Άνοιξαν το οδόφραγμα Δερύνειας με εντάσεις και τσακωμούς

Δεκάδες πολίτες περπάτησαν προς την κατεχόμενη Κάτω Δερύνεια στις 12:00 ακριβώς της Δευτέρας. Εν μέσω φραστικών αντιπαραθέσεων και έντονου διχασμού, ιστορικές στιγμές έλαβαν χώρα από νωρίς στο οδόφραγμα Δερύνειας. Οι τελευταίες προετοιμασίες πραγματοποιήθηκαν και άρχισε η διέλευση, ενώ οι Τουρκοκύπριοι υποδέχθηκαν τους Ελληνοκύπριους με δενδρύλια ελιάς.

 

Ουρά αυτοκινήτων ανέμεναν και από την κατεχόμενη πλευρά, ενώ οι Τουρκοκύπριοι υποδέχθηκαν τους Ελληνοκύπριους με δενδρύλια ελιάς, σε μια άκρως συμβολική κίνηση. Εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι πέρασαν και με οχήματα, ενώ έκδηλη ήταν η συγκίνηση ειδικά των προσφύγων της Κάτω Δερύνειας που αντίκρισαν πρώτη φορά τα σπίτια τους.

 

Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ κάλυψαν απευθείας το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας, ενώ και Τουρκοκύπριοι εργάτες χαιρέτισαν τους πρόσφυγες και μη Ελληνοκύπριους που έσπευσαν να περάσουν από το κατοχικό οδόφραγμα.

 

Κι όμως, στην Κάτω Δερύνεια, οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες αντίκρισαν κλειστά σπίτια, φράκτες και συρματοπλέγματα. Δεν μπόρεσαν να μπουν εντός, καθώς η περιοχή είναι στρατιωτική ζώνη, ενώ οι γνωστές κόκκινες επιγραφές του κατοχικού στρατού ήταν σαφέστατες.

  

 

Εν μέσω διχασμού το άνοιγμα του οδοφράγματος

 

Στο σημείο επικράτησε ένταση αρκετές φορές, ενώ η παρουσία της Αστυνομίας ήταν ισχυροί. Φραστικοί προπηλακισμοί έγιναν και εναντίον του πατέρα του ήρωα Σολωμού Σολωμού, Σπύρου.

 

Ο δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, βρέθηκε από νωρίς στο σημείο του οδοφράγματος και προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, ενώ οι αστυνομικοί έφεραν αντιδιαδηλωτικές εξαρτύσεις αλλά έμειναν  μακριά από το σημείο έντασης.

 

Στο μεταξύ, κάτοικοι της Κάτω Δερύνειας πραγματοποίησαν ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας. Έστησαν ένα μικρό περίπτερο με φωτογραφίες που απεικονίζουν την ερημωμένη εκκλησία της Αγίου Τιμοθέου και Αγίας Μαύρης, το δημοτικό σχολείο Κάτω Δερύνειας και κατοικίες της περιοχής.

 

Όπως μας ανέφεραν, είναι με ανάμεικτα συναισθήματα που αντιμετωπίζουν το γεγονός του σημερινού ανοίγματος του οδοφράγματος, καθώς η Κάτω Δερύνεια είναι ερημωμένη.


 

 

Μέλη του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ) ανήρτησαν από νωρίς το πιο κάτω πανό:

 



 

Από νωρίς έφθασαν στο οδόφραγμα Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι υπέθεσαν ότι η διέλευση θα επιτρεπόταν από νωρίς το πρωί.

 

Όπως γνωστοποιήθηκε, μετά το άνοιγμα του οδοφράγματος θα γίνουν δηλώσεις αλλά και εκδήλωση, στο «Δικοινοτικό Γκαράζ», κοντά στο σημείο διέλευσης.

 

Γύρω στις 10:30, υπήρξε έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ μελών του ΕΛΑΜ και κατοίκων που είναι υπέρ του ανοίγματος. Στην αντιπαράθεση έλαβαν μέρος και κάτοικοι της Δερύνειας που αντιτίθενται στο άνοιγμα.

 

Στο σημείο έφθασε και ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού, Σπύρος, κρατώντας φωτογραφία του γιου του. «Σήμερα συντελείται η δεύτερη δολοφονία των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού», δήλωσε.

 

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και άλλα διεθνή ΜΜΕ βρέθηκαν ανάμεσα στους δεκάδες δημοσιογράφους που καλύπτουν το γεγονός.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο οδόφραγμα Δερύνειας βρίσκονται πάνω από 100 άτομα, ανάμεσα στα οποία και ξένοι. Κυρίως, όμως, ηλικιωμένοι Ελληνοκύπριοι, κάτοικοι Αμμοχώστου και Κάτω Δερύνειας.
 

Πριν από μερικά λεπτά, εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ προέβη σε δήλωση, αναφέροντας ότι «το ΕΛΑΜ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ούτως ώστε να μην ανοίξει το οδόφραγμα Δερύνειας».

 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε όμως ότι εννοεί με πολιτικά μέσα και με ειρηνικό τρόπο.
 

Άνοιξε και το οδόφραγμα Λεύκας-Απλικίου

 

Με ενθουσιασμό περίμεναν τη διάνοιξη του οδοφράγματος Λεύκας - Απλικίου οι κάτοικοι της περιοχής, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, το οποίο άνοιξε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Προηγήθηκε στη Λεύκα σύντομη τελετή με κυπριακούς χορούς και όταν το οδόφραγμα άνοιξε, άρχισε πρώτα η διέλευση αυτοκινήτων από τις ελεύθερες προς τις κατεχόμενες περιοχές. Τουρκοκύπριοι υποδέχονται όσους περνούν το οδόφραγμα με φύλλα ελιάς και προσφέρουν πορτοκάλια και μανταρίνια της περιοχής.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, πολλοί ήταν οι Τουρκοκύπριοι που βρίσκονταν από νωρίς στην περιοχή, περιμένοντας με ανυπομονησία τη διάνοιξη, ενώ άλλοι φωτογραφίζονταν μπροστά από την κόκκινη κορδέλα που είχε τοποθετηθεί.
 
Μεταδίδεται ακόμα ότι μέχρι και τη διάνοιξη δεν ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες στην περιοχή, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών.