Αναβάθμιση κινδύνου – Σε καραντίνα όσοι έρχονται από Αγγλία


Με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να φθάνει τα 10 (συν δύο κρούσματα στα κατεχόμενα) και τα τέσσερα από τα δέκα κρούσματα να έχουν ως πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού την Αγγλία, η Κυβέρνηση προχωρεί στη λήψη δραστικών μέτρων και ήδη από χθες βράδυ ανακοινώθηκε επίσημα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία δύο της επικινδυνότητας και όσοι φθάνουν στην Κύπρο από τη χώρα αυτή θα πρέπει να περιορίζονται για 14 ημέρες.

Παράλληλα, σήμερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάγγελμά του αναμένεται ότι θα ζητήσει τη συνεργασία όλων προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού στο νησί. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Αναστασιάδης θα καλέσει τους πολίτες να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις μετακινήσεις τους και ταυτόχρονα θα ζητήσει από τους εργοδότες, ανακοινώνοντας και μέτρα στήριξης των εταιρειών, να παρέχουν όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις προς τους εργοδοτούμενούς τους. Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τα όσα είχαν συζητηθεί χθες κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τονίσει την ανάγκη για συμμόρφωση όλων στις απαγορεύσεις που έχουν ήδη επιβληθεί υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι στόχος όλων πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Προς τον σκοπό αυτό θα ανακοινώσει τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά μέτρα.

Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε αρκετά έντονα το πρόβλημα που φαίνεται να προκύπτει με την «εισαγωγή» κρουσμάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και το γεγονός ότι σε ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα της επιδημίας στην Κύπρο, το οποίο θα συνεπάγεται δραματική αύξηση των επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού, ενδεχομένως να αποδειχθούν ανεπαρκείς οι υποδομές που διαθέτει το νησί για την κατάλληλη αντιμετώπισή τους. Στη συζήτησε τέθηκε και η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, ωστόσο προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα σε σχέση με τους περιορισμούς αφού θεωρείται ότι το πρόβλημα βρίσκεται ακόμα υπό έλεγχο από τις Ελληνικές Αρχές. 
Σε ό, τι αφορά το πρόβλημα που αποδεδειγμένα πλέον έχει προκύψει με τις αφίξεις ασθενών από την Αγγλία, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε από χθες βράδυ σχετική ανακοίνωση η οποία θα έχει ισχύ από το πρωί του Σαββάτου. 

Στη νέα ταξιδιωτική οδηγία η Αγγλία εντάσσεται στην κατηγορία δύο της επικινδυνότητας η οποία προνοεί για τα άτομα που φθάνουν στην Κύπρο από τη χώρα αυτή ότι πρέπει να αυτοπεριορίζονται «υπό τηλεφωνική παρακολούθηση στην οικία τους ή σε χώρο που θα τους υποδεικνύεται από το υπουργείο Υγείας (αποφυγή στενών επαφών και μετακινήσεων, τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, παρακολούθηση και αναφορά συμπτωμάτων στο 1420) για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους στο νησί. 

Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται επίσης η Κίνα (εξαιρουμένης της επαρχίας Hubei), η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα (Νομός Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου) και η Ελβετία. 

Στην κατηγορία που προβλέπει υποχρεωτικό περιορισμό υπό ιατρική παρακολούθηση εξακολουθούν να περιλαμβάνονται η Επαρχία Hubei της Κίνας, η Ιταλία, το Ιράν και η Δημοκρατία της Κορέας.

Τέσσερα νέα κρούσματα 

Κατά τη χθεσινή ημέρα καταγράφηκαν τέσσερα νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 10. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
- Ένα άτομο που νοσηλεύεται από χθες στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και το οποίο είχε επιστρέψει από την Ιταλία και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές αφού εκδήλωσε ήπια συμπτωματολογία.
- Ένα άτομο που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό και το οποίο είχε εκδηλώσει ήπια συμπτωματολογία μετά την επιστροφή του από την Ελλάδα και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές.
- Ένα άτομο που βρίσκεται σε αυτο-περιορισμό και το οποίο έφτασε
από τη Γερμανία, η οποία εμπίπτει στην Κατηγορία 2 που προβλέπει αυτο-περιορισμό.
- Ένα άτομο που είχε επιστρέψει πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο και, αφού εκδήλωσε συμπτώματα, χθες επικοινώνησε με το τηλεφωνικό κέντρο 1420. Ενεργοποιήθηκαν άμεσα τα πρωτόκολλα, λήφθηκε δείγμα και αφού έγινε η εξέταση από το ΙΝΓΚ, διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικό στον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές είχαν ανακοινωθεί τέσσερα άλλα κρούσματα εκ των οποίων τα δύο είχαν ως πηγή μετάδοσης του ιού το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ και ο καρδιοχειρουργός που νοσεί με τον COVID -19 είχε επιστρέψει στην Κύπρο από την Αγγλία. 

