Ανοίγει το λιανικό εμπόριο με αβεβαιότητα


Ετοιμάζεται για επανεκκίνηση το λιανικό εμπόριο την ερχόμενη Δευτέρα, και παρόλο που πρόκειται για μία θετική εξέλιξη μετά την καραντίνα του κορωνοϊού, εντούτοις, τα ερωτήματα είναι πολλά και η αβεβαιότητα μεγάλη.

Από τις πληροφορίες που υπάρχουν, φαίνεται πως θα επιτραπεί σε όλα τα μεμονωμένα καταστήματα στους εμπορικούς δρόμους να λειτουργήσουν από τις 4 Μαΐου, ασχέτως του εμβαδού των χώρων τους. Κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να εφαρμόζουν κι αυτά, όπως και οι υπεραγορές, το ένα άτομο ανά οκτώ τετραγωνικά μέτρα ενώ ενδεχομένως να υπάρξει και πλαφόν στον μέγιστο αριθμό ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται την ίδια ώρα στο κατάστημα. Πάντως, από πλευράς κυβέρνησης κρατούν ερμητικά κλειστά στα χαρτιά τους σε σχέση με τις λεπτομέρειες των μέτρων χαλάρωσης και όλοι αναμένουν τις σημερινές ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες. Πάντως, από πλευράς των επιχειρηματιών, η επόμενη μέρα έρχεται με μεγάλες ανησυχίες και πολλά ερωτήματα.

Πάντως, από πλευράς των επιχειρηματιών, η επόμενη μέρα έρχεται με μεγάλες ανησυχίες και πολλά ερωτήματα. Κατ’ αρχάς, από τη στιγμή που θα αρθεί η απαγόρευση λειτουργίας, αυτόματα διακόπτεται και η συμμετοχή στο κυβερνητικό σχέδιο το οποίο προβλέπει κάλυψη με ανεργιακό επίδομα για το 90% του προσωπικού της. Σε περίπτωση βέβαια που ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει μείωση άνω του 25%, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ενταχθούν στο άλλο σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει για κάλυψη του 60% του μισθού του εργαζόμενου από κρατικούς πόρους και το υπόλοιπο 40% από τις ίδιες της εταιρείες. Από την άλλη βέβαια, αυτό θα απελευθερώσει κονδύλια του κράτους, για χρήση τους σε κατοπινό στάδιο.

Οι εκτιμήσεις είναι πως για είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης, δεν θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση αφού ο φόβος του ιού ακόμα «κυκλοφορεί», ενώ και η καταναλωτική πίστη έχει λαβωθεί σημαντικά. Παράλληλα, αυξημένα θα είναι και τα κόστη λειτουργίας λόγω της τήρησης των κανόνων υγιεινής που θα επιβληθούν: απολυμάνσεις χώρων, χρήση γαντιών, εξετάσεις προσωπικού. Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται πως οι πρώτες μέρες λειτουργίας του λιανικού εμπορίου, κάθε άλλο παρά κερδοφόρες θα είναι. Ωστόσο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εκτιμάται πως η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων θα επιλέξουν να λειτουργήσουν έστω και με ειδικές ρυθμίσεις στα καταστήματα, ώστε να περιορίσουν χώρους και απαιτούμενους πόρους.

Εξάλλου, από τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει ακόμα –και φαίνεται πως δύσκολα θα βρεθεί– κάποια θεσμοθετημένη ρύθμιση για το ζήτημα των ενοικίων, ακόμα ένα μεγάλο κόστος συνεχίζει να τρέχει και επαφίεται στην καλή πρόθεση του κάθε ιδιοκτήτη στο παρόν στάδιο η όποια ρύθμιση. Πρόκειται για ένα ζήτημα που υπάρχει η παραδοχή ότι δύσκολα μπορεί να ρυθμιστεί και η εναλλακτική που εξετάζεται είναι να γίνουν κάποιες εθελοντικές ρυθμίσεις και αν χρειαστεί και είναι εφικτό η κυβέρνηση να στηρίξει τους ιδιοκτήτες έναντι των απωλειών που θα έχουν.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών σε απάντησή του σε εισηγήσεις των κομμάτων, σχολίαζε πως «τα δηλωμένα ενοίκια ανέρχονται στα €600 εκατ. ετησίως, ενώ εκτιμάται ότι μεγάλο μέρος των ενοικίων δεν δηλώνονται».

Στο τέλος της ημέρας, πάντως, η όποια ενέργεια επανεκκίνησης της οικονομίας θεωρείται θετική και από πρακτική άποψη και από πλευράς βελτίωσης της γενικότερης καταναλωτικής ψυχολογίας.  


ΠΗΓΗ:ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