Αμμόχωστος: Το ΥΠΕΣ για την έρευνα κατά υπαλλήλων του Κτηματολογίου


Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο σχετικά με έρευνα κατά υπαλλήλων του Κτηματολογίου.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει:

"Ο κ. Ορφανίδης πράγματι κατήγγειλε στις 13.7.2018 στον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, σε προσωπική συνάντηση στο γραφείο του Διευθυντή, μία υπάλληλο του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Αμμοχώστου, ότι παρέδιδε στον ίδιο, πιθανόν στο Γενικό Ελεγκτή και σε άλλους, έγγραφα που αφορούσαν στην μετακίνηση του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Αμμοχώστου από τη Λάρνακα στο Παραλίμνι. Σύμφωνα με την καταγγελία, η υπάλληλος λειτουργούσε σαν οργανωτής και συντονιστής ομάδας υπαλλήλων που αντιδρούσαν στην μετακίνηση.

Ο Διευθυντής του Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ενήργησε άμεσα και την ίδια ημέρα σε επίσκεψη του στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Αμμοχώστου, διερεύνησε προκαταρκτικά την καταγγελία και ζήτησε τον διορισμό Ερευνώντα Λειτουργού για εξέταση της καταγγελίας.

Δέκα μέρες μετά, ο κ. Ορφανίδης επανήλθε προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος φόρτωσε και μετακίνησε δεκάδες φακέλους. Άμεσα, ο Διευθυντής ζήτησε περισσότερες πληροφορίες. Ο κ. Ορφανίδης πληροφόρησε τον Διευθυντή ότι δεν είχε να προσθέσει οτιδήποτε και ισχύει η πρώτη του καταγγελία.  Την θέση του αυτή ανέτρεψε σε συνάντηση με τον Διευθυντή στις 9.8.2018, τοποθετώντας ότι είναι ξεχωριστές καταγγελίες. Ο Διευθυντής τον ενημέρωσε ότι οι δύο καταγγελίες θα ερευνηθούν συνδυασμένα.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών όρισε Ερευνώντα Λειτουργό για την διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας εναντίον της υπαλλήλου στην βάση των καταγγελιών του κ. Ορφανίδη για παράδοση στον ίδιο, και σε άλλους, εγγράφων για την μετακόμιση αλλά και μετακίνηση φακέλων.

Τα αποτελέσματα και η Έκθεση του Ερευνώντα Λειτουργού δεν έχουν γνωστοποιηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών ή στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Κατά την διάρκεια της έρευνας η υπάλληλος τέθηκε σε διαθεσιμότητα, η οποία έχει λήξει εδώ και αρκετούς μήνες.

Είναι άποψή μας ότι πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εκ πρώτης όψεως θεωρούμε ότι η καταγγελία του κ. Ορφανίδη έγινε  για την μετακίνηση του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Αμμοχώστου και δεν φαίνεται να διασυνδέεται με τις κατεχόμενες περιουσίες.

Α,ν βέβαια, μέσα από την έρευνα προκύπτουν νέα στοιχεία, το Υπουργείο θα ακολουθήσει, όπως και στο παρελθόν, τις πρόνοιες της Νομοθεσίας".