Αναζητούνται οι επαφές του οδηγού ταξί
Πυρετωδώς εργάζονται οι αρμόδιοι λειτουργοί του υπουργείου Υγείας για να εντοπίσουν τις επαφές του οδηγού ταξί που αποτελεί ένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο. Το έργο τους είναι ιδιαίτερα δύσκολο και το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος επαγγελματίας αποτελεί το πρώτο κρούσμα χωρίς αιτιολογία και με άγνωστη πηγή μετάδοσης του ιού προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό καθώς υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να υπάρχει άτομο/άτομα στην κοινότητα που φέρουν τον ιό και δεν έχουν εντοπιστεί από τις Αρχές. Στο μεταξύ τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε το 4χρονο εγγονάκι του οδηγού ταξί ήταν αρνητικά.

Μόνο στο Ινστιτούτο Νευρολογίας αξιόπιστες εξετάσεις 

Η μόνη εγκεκριμένη και αξιόπιστη μέθοδος εργαστηριακής διάγνωσης του ιού SARS-COVID19 είναι η μοριακή ανίχνευση που εκτελείται στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ενημερώνουν οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, σημειώνοντας ότι «οποιαδήποτε άλλη μέθοδος που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δεν υιοθετείται ούτε και προτείνεται ως αξιόπιστη μέθοδος».  Καλούνται οι πολίτες να είναι «ιδιαίτερα προσεκτικοί για το εν λόγω θέμα και να ακολουθείται η ενδεδειγμένη διαδικασία που έχει καθορίσει η Μονάδα σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έτσι ώστε να γίνεται σωστή καταγραφή των περιστατικών και να ενημερώνεται έγκυρα η κοινή πλατφόρμα που χρησιμοποιείται από όλες τις χώρες παγκόσμια, αλλά και να διευκολύνεται η ιχνηλάτηση των επαφών». Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αξιόπιστα κέντρα διάγνωσης θα δοθούν, όταν αυτά κριθούν κατάλληλα και πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές και πρότυπα ποιότητας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Εντείνουν τα μέτρα στα κατεχόμενα

Το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού καταγράφηκε χθες στα κατεχόμενα. Πρόκειται για το σύζυγο της Γερμανίδας τουρίστριας η οποία είχε επιβεβαιωθεί ως περιστατικό COVID -19 τις προηγούμενες ημέρες. 

Στο μεταξύ, το κατοχικό καθεστώς προχώρησε χθες σε νέες αποφάσεις και σε αυτές περιλαμβάνεται και το προσωρινό κλείσιμο των οδοφραγμάτων Στροβιλιών και Λιμνίτη. 

Το κλείσιμο των οδοφραγμάτων ανακοίνωσε ο «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι, ως «εκπρόσωπος τύπου» της «κυβέρνησης» τη στιγμή που το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο» συνέχιζε τη συνεδρίαση του. 

Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε συνολικά επτά νέα μέτρα. Εκτός από το κλείσιμο των δύο οδοφραγμάτων ανακοίνωσε την επέκταση του καταλόγου χωρών από τις οποίες θα απαγορεύεται η είσοδος σε πολίτες. Στην Ιταλία, το Ιράν, το Ιράκ, την Κίνα και την Νότιο Κορέα, προστίθενται: Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ελβετία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Ολλανδία, Δανία, Βρετανία, Βέλγιο, Αυστρία, Σινγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Κατάρ, Μπαχρέιν.

Οι «πολίτες» του ψευδοκράτους, συνέχισε, που θα έρθουν από αυτές τις χώρες θα παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό για 14 μέρες. Εναντίον όσων δεν θα συμμορφώνονται με αυτό, δήλωσε ο κ. Οζερσάι, θα λαμβάνονται μέτρα, περιλαμβανομένης και της κατηγορίας για μεταφορά μεταδοτικών ασθενειών. Αυτή η οδηγία, είπε, θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τα μεσάνυχτα μέχρι την 1η Απριλίου.

