Αμμόχωστος: Πόσοι ειδικοί γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ;


Περισσότεροι από 640 ειδικοί γιατροί, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της υγείας, έχουν περάσει επίσημα στο ΓεΣΥ.

 Τα ονόματά τους βρίσκονται στη λίστα ειδικοτήτων και κάθε πολίτης μπορεί να τους επισκεφθεί είτε απευθείας, πληρώνοντας 25 ευρώ, είτε μέσω του προσωπικού του γιατρού (με παραπεμπτικό δηλαδή) πληρώνοντας έξι ευρώ. Ο αριθμός των ειδικών γιατρών που έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ δεν θεωρείται ικανοποιητικός για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Ιδιαίτερα σε κάποιες ειδικότητες ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών είναι από μηδέν έως δύο.

Σε κάποιες άλλες ωστόσο, όπως η καρδιολογία και η γυναικολογία – μαιευτική, η ανταπόκριση των γιατρών ήταν μεγάλη.
Υπουργείο Υγείας και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δεν χάνουν την αισιοδοξία τους. Το σύστημα εγγραφής ειδικών γιατρών παρουσιάζει καθημερινά κίνηση, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες που οι γιατροί ήρθαν ενώπιον των νέων οικονομικών δεδομένων. Όπως είναι γνωστό, ο σύμβουλος του υπουργού Υγείας σε θέματα ειδικοτήτων Γιώργος Ποταμίτης τους τελευταίους μήνες, σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες των γιατρών, έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση των καταλόγων δραστηριοτήτων των ειδικών γιατρών. Σε αυτούς τους καταλόγους προστέθηκαν ιατρικές πράξεις, ενώ την ίδια ώρα βελτιώθηκαν, ως επί το πλείστον, οι αποζημιώσεις για κάθε ιατρική πράξη που εκτελεί γιατρός, αναλόγως της ειδικότητάς του.

Οι νέες τιμές βρίσκονται κοντά στις τιμές των ασφαλιστικών εταιρειών, κάτι που ήταν και ένα από τα αιτήματα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου σε σχέση με τους γιατρούς με ειδικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αποζημίωση του γιατρού για την πρώτη επίσκεψη ασθενούς σε γιατρό με ειδικότητα. Στις πλείστες των ειδικοτήτων (τουλάχιστον σε αυτές για τις οποίες έχουν δημοσιευτεί οι αναθεωρημένοι κατάλογοι) η αποζημίωση από τον ΟΑΥ θα είναι 52,50 ευρώ, ενώ για κάθε επιπρόσθετη επίσκεψη του ίδιου ασθενούς ο γιατρός θα αποζημιώνεται με 30 ευρώ.

52 ευρώ για πρώτη επίσκεψη ασθενούς

Στο ΓεΣΥ οι ειδικοί γιατροί θα αμείβονται ανά ιατρική πράξη στη βάση τιμής μονάδας, η οποία ως γνωστόν κατόπιν διαβουλεύσεων του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας κλειδώθηκε στα 13 με 17 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της μονάδας δεν μπορεί να «πέσει» κάτω από 13 ευρώ αλλά ούτε και να ανέβει πάνω από 17 ευρώ. O ειδικός γιατρός για κάθε επίσκεψη ασθενούς θα λαμβάνει τόσο την αμοιβή για την επίσκεψη όσο και την αμοιβή της αξίας των πράξεων που θα παρέχει στον ασθενή κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επίσκεψης. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως φαίνεται μέσα από τους αναθεωρημένους καταλόγους των γιατρών, η πρώτη επίσκεψη για κάθε περιστατικό καθορίζεται στις 3,5 μονάδες (βαρύτητα), ενώ οι επαναληπτικές επισκέψεις (follow up) καθορίζονται στις 2 μονάδες, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της επίσκεψης. Για παράδειγμα η πρώτη επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο αποζημιώνεται με 52,5 ευρώ (3,5 x 15 ευρώ = 52,5 ευρώ). Για κάθε πρόσθετη επίσκεψη του ασθενούς η βαρύτητα πέφτει στις 2 μονάδες, άρα ο γιατρός θα παίρνει 30 ευρώ (2 x 15 ευρώ = 30 ευρώ)». Εάν στην επίσκεψη περιλαμβάνεται για παράδειγμα κολονοσκόπηση, τότε η αμοιβή διαμορφώνεται ως εξής:

