Ανατροπή απόφασης: Στο κελί αστυνομικός για άσεμνη επίθεση

Πίσω από τα σίδερα της φυλακής για δύο χρόνια έστειλε το Ανώτατο Δικαστήριο 47χρονο αστυνομικό, ανατρέποντας απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου που είχε καταδικάσει τον άνδρα σε 12μηνη φυλάκιση με αναστολή. Ο 47χρονος αστυνομικός κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ενήλικου προσώπου και στην κατηγορία της άσεμνης επίθεσης εναντίον γυναίκας. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν το 2013 σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.
 
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, 22χρονη απόφοιτος νοσηλευτικής σχολής, κατήγγειλε το 2013 στην Αστυνομία ότι προσεγγίστηκε από τον κατηγορούμενο, προκειμένου να αναλάβει τη φροντίδα του αδερφού του που αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα. Στην παραπονούμενη είχε αναφερθεί ότι τα καθήκοντά της θα ήταν να βοηθά τον άρρωστο αδερφό του να κάνει μπάνιο και ότι για τις υπηρεσίες της θα πληρωνόταν 30 ευρώ κάθε φορά. Η παραπονούμενη μετέβη σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας που της υπέδειξε ο κατηγορούμενος, ο οποίος όμως ήταν μόνος χωρίς τον υποτιθέμενο αδερφό του. Ο κατηγορούμενος κλείδωσε μάλιστα την πόρτα του δωματίου και η παραπονούμενη υπό το κράτος του φόβου συναίνεσε σε σεξουαλικές περιπτύξεις με τον κατηγορούμενο.
 
Το πρωτόδικο δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές, οικογενειακές και επαγγελματικές συνθήκες του κατηγορούμενου, καθώς επίσης και το προηγούμενο λευκό ποινικό του μητρώο, επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή 12μηνης φυλάκισης με τριετή αναστολή.

 
Ο Γενικός Εισαγγελέας, θεωρώντας ότι η ποινή που επιβλήθηκε ήταν έκδηλα ανεπαρκής και πως το πρωτόδικο δικαστήριο άσκησε λανθασμένα τη διακριτική του εξουσία αναφορικά με την αναστολή εκτέλεσης της ποινής φυλάκισης, εφεσίβαλε την απόφαση.
 
Στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφέρεται πως τα αδικήματα είναι σοβαρά και πως από τον τρόπο δράστης του εφεσίβλητου καταδεικνύεται ο προσχεδιασμός και η οργάνωση στην εκτέλεση των αδικημάτων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως ο 47χρονος κατέστρωσε ολόκληρο σχέδιο, επικαλούμενος ψευδώς ότι είχε άρρωστο αδερφό, προκειμένου να χρησιμοποιήσει την 22χρονη για να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορέξεις.
 
Αναφέρεται επίσης πως ο 47χρονος, όντας μέλος της Αστυνομικής Δύναμης, έχει καθήκον να μεριμνά για την τήρηση των νόμων και της τάξης, παρέχοντας προστασία στους πολίτες από συμπεριφορές παρόμοιες με τη δική του και ταυτόχρονα να αποτελεί πρότυπο νομιμοφροσύνης σε κάθε έκφανση της ζωής του.
 
Το Ανώτατο Δικαστήριο, κρίνοντας την επιβληθείσα από το πρωτόδικο δικαστήριο ποινή ως έκδηλα ανεπαρκή, επέβαλε στον εφεσίβλητο ποινή άμεσης φυλάκισης δύο χρόνων.
 
Πηγή: philenews