Ο Οζερσάι ανέφερε ότι όλα τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 22 Μαρτίου ενώ όλες οι αθλητικές, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις σε σχολικούς χώρους αναβάλλονται μέχρι τις 3 Απριλίου. Μέχρι τις 22 Μαρτίου, συνέχισε, αναβάλλονται επίσης παραστάσεις σε θέατρα, σινεμά, κονσέρτα, φεστιβάλ και άλλες μαζικές εκδηλώσεις. Κάλεσε τον κόσμο να μην ταξιδέψει στο εξωτερικό εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο και να αποφεύγει τις συναθροίσεις.

Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 22 Μαρτίου ακυρώνονται όλοι οι αθλητικοί αγώνες που θα επανακαθοριστούν μετά. Έκτο μέτρο είναι η μη παραχώρηση άδειας εργασίας σε ξένους μέχρι τις 22 Μαρτίου, μέτρο που θα εφαρμοστεί από αύριο.

Τέλος, κηρύσσονται ελεγχόμενα προϊόντα και άρα θα τύχουν πολύ αυστηρών ελέγχων και υψηλών προστίμων όσοι πωλούν σε πολύ υψηλές τιμές, μάσκες, γάντια, χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά και απολυμαντικά με αλκοόλ.   

Επιθετικά μέτρα ζητά η Ε.Ε.

«Μόνο με επιθετικά μέτρα περιορισμού μπορούμε να επιβραδύνουμε τη μετάδοση του COVID-19», ξεκαθάρισε η επίτροπος, αρμόδια για θέματα, Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, μετά την τηλεδιάσκεψη των 27 Υπουργών των Κρατών Μελών, σε συνέχεια της σχετικής απόφασης των ηγετών.
«Πολλά Κράτη Μέλη έχουν ήδη λάβει σημαντικά μέτρα, τα οποία έχουν επίπτωση στην καθημερινότητα των πολιτών και τη οικονομία», επισημαίνει. «Τέτοια μέτρα είναι επιτακτικά περισσότερο από ποτέ ανά την ΕΕ, σύμφωνα με τον ECDC», τονίζει η επίτροπος.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και όλοι απαιτείται να δράσουν με συνέπεια και συντονισμό», σημειώνει η Στέλλα Κυριακίδου. «Θα είμαι σε τακτική επαφή με τους υπουργούς για να συντονίσουμε τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε η επίτροπος.

Συστάθηκε Επιτροπή Ειδικών 

Σε συγκρότηση Επιτροπής με τη συμμετοχή ανεξάρτητων ειδικών, έχει προχωρήσει ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, η οποία θα έχει συμβουλευτικό ρόλο προς αυτόν για θέματα κορωνοϊού. Σύμφωνα με ανακοίνωση, ορισμένα μέλη της Επιτροπής αναλαμβάνουν και χρέη ενημέρωσης των πολιτών μέσω δηλώσεων ή παρουσίας τους στα ΜΜΕ.

Μερικοί από τους ειδικούς, είναι ο Πέτρος Καραγιάννης, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η Ειρήνη Χριστάκη, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Λέκτορας Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Γεώργιος Νικολόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Λεόντιος Κοστρίκης, Καθηγητής Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Ζωή-Δωροθέα Πανά, Λέκτορας Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

117 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Δεκαοκτώ νέα κρούσματα καταγράφηκαν χθες στην Ελλάδα σύμφωνα με ανακοίνωση των αρμοδίων ελληνικών Αρχών, ενώ η χώρα κατέγραψε τα ξημερώματα χθες και τον πρώτο θάνατο. Συνολικά τα ταυτοποιημένα κρούσματα στη χώρα είναι 117. Όπως εξήγησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, εκ των ταυτοποιημένων κρουσμάτων τα 107 προέρχονται από γνωστή πηγή, τα 82 είναι εισαγόμενα, τα 25 προέρχονται από τις επαφές τους και τα 10 είναι «ορφανά». Παράλληλα, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο των δικαστηρίων, θεάτρων, κινηματογράφων και κέντρων διασκέδασης και γυμναστηρίων. 


Πηγή: philenews