«Αναμένω πολύ περισσότερα κρούσματα από νησιά διασκέδασης»


Ανοικτό αφήνει ο Λεόντιος Κωστρίκης το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης της Ελλάδας στην κατηγορία Γ υπό το φως των 17 νέων περιστατικών κορωνοϊού σε Κύπριους επιβάτες που επέστρεψαν από την Μύκονο. Μιλώντας στο philenews ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Δρ Λεόντιος Κωστρίκης ανέφερε πως τα 17 νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, αφού, όπως επεσήμανε, το αμέσως επόμενο διάστημα ο ίδιος αναμένει πολύ περισσότερα κρούσματα από τα λεγόμενα «νησιά της διασκέδασης».

Ο κ. Κωστρίκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρισκόταν στην κατηγορία Α και μετακινήθηκε στην κατηγορία Β κατόπιν δικής του σύστασης, υπογραμμίζοντας πως οι εξελίξεις αποδεικνύουν την ορθότητα της απόφασης της Κυβέρνησης και του Υπουργού Υγείας που εγκαίρως υποβάθμισαν την Ελλάδα παρά τις αντίθετες φωνές που ακούγονταν. Ο κ. Κωστρίκης εξήγησε πως η υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία Β έγινε λόγω των αυξημένων κρουσμάτων σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους επιβατών από τη χώρα.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα πρέπει να υποβαθμιστεί περαιτέρω υπό το φως των αυξημένων κρουσμάτων από Μύκονο, την ώρα μάλιστα που η ίδια η Ελλάδα έχει θέσει το συγκεκριμένο νησί σε ειδικό καθεστώς, ο κ. Κωστρίκης απάντησε «πιθανότατα», εξηγώντας ταυτόχρονα πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όλοι όσοι επιστρέφουν από Ελλάδα θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα. «Πρέπει να ξαναγίνει κατηγοριοποίηση κατόπιν συστάσεων από τους ειδικούς διότι πλέον η Ελλάδα μπορεί να πληροί τα δεδομένα για να βρίσκεται στην κατηγορία Γ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο κ. Κωστρίκης ανέφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι οι εκδρομείς που επιστρέφουν στην Κύπρο από τις διακοπές τους και έθεσε θέμα ατομικής, αλλά και συλλογικής ευθύνης. «Κάποιοι έμειναν Κύπρο λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας και κάποιοι άλλοι αποφάσισαν να κάνουν κλάμπινγκ στην Μύκονο», ανέφερε δεικτικά, τονίζοντας πως δικαιολογημένα έχει προκληθεί θυμός.