-21 μονάδες x 15 ευρώ = 315 ευρώ. Εάν ο ασθενής επισκέφθηκε πρώτη φορά τον γιατρό, τότε αυτός θα αποζημιωθεί με 367,5 ευρώ (315 ευρώ + 52,5 ευρώ). Εάν πρόκειται για επιπρόσθετη επίσκεψη (δεύτερη, τρίτη κ.ο.κ.), τότε η αμοιβή του γιατρού ανέρχεται στα 345 ευρώ.
-Στη μαιευτική – γυναικολογία επίσης η πρώτη επίσκεψη έχει καθοριστεί στα 52,5 ευρώ. Πρόσθετες επισκέψεις αποζημιώνονται με 30 ευρώ. Ο γυναικολόγος θα αμείβεται ξεχωριστά για τον διακολπικό υπέρηχο. Συγκεκριμένα θα λαμβάνει 24 ευρώ επιπλέον της αμοιβής της επίσκεψης.
-Στην καρδιολογία και στην ορθοπεδική η πρώτη επίσκεψη καθορίζεται στα 52,5 ευρώ και οι επιπρόσθετες επισκέψεις των ασθενών στα 30 ευρώ. Καρδιολόγος ο οποίος διενεργεί τεστ κοπώσεως σε ασθενή του θα λαμβάνει 105 ευρώ (15 ευρώ x 7 μονάδες). Θα αποζημιώνεται επιπλέον για την επίσκεψη του ασθενούς αναλόγως εάν είναι πρώτη ή επιπρόσθετη επίσκεψη.

Οι ειδικότητες που δεν γύρισαν την πλάτη στο ΓεΣΥ

Η εφημερίδα "Πολίτης" αναζήτησε ειδικούς γιατρούς μέσα από την ιστοσελίδα του ΓεΣΥ, διαπιστώνοντας ότι ιδιαίτερα στις ειδικότητες της καρδιολογίας και της γυναικολογίας – μαιευτικής έχουν ενταχθεί δεκάδες ιδιώτες γιατροί. Υπάρχουν, όμως, άλλες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα η νεφρολογία, η αιματολογία, η γαστρεντερολογία που δεν φαίνεται, τουλάχιστον ακόμη, να υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς. Αυτή τη στιγμή, όπως φαίνεται μέσα από την ιστοσελίδα του ΓεΣΥ, από τον ιδιωτικό τομέα συμμετέχουν στο ΓεΣΥ:

  • Έξι καρδιολόγοι στη Λεμεσό, 14 στη Λευκωσία, 4 στη Λάρνακα, 5 στην Πάφο, 2 στην Αμμόχωστο. Συνολικά στον κατάλογο της καρδιολογίας περιλαμβάνονται 76 γιατροί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της υγείας.

  • Στον κατάλογο των γυναικολόγων – μαιευτήρων περιλαμβάνονται 14 γιατροί στη Λευκωσία, 9 στη Λεμεσό, 4 στην Πάφο, 1 στη Λάρνακα και 1 στην Αμμόχωστο. Τις υπηρεσίες τους στους δικαιούχους προσφέρουν επίσης οι γυναικολόγοι των κρατικών νοσοκομείων.

  • Τέσσερις ιδιώτες ορθοπεδικοί της Λευκωσίας, 3 της Λεμεσού, 3 της Λάρνακας, 3 της Πάφου και ένας της Αμμοχώστου βρίσκονται στον κατάλογο ειδικοτήτων του ΓεΣΥ.

  • Σε ό,τι αφορά τους δερματολόγους, 6 ιδιώτες της Λευκωσίας, 1 της Αμμοχώστου, 2 της Λεμεσού και 1 της Πάφου έχουν ενταχθεί στο νέο σύστημα υγείας και προσφέρουν υπηρεσίες στους δικαιούχους.

  • Στην ψυχιατρική συνολικά έχουν ενταχθεί 9 ιδιώτες γιατροί (5 στη Λευκωσία, 3 στη Λεμεσό, 1 στην Πάφο).

  • Στον κατάλογο των ωτορινολαρυγγολόγων περιλαμβάνονται 2 ιδιώτες γιατροί στη Λευκωσία, 1 στη Λεμεσό, 1 στη Λάρνακα, 2 στην Αμμόχωστο

Για κάποιες ειδικότητες, ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει ακόμη δυστοκία στην εγγραφή γιατρών στο ΓεΣΥ. Για παράδειγμα, στην ειδικότητα της ρευματολογίας έχουν ενταχθεί στο σύστημα, μέχρι στιγμής, 3 γιατροί στη Λεμεσό και κανένας από τις άλλες πόλεις. Αιματολόγος μόνο ένας ιδιώτης στη Λευκωσία έχει περάσει επίσημα στο σύστημα. Εάν κάποιος δικαιούχος ψάχνει νεφρολόγο του ιδιωτικού τομέα ο οποίος να έχει ενταχθεί στο ΓεΣΥ, αυτήν τη στιγμή μπορεί να βρει έναν στη Λεμεσό και έναν στη Λευκωσία. Πλάτη στο ΓεΣΥ γυρίζουν, προς το παρόν, και οι πνευμονολόγοι. Μόνος ένας γιατρός στη Λευκωσία έχει ενταχθεί στο σύστημα. Στις προαναφερθείσες ειδικότητες υπάρχει προσφορά γιατρών από το Δημόσιο. Αλλεργιολόγοι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ούτε από τον δημόσιο ούτε από τον ιδιωτικό τομέα.