Αμμόχωστος: Πρώτη στην παράνομη παγίδευση πουλιών




Η Επιτροπή κατά της σφαγής πτηνών (CABS) κατά την 12η ανοιξιάτικη περιοδεία της για την προστασία πουλιών στην Κύπρο, στην οποία συμμετείχαν εννέα εθελοντές από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες είχε ως αποτέλεσμα την δίωξη πέντε λαθροθήρων και στην περισυλλογή 286 ξόβεργων μαζί με τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του CABS αυτός είναι ο χαμηλότερος αριθμός περιστατικών που έχουν εντοπιστεί την άνοιξη κι είναι ένα θετικό μήνυμα ότι τουλάχιστον η παγίδευση πουλιών κατά την ανοιξιάτικη μεταναστευτική περίοδο σιγά σιγά εξαφανίζεται, καθώς ο αριθμός των παγίδων που βρέθηκαν έχει μειωθεί δραματικά.

Ο Διευθυντής του Οργανισμού Alexander Heyd, δηλώνει ότι «τα πρόστιμα που επιβάλλονται για την παράνομη παγίδευση κατά την κλειστή κυνηγετική περίοδο αποτελούν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα, σε αντίθεση με εκείνα που επιβάλλονται το φθινόπωρο (κατά τη διάρκεια της ανοικτής σεζόν). Ένας λαθροθήρας έλαβε πρόστιμο € 8.200 για παγίδευση με ξόβεργα, ενώ ένας άλλος έλαβε πρόστιμο ύψους € 20.200 αφότου βρέθηκαν στην κατοχή του ξόβεργα και συρματοθηλιές».

Σχεδόν όλα τα περιστατικά παγίδευσης (17 στο σύνολο), αναφέρει, καταγράφηκαν στην περιοχή της Αμμοχώστου, η οποία παραμένει η χειρότερη περιοχή παράνομης παγίδευσης.

Η περιοχή της Αμμοχώστου, αναφέρεται ήταν επίσης η περιοχή όπου παρατηρήθηκαν και άλλες παρανομίες καθώς και αποτρόπαιες πράξεις κατά της άγριας ζωής.

Πηγή: ΚΥΠΕ