που δίνει κάθε παράλια περιοχή ως προς τις κρατήσεις δωματίων. Οι ξενοδόχοι σε αρκετές περιπτώσεις εφαρμόζοντας εκπτωτική τιμολογιακή πολιτική διεκδικούν μερίδιο από τις ακυρώσεις των Κυπρίων μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία Β’.

Οι ξενοδόχοι και οι λοιποί επαγγελματίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουριστικό κλάδο, εκτιμούν ότι αυτή την εβδομάδα θα υπάρχει η υψηλότερη ζήτηση της φετινής σεζόν. Στην Πάφο τον Αύγουστο βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία περίπου 60 ξενοδοχειακές μονάδες, σε Αγία Νάπα και Πρωταρά γύρω στις 100, στη Λεμεσό περίπου 15 μονάδες και στη Λάρνακα 30 (δύο μεγάλα ξενοδοχεία και αρκετές μικρότερες μονάδες περιμετρικά του κέντρου της πόλης).

Ο διευθύνων σύμβουλος της Thanos Hotels & Resorts, και Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης ανέφερε στον «Φ» ότι η εικόνα τον Αύγουστο ως προς τις κρατήσεις είναι λίγο καλύτερη από τον Ιούλιο, εκτιμώντας ότι η μέση πληρότητα θα είναι κοντά στο 20%. Δεν παραλείπει να σημειώσει ότι οι προσδοκίες δεν μπορεί να είναι αυξημένες για την τουριστική κίνηση που μπορεί να δημιουργηθεί, λόγω του γεγονότος ότι ο πληθυσμός της Κύπρου είναι μικρός. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι αρκετοί Κύπριοι έχουν παραθεριστικές κατοικίες ενώ υπάρχουν τουριστικές κατοικίες ή ξενοδοχεία που ανήκουν σε συντεχνίες με αποτέλεσμα να βρίσκονται στις προτιμήσεις αρκετών εργαζομένων. Ο κ. Μιχαηλίδης σκιαγραφώντας την κατάσταση αναφέρει ότι υπάρχουν και οι Κύπριοι που δεν επιλέγουν τη διαμονή σε δωμάτιο ξενοδοχείου αλλά μονοήμερες εκδρομές σε παραλιακές πόλεις. Πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου βλέπει μια σχετική μικρή κίνηση να εκδηλώνεται το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου και μετά τις 20 Αυγούστου οι πληρότητες να κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά.

Στον Πρωταρά υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για διαμονή σε ξενοδοχεία και ακολουθεί η Αγία Νάπα αναφέρει με δηλώσεις στον «Φιλελεύθερο» η Χρύσω Τσόκκου εκτελεστικός σύμβουλος της Tsokkos Hotels. Aυτήν την εβδομάδα, σημειώνει, υπήρχε ενδιαφέρον για κρατήσεις αν και οι Κύπριοι, όπως εξηγεί, είναι της τελευταίας στιγμής. Όσον αφορά το τριήμερο Παρασκευή – Κυριακή η κ. Τσόκκου βλέπει να δημιουργείται τουριστική κίνηση από τους Κύπριους. Αναφερόμενη στα ξενοδοχεία του Ομίλου στον Πρωταρά επισημαίνει ότι τα δυο έχουν αυξημένη πληρότητα για τον Δεκαπενταύγουστο ενώ στην Αγία Νάπα υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα δωματίων.

Μια άλλη εικόνα βγάζει η Λεμεσός, μια πόλη που στοχοποιήθηκε λόγω κορωνοϊού και ο αρνητικός αντίκτυπος μεταφέρεται στις κρατήσεις για αυτές τις μέρες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λεμεσού Χάρης Θεοχάρους δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το τίμημα που πληρώνει η πόλη μετά τις αναφορές των επιδημιολόγων. Ενοχοποίησαν σημειώνει γεωγραφικά μια περιοχή και έχουν κάνει τον Λεμεσιανό να αισθάνεται ως πολίτης Β’ κατηγορίας. Με έμμεσο τρόπο, σημειώνει, έχουν βάλει την πόλη σε lock down με αποτέλεσμα να υπάρξουν μαζικές ακυρώσεις. Δεν είναι καλή η κατάσταση σε επίπεδο κρατήσεων, προσθέτει και τονίζει ότι η Λεμεσός φημίζεται για τα καλά της ξενοδοχεία και τον αυξημένο επαγγελματισμό που διαθέτει σε όλα τα επίπεδα. Και όμως, υποστηρίζει, αυτή την περίοδο υπάρχει πρόβλημα στις κρατήσεις. Ο Μάριος Πολυβίου διευθύνων σύμβουλος της Sunnyseeker Hospitality ανέφερε ότι στη Λάρνακα υπάρχει μια μικρή αύξηση, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για προσέλκυση του Κύπριου τουρίστα. Για την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου βλέπει την πληρότητα να φθάνει μέχρι το 35% η οποία όμως δεν είναι ικανοποιητική. Το παλεύουμε τονίζει, κάνουμε ότι μπορούμε υπό τις περιστάσεις αλλά όλη η τουριστική σεζόν είναι δύσκολη.

Πάτος οι αφίξεις τουριστών
Ο εισερχόμενος τουρισμός ήταν αναμενόμενο να πιάσει πάτο λόγω του κορωνοϊού κάτι που επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Ετήσια μείωση 96,7% καταγράφηκε στις αφίξεις ταξιδιωτών στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2020 σε σχέση με τον Ιούνιο πέρσι. Η ετήσια μείωση αφίξεων το πρώτο εξάμηνο ήταν 75,4%. Oι αφίξεις ταξιδιωτών κατά τον Ιούνιο 2020 έφτασαν τις 21.939 σε σύγκριση με 661.970 τον Ιούνιο 2019, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 96,7%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση στις αφίξεις τουριστών (98,2%) αλλά και στις επιστροφές κατοίκων Κύπρου (91,5%). Αναφορικά με τις αναχωρήσεις ταξιδιωτών, παρουσιάζεται επίσης μείωση 97,0% κατά τον Ιούνιο 2020 σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.


Πηγή: Φιλελεύθερος