Ανάλυση: Αντίστροφη μέτρηση και για Brexit και για Τερέζα Μέι



Ο κίνδυνος για ένα άτακτο Brexit και οι επιπτώσεις για την Κύπρο και την ΕΕ

Τρίτο συνεχόμενο «χαστούκι» δέχτηκε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μετά και την χθεσινή απόρριψη από το Κοινοβούλιο την αποχώρηση της χώρας χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με μόλις 15 ημέρες να απομένουν από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, το Κοινοβούλιο καλείται εκ νέου σήμερα να ψηφίσει κατά πόσον θα ζητήσει παράταση για την ημερομονία εξόδου ή όχι.

Από την πλευρά της η ΕΕ μέσω αξιωματούχων της διαμηνύει πως μία παράταση δεν θα πετύχει τίποτα παρά μόνο την καθυστέρηση ενός σκληρού Brexit μέχρι το καλοκαίρι του 2019. 

Την ίδια ώρα όμως και η Βρυξέλλες δεν είναι επιθυμούν να αφήσουν να υπάρξει ένα άτακτο Brexit.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Χαράλαμπο Χρυσοστόμου, το πιθανότερο σενάριο είναι πως το Βρετανικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει υπέρ του αιτήματος  παράτασης με σκοπό να υπάρξει χρονική δυνατότητα είτε να υπάρξει μία νέα συμφωνία, είτε για καλύτερη προετοιμασία για την έξοδο χωρίς συμφωνία.

Συμβιβασμός στο παρά πέντε μεταξύ May και Juncker για το Brexit

Η ημερομηνία της παράτασης

Όπως μας ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου, ακόμη και αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της παράτασης, το αίτημα θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και από τις Βρυξέλλες.

Για να υπάρχει πιθανότητα να αποδεχτούν την παράταση οι Ευρωπαίοι θα πρέπει το αίτημα αυτό να είναι τεκμηριωμένο και να καθορίζει ημερομηνία εξόδου, καθώς επίσης και την δέσμευση ότι θα υποβληθεί εκ νέου η συμφωνία προς ψήφιση από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου το δεύτερο κρίσιμο σημείο είναι η ημερομηνία παράτασης που θα ζητήσουν οι Βρετανοί.

Εάν η ημερομηνία παράτασης είναι πριν από τις Ευρωεκλογές (23 - 26 Μαΐου 2019), τότε το αίτημα θα είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτό. Ωστόσο, σε περίπτωση που η ημερομηνία παράτασης είναι μετά τις Ευρωεκλογές, τότε αυτό συνεπάγεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να κατέλθει και αυτό σε Ευρωεκλογές καθώς θα είναι ακόμη μέλος της ΕΕ.

Όπως αναφέρει ο κ. Χρυσοστόμου σε περίπτωση που η Τερέζα Μέι θέσει εκ νέου την συμφωνία για ψήφιση στο Κοινοβούλιο, θεωρείται αρκετά δύσκολο να περάσει καθώς παραμένει το πρόβλημα με το κεφάλαιο «backstop».

Εντατικές προετοιμασίες Κύπρο για άτακτο Brexit

Άτακτο Brexit

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου, μία νέα τρίτη ήττα για την κα. Μέι πιαθανόν να την εξαναγκάσει σε παραίτηση, είτε θα αναγκαστεί να χρεωθεί την έξοδο με ένα άτακτο Brexit.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χρυσοστόμου ένα άτακτο Brexit θα είναι καταστροφικό για όλους αλλά πρωτίστως για το Ηνωμένο Βασίλειο, που θα δει το ΑΕΠ της χώρας να μειώνεται στο 15% για τα επόμενα χρόνια, όπως επίσης και την μείωση της συναλλαγματικής αξίας της στερλίνας σε σχέση με το ευρώ.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις για τις υπόλοιπες χώρες, αυτές θα επηρεαστούν ανάλογα με τον βαθμό σχέσεων που έχουν με την Βρετανία σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο.

Η μείωση της αξίας της στερλίνας θα έχει ως αποτέλεσμα  το τουριστικό προϊόν της Κύπρου στους Βρετανούς να είναι πιο ακριβό, ενώ εταιρείες που εξάγουν στην Βρετανία θα υπόκεινται πλέον σε δασμούς.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, ειδικότερα το πρώτο διάστημα η Βρετανία θα αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα και στην επάρκεια καταναλωτικών αγαθών, ενώ πολλές Βρετανικές εταιρείας θα κινδυνέψουν να κλείσουν.

Η αντίστροφη μέτρηση για το Brexit αλλά και για την Βρετανίδα Πρωθυπουργό έχει ξεκινήσει εφόσον πλέον δεν μπορεί να ελέγξει ούτε το δικό της κόμμα, ούτε τους Υπουργούς της. 

Την ίδια ώρα όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας πολιτικός αυτή τη στιγμή που να θέλει ή και να μπορεί να αναλάβει την ευθύνη ενός άτακτου Brexit.