Αμμόχωστος: Κατεβάζουν το μυστρί



Παραλύουν αύριο οι οικοδομές σε όλη την Κύπρο, καθώς 15 χιλιάδες οικοδόμοι θα κατέλθουν σε 24ωρη απεργία. Τα Συμβούλια των Συντεχνιών Οικοδόμων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ ανακοίνωσαν χθες ότι, μετά και την απόφαση των γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη παγκύπρια 24ωρη προειδοποιητική απεργία στον κλάδο.

 

Κατά την ημέρα της απεργίας θα πραγματοποιηθούν απεργιακές συγκεντρώσεις στα επαρχιακά οικήματα των συντεχνιών ως εξής: Αμμόχωστος: Οίκημα ΣΕΚ, ώρα 12μμΛευκωσία, Πάφος: Οίκημα ΠΕΟ, ώρα 12μμ και Λεμεσός, Λάρνακα. Όπως πληροφορείται ο «Φ», οι απεργοί θα κληθούν να εξουσιοδοτήσουν τα ΔΣ των συντεχνιών για κλιμάκωση των μέτρων εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις στις συζητήσεις για την ανανέωση της συλλογικής τους σύμβασης.

Ποιοι θα επηρεαστούν

Η αυριανή απεργία θα επηρεάσει τα εργοτάξια σε όλο το νησί. Εκτός των 15 χιλιάδων άμεσα επηρεαζόμενων, εκτιμάται ότι άλλες 10 χιλιάδες εργαζόμενοι στα εργοτάξια θα επηρεαστούν. Πέραν των οικοδόμων, σε εργοτάξια βρίσκονται ηλεκτρολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί κ.λπ. Επομένως, γύρω στις 25 χιλιάδες εργαζόμενοι θα επηρεαστούν από την απεργία. Ρολά θα κατεβάσουν τα εργοτάξια σε πύργους, δημόσια έργα και πολυκατοικίες σε όλη την χώρα. 

Αποφασισμένοι οι οικοδόμοι

Αποφασισμένες να διεκδικήσουν επιστροφές στις αποκοπές, αλλά και υποχρεωτική εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης δηλώνουν οι συντεχνίες των οικοδόμων. Μιλώντας στον «Φ» ο γ.γ. της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου δήλωσε ότι «οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την πολύχρονη δουλειά που έγινε για την ετοιμασία του νομοσχεδίου που προνοεί την υποχρεωτική εφαρμογή των πέντε σημείων της σύμβασης: ωραρίου, ταμείου προνοίας, φιλοδωρήματος, αργίες και μισθοδοσία», πρόσθεσε ο κ. Παπανικολάου. Σύμφωνα με τον γ.γ. της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ, οι εργαζόμενοι ζητούν την υποχρεωτική εφαρμογή της σύμβασης ώστε να καταπολεμηθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η παράνομη απασχόληση.  «Έγινε μια δουλειά δέκα χρόνων και ξαφνικά οι εργοδότες αποφάσισαν να πλήξουν την ίδια τη συλλογική σύμβαση», κατέληξε ο κ. Παπανικολάου. 

 

Τι απαντούν οι εργολάβοι

 

Από πλευράς των εργολάβων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, Κώστας Ρουσιάς, χαρακτήρισε άσκοπη την αυριανή απεργία και κάλεσε τις συντεχνίες των εργαζομένων να συνεχίσουν τον διάλογο. Παρά την απόρριψη του νομοσχεδίου (το οποίο έπρεπε να πάρει την έγκριση των Γενικών Συνελεύσεων), οι εργολάβοι δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τις συλλογικές συμβάσεις.

 

Για τους εργολάβους, αυτές οι δύο διαδικασίες (νομοσχέδιο και συλλογικές συμβάσεις) είναι ξεχωριστές και παράλληλες διαδικασίες. «Θεωρούμε ότι για το καλό της οικονομίας, θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος. Οι εργαζόμενοι είναι οι καλύτεροι μας σύμμαχοι και καλούμαστε να βρούμε την χρυσή τομή προκειμένου να υπογραφεί η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης», σχολίασε ο κ. Ρουσιάς.