Ανοίγει η Κύπρος για εμβολιασμένους τουρίστες


Από τις 10 Μαΐου η Κύπρος ανοίγει για τουρίστες που έχουν συμπληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα χωρίς κανένα περιορισμό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, προσθέτοντας πως οι κυπριακές αρχές θα ενημερώσουν σήμερα τις αγορές για αυτή την εξέλιξη, που αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω τον τουριστικό προγραμματισμό ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

«Θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας στο εξωτερικό ότι από τις 10 Μαΐου θα παρέχεται διευκόλυνση σε όσους έχουν εμβολιαστεί από τις 65 χώρες που ανοίξαμε τελευταίως να έρχονται στην Κύπρο χωρίς τεστ και χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα ακόμη και αν είναι στενές επαφές με κρούσμα κορωνοϊού», ανέφερε ο κ. Περδίος σε δηλώσεις του.

Όπως είπε, οι χώρες είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ, του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου περιλαμβανομένης της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, αλλά και χώρες όπως η η Ελβετία, η Αρμενία, το Μπαχρέιν, η Λευκορωσία, ο Καναδάς, η Αίγυπτος, η Γεωργία, το Ισραήλ, η Ιορδανία, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, το Κατάρ, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Σερβία, η Ουκρανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

«Από αυτές τις περίπου 65 χώρες, πέραν του ότι θα δικαιούνται να έλθουν με αρνητικό τεστ (αναλόγως της κατηγοριοποίησής τους σε πράσινη, πορτοκαλί κόκκινη κατηγορία) όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις ή έχουν συμπληρώσει τον εμβολιασμό τους (αφού το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι μονοδοσικό) θα μπορούν να έρχονται στην Κύπρο χωρίς τεστ», ανέφερε ο κ. Περδίος, προσθέτοντας πως αυτό ισχύει και για το ρωσικό εμβόλιο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Περδίος εξήγησε πως το γεγονός ότι το Sputnik V δεν έχει αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δεν παίζει ρόλο, καθώς οι διαβουλεύσεις που γίνονται σε επίπεδο ΕΕ δίνουν το δικαίωμα σε οποιαδήποτε χώρα να εγκρίνει ή να αποδεχθεί για ταξιδιωτικούς σκοπούς και άλλα εμβόλια από τρίτες χώρες.

«Αυτή είναι η συμφωνία που έχουν οι χώρες της ΕΕ όσον αφορά το πράσινο πιστοποιητικό που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2021» είπε, προσθέτοντας ότι τη ρύθμιση αυτή έχει χρησιμοποιήσει και η Ελλάδα.

Ο κ. Περδίος διευκρίνισε ακόμη ότι η Κύπρος θα αποδέχεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς τη διενέργεια αρνητικού τεστ για κορωνοϊού από την ημέρα της συμπλήρωσης του εμβολιασμού. «Δηλαδή αν σήμερα κάποιος έλαβε τη δεύτερη δόση, ή συμπλήρωσε τον εμβολιασμό του, θα μπορεί να ταξιδέψει στην Κύπρο χωρίς τεστ», είπε.

Όπως εξήγησε ο κ. Περδίος, ο επισκέπτης θα χρειαστεί να αναρτεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού στο Cyprus Flight Pass και να συμπληρώσει κάποιες πληροφορίες όπως το εμβόλιο που έχει λάβει, το πότε το έχει λάβει, προκειμένου να λάβε ηλεκτρονικά την έγκριση για να ταξιδέψει στην Κύπρο. Αυτό θα ελέγχεται και κατά την αναχώρησή του από το εξωτερικό αλλά και κατά την άφιξη του στην Κύπρο, όπως γίνεται και με τα αρνητικά τεστ, συμπλήρωσε.

Ξεκάθαρη εικόνα για τη σεζόν μέχρι το τέλος Μαΐου

Ερωτηθείς για την εικόνα αναφορικά με τις κρατήσεις, ο κ. Περδίος είπε πως για τη Βρετανία αναμένονται οι αποφάσεις των βρετανικών Αρχών όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης ταξιδιών στο εξωτερικό, ενώ από τη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Κύπρου, επιτρέπονται οι προγραμματισμένες πτήσεις και όχι οι ναυλωμένες.

«Θεωρούμε ότι μόλις βελτιωθεί η επιδημιολογική μας εικόνα ότι θα επιτραπούν και οι ναυλωμένες πτήσεις, κάτι που αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες με την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος και πιστεύω ότι και το Lock down θα βοηθήσει», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις αεροπορικές εταιρείες από τις χώρες της ΕΕ ή τις χώρες του Κόλπου, ο κ. Περδίος είπε πως δεν σημειώθηκαν ακυρώσεις στο πτητικό πρόγραμμα από τον Ιούνιο και εντεύθεν. Σε αυτό το σημείο διευκρίνισε πως οι πτήσεις αυτές αφορούν μεμονωμένους ταξιδιώτες ως επί το πλείστον, αφού τα ταξιδιωτικά πακέτα αφορούν κυρίως τις βασικές αγορές της Κύπρου, όπως τη Βρετανία και τη Ρωσία.

«Συνεπώς, πιστεύω ότι με αυτή την ανακοίνωση που θα γίνει σήμερα θα ενισχυθούν περαιτέρω τα πτητικά προγράμματα και θα ξεκινήσει πιο εντατικά ο ρυθμός κρατήσεων», πρόσθεσε ο κ. Περδίος.

«Μέχρι το τέλος Μαΐου, πιστεύω ότι θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα κινηθεί η χρονιά», είπε ο κ. Περδίος, προσθέτοντας πως «είναι πολύ σημαντικές οι κινήσεις αυτές, αφού μπορούμε να βγούμε στις αγορές με μια θετική είδηση σε μία δύσκολη στιγμή για την Κύπρο λόγω του νεου lock down».

Εξάλλου, ο κ. Περδίος είπε πως στις 65 αυτές χώρες η Κύπρος έχει εγγυηθεί ότι δεν θα διακόπτεται ποτέ το πτητικό τους πρόγραμμα και θα είναι πάντα σε κατηγορίες που θα μπορούν να πετούν με αρνητικά τεστ χωρίς να χρειάζεται καραντίνα, κάτι που έδειξε ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά παρά τα περιοριστικά μέτρα